Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Iuventa nedala Partizánskemu šancu a získala ôsmy slovenský titul

Na snímke hádzanárky Michaloviec sa tešia z titulu Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tretiu priečlu slovenskej časti WHIL obsadili hádzanárky Šale, ktoré si v súboji o bronz poradili s Prešom.

Partizánske 23. mája (TASR) - Hádzanárky Iuventy Michalovce sa stali ôsmykrát majsterkami Slovenska. Rozhodol o tom sobotňajší tretí finálový duel slovenskej vetvy play off WHIL, v ktorom triumfovali na palubovke Slávie Partizánske 27:23 a v celej sérii potvrdili svoju dominanciu tretím triumfom v najkratšom možnom čase. Ženskej hádzanej na domácej scéne kraľujú už piaty rok za sebou. Ani v treťom súboji o tretie miesto v slovenskej časti play off WHIL nedali hádzanárky Slovana Duslo Šaľa šancu Bemacu Prešov. Hosťujúce hráčky vyhrali rozdielom desiatich gólov 24:14 a obsadili konečnú tretiu priečku.

Zverenky trénera Františka Urbana zároveň zavŕšili víťazné triple. V prebiehajúcej sezóne opäť ovládli základnú časť celej Interligy a z víťazstva sa tešili aj v Slovenskom pohári, v ktorého finále zdolali svojho veľkého rivala Slovan Duslo Šaľa 32:27. Vo všetkých tohtoročných stretnutiach o majstrovský pohár prevýšili Partizánske herne i výsledkovo, keď v troch dueloch od začiatku série triumfovali postupne 31:17, 29:22 a 27:23.

Video: Iuventa Michalovce získala majstrovský titul
.
tretie finále slovenskej vetvy play off WHIL

Slávia Partizánske - Iuventa Michalovce 23:27 (13:12)

zostavy a góly:

Partizánske: Súlovská, Škvareninová - Vasičová 9, Gajdošová 3, Radovanovičová 3, Michnová 3/2, Hollá 3, Krajčovičová 1, Bettáková 1, Blažeková, Szokeová, Kubáňová, Kankulová, Šimáková.

Michalovce: Krebsová, Gubíková, Dziurová - Trehubovová 9/5, Horňáková 7, Krasková 4, Holešová 2, Nagyová 1, Habánková 1, Levčenková 1, Kučerová 1, Rebičová, Zyková, Wollingerová, Geciová.

Rozhodovali: Oťapka - Sivák, vylúčené: 3 - 4, 7 m hody: 3/2 - 4/4, 150 divákov

/konečný stav série: 0:3, Iuventa sa stala majstrom SR/

zápas o bronz:

Bemaco Prešov - HK Slovan Duslo Šaľa 14:24 (8:16)
Najviac gólov:
Šutranová 6/1, Babuková, Jevčáková po 2 - R. Bíziková 8/1, Veselková 5, B. Bíziková 3. Rozhodovali: Cibere, Gedeon, vylúčené: 2:3, 7 m hody: 2/1 - 1/1

/na zápasy 0:3, Šaľa získala bronz/



Rozhodujúcou hráčkou prvého polčasu bola domáca brankárka Simona Súlovská. V úvode ju síce hráčky Iuventy trikrát poľahky prekonali, ale následne si na nej niekoľkokrát vylámali zuby, a to streľbou zo všetkých postov. Partizánčanky sa viac osmelili smerom do ofenzívy a piatimi gólmi za sebou za Krebsovej chrbát získali vedenie. To si už do konca prvého dejstva vziať nedali. Nad vodou ich držala najmä efektívna Vasičovej streľba z diaľky, či režisérka domácej hry Michnová, ktorej prehľad bol základným kameňom gólového úspechu outsideriek. Iuvente dlho trvalo, kým našla recept na Súlovskú. Zlepšenou streľbou spoza šestkového oblúka sa napokon dostala na dostrel v skóre, polčas však prehrala 12:13.

Citeľným rozdielom v druhopolčasovom dianí bola absencia klasického pivota v hre domácich. Iuventa vysunula obranu, do bránky sa postavila Gubíková a ofenzívne signály Partizánskeho s meniacimi sa spojkami priniesli gól len veľmi zriedka. Na druhej strane sa v trhákoch strelecky prebudila Holešová, ktorej hlavnou úlohou však bolo osobne strážiť Michnovú. Z pivota ju výborným výkonom podporila Horňáková a hosťujúce hráčky sa dlhé chvíle držali prevažne v dvojgólovom trháku. Štyri minúty pred koncom sa k sedmičke za stavu 22:24 postavila Michnová, Krebsová však jej pokus zlikvidovala a výrazne priblížila Iuventu k titulu. Zisk toho v závere ešte gólovo podčiarkli Trehubovová s Horňákovou.

Hlasy po zápase:

Peter Olšavský, tréner Partizánskeho: "V prvom rade blahoželám súperovi k zaslúženému víťazstvu. Hneď na to však musím povedať, že väčšia časť hry bola v našej réžii. Žiaľbohu, prišiel minútový výpadok, Lucka zavrela bránu a nevedeli sme sa presadiť. Michalovce dnes boli zrelé na prehru, ale taký je šport. Som veľmi rád, že sme nedopadli tak, ako v Michalovciach."

Klaudia Michnová, spojka Partizánskeho: "Posledných desať minút nám chýbala koncentrovanosť. Zápas sme mali dobre rozohraný, pokojne sme ho mohli vyhrať. Neviem, teraz je náročné to celé zhodnotiť. Chýbalo nám aj trošku šťastia v zakončení. Mali sme ich na lopatkách, chceli sme to trochu zdramatizovať, ale predvedený výkon bol okej a nemáme sa za čo hanbiť."

František Urban, tréner Michaloviec: "Mali sme dobrý vstup do zápasu, vypracovali si šance, no veľa z nich sme zahodili. Dievčatá následne znervózneli, do toho prišlo veľa technických chýb. Po polčase sme si povedali, čo treba zlepšiť. V bráne však zachytala dobre Lucka Gubíková, dali sme góly z rýchlych protiútokov a zvládli to."

Lucia Gubíková, brankárka Michaloviec: "Záverečný krok bol najťažší, zápas vôbec nebol jednoznačný a v podstate sme sa s nimi naťahovali až do konca. Vtedy bolo náročné povedať, ako to dopadne, na konci sme sa však ujali vedenia o štyri góly a sme radi, že sme hneď tento duel vyhrali a ideme domov s titulom."
.

Prehľad doterajších majstrov Slovenska v hádzanej žien:

1993/94: Jaspol Partizánske
1994/95: Slovan Duslo Šaľa
1995/96: Slovan Duslo Šaľa
1996/97: Slovan Duslo Šaľa
1997/98: Slovan Duslo Šaľa
1998/99: HC SCP Banská Bystrica
1999/00: Slovan Duslo Šaľa
2000/01: Slovan Duslo Šaľa
2001/02: Slovan Duslo Šaľa
2002/03: ŠK Zekon PSJ Chemkostav Michalovce
2003/04: Slovan Duslo Šaľa
2004/05: Slovan Duslo Šaľa
2005/06: Iuventa Michalovce
2006/07: Iuventa Michalovce
2007/08: ŠKP Bratislava
2008/09: ŠKP Bratislava
2009/10: ŠKP Bratislava
2010/11: Iuventa Michalovce
2011/12: Iuventa Michalovce
2012/13: Iuventa Michalovce
2013/14: Iuventa Michalovce
2014/15: Iuventa Michalovce
.

Na snímke hádzanárky Iuventy Michalovce s víťazným pohárom.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Na snímke hádzanárky Iuventy Michalovce sa radujú po víťazstve 27:23 nad Sláviou Partizánske.
Foto: TASR/Henrich Mišovič