Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Rybáriková si finále nezahrá, Muguruzovú vyzve V. Williamsová

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková reaguje v semifinále ženskej dvojhry proti Španielke Garbine Muguruzovej na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 13. júla 2017. Foto: TASR/AP

Slovenka nasadenej štrnástke Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej podľahla za 65 minút hladko 1:6, 1:6.

Wimbledon 13. júla (Teraz.sk/TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková neuspela v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Nasadenej štrnástke Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej podľahla hladko 1:6, 1:6. Napriek prehre dosiahla na tráve All England Clubu životný úspech. Ako prvá Slovenka v histórii postúpila vo Wimbledone medzi elitné kvarteto a napodobnila Miloslava Mečířa, ktorý bol v semifinále v roku 1988 ešte za éry ČSSR.



Rybáriková si z prestížneho turnaja odnáša prémiu 550.000 libier pred zdanením a 780 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho pondelňajšom vydaní sa posunie na 33. miesto. Jej kariérnym maximom je zatiaľ 31. priečka. Muguruzová Blancová sa po skvelom výkone prebojovala do svojho druhého wimbledonského finále. V roku 2015 prehrala v rozhodujúcom súboji s Američankou Serenou Williamsovou. V sobotu nastúpi vlaňajšia šampiónka Roland Garros proti víťazke duulu medzi staršou zo sestier Williamsových Venus a Britkou Johannou Kontovou.



Muguruzová odštartovala proti Rybárikovej ako z partesu, keď dvakrát prelomila jej podanie a vybudovala si náskok 5:0. Španielka predvádzala agresívny tenis, snažila sa hrať súperke do bekhendu a po každom kratšom údere z rakety Rybárikovej prechádzala na sieť. Slovenka pôsobila na dvorci nervóznym dojmom, nevychádzalo jej prvé podanie, čo bola voda na mlyn výborne returnujúcej Muguruzovej. Aj druhé dejstvo bolo jasne v réžii rodáčky z Venezuely, ktorá diktovala tempo a po dvoch brejkoch odskočila Rybárikovej na 4:0. Za stavu 5:1 premenila v poradí druhý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so slovenskou dvojkou na 3:2, pričom jej odplatila prehru z trávy z Birminghamu z roku 2015.

Španielska tenistka Garbine Muguruzová odvracia úder Slovenky Magdalény Rybárikovej v semifinále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 13. júla 2017.
Foto: TASR/AP


Rybáriková zakončila trávnatú sezónu so singlovou bilanciou 18:2. Najcennejší skalp získala v 2. kole Wimbledonu, v ktorom vyradila nasadenú trojku a novú svetovú jednotku Češku Karolínu Plíškovú. V júni triumfovala na turnajoch ITF v Ilkley aj v Surbitone… Na podujatí WTA v Nottinghame postúpila až do semifinále, kde podľahla Britke Johanne Kontovej. Ešte v marci bola Rybáriková pritom až na 453. priečke počítačového poradia a za sebou mala operácie pravého kolena i ľavej ruky.

Rybáriková bola napriek jasnej semifinálovej prehre s celkovým vystúpením vo Wimbledone mimoriadne spokojná. "Keby mi niekto pred začiatkom Wimbledonu povedal, že sa dostanem do semifinále, brala by som to všetkými desiatimi. Bol to pre mňa skvelý turnaj bez ohľadu na to, že v semifinále som utrpela krutú prehru. Krátko po dnešnom zápase je ešte priskoro na nejaké analýzy, som však trochu sklamaná. Na druhej strane je to však asi lepšie, ako keby som prehrala v treťom sete 6:8. To by ma išlo rozhodiť, ťažko by sa mi vyrovnávalo s tým, že som bola tak blízko od finále a nevyužila som šancu. Dnes to nebol tesný zápas. Garbine jasne dominovala a zvíťazila úplne zaslúžene. Dúfam, že ak sa mi ešte raz podarí postúpiť do semifinále Wimbledonu, podám lepší výkon aj kvôli divákom," uviedla Slovenka na tlačovej konferencii.

Muguruzová bola po jasnom triumfe nad Rybárikovou spokojná. "Bol to môj doposiaľ najrýchlejší postup do grandslamového finále. Hrala som veľmi dobre a sebavedomo, všetko mi vychádzalo. Magdaléna je veľmi talentovaná, odohrala tu skvelý turnaj. Dnes som mala oproti nej výhodu v tom, že som už vedela, aké je to hrať grandslamové semifinále. Zúročila som skúsenosti z náročných zápasov. Dúfam, že vo finále nadviažem na dnešný výkon. Verím, že Conchita Martinezová mi da nejaký tip, ako vyhrať Wimbledon a že sa mi ju podarí napodobniť je triumf. Veľmi mi pomáha svojimi radami," povedala Španielka v prvom pozápasovom interview.

V prvom sete zápasu medzi Venus Williamsovou a Kontovou sa chlieb lámal v koncovke. Britka nevyužila za stavu 4:4 dva nrejkbaly, a v ďalšom geme stratila servis, keď doplatila na množstvo nevynútených chýb. O osude druhého dejstva rozhodol brejk Američanky na 4:1. Venus Williamsová zakončila zápas víťazným forhendovým obhodením a bude mať šancu získať prvý wimbledonský titul od roku 2008. "Som šťastná, že prvýkrát od roku 2009 som postúpila do wimbledonského finále. Nebolo to ľahké, Johanna hrala veľmi dobre. Vo finále proti Muguruzovej budem hrať aj za Serenu a urobím všetko pre to, aby titul zostal v rodine Williamsovcov. Moja sestra mi veľmi chýba, bola som zvyknutá hrať po jej boku."

Ženy - dvojhra - semifinále:

Garbine Muguruzová Blancová (14-Šp.) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) 6:1, 6:1

Venus Williamsová (10-USA) - Johanna Kontová (6-V.Brit.) 6:4, 6:2


Moška poďakoval Rybárikovej za skvelú reprezentáciu Slovenska



Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška poďakoval Magdaléne Rybárikovej za jej skvelé výkony na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Zverenkyňa trénera Petra Hubera ako prvá Slovenka v histórii postúpila na tráve All England Clubu do semifinále. V ňom podľahla Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej.

"Škoda, že sa dnes skončil slovenský sen o wimbledonskom finále Magdy Rybárikovej. Treba športovo priznať, že Garbine Muguruzová podala bezchybný výkon a využila skúsenosti grandslamovej šampiónky. Magde vnútila svoj spôsob hry a celý zápas diktovala hru presnými dlhými údermi a držala našu hráčku pod tlakom. Aj keď Magde dnes zápas nevyšiel, semifinále Wimbledonu je úžasný úspech, ktorý urobil všetkým tenisovým fanúšikom na Slovensku obrovskú radosť. Ďakujem Magde za skvelú reprezentáciu Slovenska a verím, že v tejto sezóne ešte nepovedala posledné slovo. Budem jej veľmi držať palce," povedal Moška pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.