Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Šport

Hádzanárky Iuventy Michalovce zdolali Šaľu v 1.finálovom zápase 34:25

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Druhé stretnutie finálovej série hranej na tri víťazstvá je na programe už v nedeľu opäť na palubovke obhajkýň titulu v Michalovciach.

Michalovce 12. mája (TASR) - V úvodnom zápase finálovej série o slovenský titul zvíťazili v sobotu hádzanárky Iuventy Michalovce nad Slovanom Duslo Šaľa 34:25 a ujali sa vedenia v sérii 1:0.

Druhé stretnutie série hranej na tri víťazstvá je na programe už v nedeľu o 10.30 opäť na palubovke obhajkýň titulu.


Finále slovenského play off WHIL, 1. zápas:

Iuventa Michalovce - Slovan Duslo Šaľa 34:25 (13:13)

/Stav série 1:0/



Obidvaja finalisti sa v úvode stretnutia zamerali predovšetkým na obranu, za ktorou stáli pozorné brankárky Kudročová i Grandtnerová. Prvou presnou strelkyňou finálovej série bola hosťujúca Demajová, na ktorej presný zásah odpovedala Tobiašová. Iuventa sa prvýkrát v stretnutí dostala do vedenia, keď po presnej strele kanonierky Tobiašovej viedla v 8. minúte 3:2. Od tohto stavu zaznamenali domáce hráčky štyri góly v rade a po presnom zásahu Szöllösiovej v 14. minúte viedla Iuventa o päť gólov 7:2. Na tento stav zareagoval tréner Šale Lukačín oddychovým časom. Ten jeho zverenkám pomohol, keďže už o päť minút domáce hráčky vyhrávali po góle Szarkovej už iba 8:6. Potom ale zatiahla roletu Kudročová a Iuventa z rýchlych brejkov trestala chyby súperiek. Po jednom z nich upravila Polláková v 23. minúte opäť na rozdiel piatich gólov 12:7. Záver prvého polčasu však vyšiel lepšie Šali. Tá vysunula obranu a to začalo robiť Iuvente problémy. Hostky šnúrou piatich gólov vyrovnali na 12:12. V poslednej minúte prvého polčasu sa dokonca Šaľa po góle Pilekovej dostala do vedenia 13:12, no posledné slovo v tomto dejstve patrilo Szöllösiovej, ktorá v záverečných sekundách vyrovnala na 13:13.

Zostavy

Iuventa: Krebsová, Kudročová - Bachyrievová 4, Bačíková, Geričová 2, Szöllösiová 5, Tobiašová 3, Kovaličková, Horňáková, Rebičová 1, Polláková 5, Hollá 1, Wollingerová 6, Tregubová 7/4.
Duslo: Grandtnerová, Turóciová - Biziková, Trochtová 1, Porubská 1, Piskayová 1. Vidiečanová 2, Berešová 2, Tulipánová 1, Czaniková, Demajová 4, Pileková 4, Szarková 9/3, Ďurechová.
Vylúčenia: 4:2, 7m hody: 5/4 - 3/3, rozhodcovia: Horáček a Novotný (obaja ČR), 1000 divákov.


Iuventa mala raketový nástup do druhého polčasu, keď za dve minúty zaznamenala tri góly a po presnom zásahu Pollákovej viedla 16:13. Domáce hráčky aj naďalej pokračovali v nastúpenom trende a po premenenej sedmičke Trehubovovej viedli 21:17. Šaľa sa dokázala ešte raz vrátiť na rozdiel troch gólov, keď po presnej strele Vidiečanovej v 41. minúte bol stav 22:19, no Iuventa zakaždým našla odpoveď. O päť minút neskôr už domáce hráčky vyhrávali o šesť gólov, keď sa presadila Wollingerová, ktorá upravila na 26:20. Tento stav definitívne zlomil húževnatý odpor Šale. Záver zápasu sa už len dohrával a Iuventa sa dostala v predposlednej minúte už do desaťgólového vedenia, keď Szöllösiová dávala na 34:24. V závere stretnutia ešte kozmeticky upravila výsledok premenenou sedmičkou Szarková, no to nič nezmenilo na tom, že Iuventa vedie po prvom finálovom stretnutí v sérii 1:0.

Hlasy po zápase

Tréner Iuventy Ján Packa: "V prvom finálovom zápase bolo vidieť dosť nervozity na oboch stranách. Teším sa ale, že sme ho vyhrali a že sme ho vyhrali o dosť veľa gólov, hoci v prvom polčase to ešte tak nevyzeralo a súper ukázal svoje kvality, o ktorých sme však vedeli. Povedali sme si, čo chceme hrať, zlepšili sme obranu a zlepšili aj prechod do protiútoku. Už zajtra chceme potvrdiť naše víťazstvo."

Tréner Šale Michal Lukačín: "Iuventa si zaslúžila zvíťaziť, bola po celý zápas lepšia. Možno akurát úvod bol vyrovnaný a ak by sme využili viac šancí, mohlo to vyzerať inak. Súper si držal dvoj-trojgólové vedenie a my sme síce ukázali charakter a dokázali sa doťahovať, ale bohužiaľ po našich vlastných chybách, či už v obrannej fáze, alebo útočnej, nám súper opätovne odskakoval. V závere sme úplne odpadli, čo sa nám často nestáva."