Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Winter Classic s legendami a ich tromfami v adrenalínových súťažiach

Na snímke zľava Ľubomír Višňovský, Tomáš Surový, Michal Chovan a Marián Hossa na tlačovej konferencii hokejovej Tipsport Ligy k projektu Kaufland Winter Classic Games 2019. Foto: TASR/Lenka Krošláková

Riaditeľ Pro-hokeja Richard Lintner sa teší obrovskému záujmu v regióne.

Banská Bystrica 1. februára (TASR) - Na Kaufland Winter Classic Games 2019, výnimočný Súboj legiend v sobotu o 16.00 a nedeľné derby Tipsport ligy Banskej Bystrice a Zvolena o 14.00, sa pripravujú veľké hviezdy minulosti a tie menšie súčasnosti s maximálnou dôslednosťou. Vraj si nič nedarujú a aj keď diváci, pre ktorých sa na Štiavničkách pripravilo 7500 miest, najmä v sobotu očakávajú hlavne zábavu, o víťazstvo v samotnom zápase, alebo vo vložených súťažiach by žiaden tím nechcel prísť.

Riaditeľ Pro-hokeja Richard Lintner sa teší obrovskému záujmu v regióne. Pocítil ho aj pri svojej návšteve v Osrblí, ktoré organizuje tento týždeň juniorské majstrovstvá sveta v biatlone. "My túto akciu robíme preto, aby sme naplno ukázali, kam sme sa v našej lige dostali. Pred štyrmi rokmi sa ocitla extraliga milimeter od veľkej priepasti a kluby sa dostali do ťažkých finančných situácií. Hráči podpisovali kontrakty, ktoré sa často nenaplnili, dnes je kondícia klubov a celej ligy oveľa lepšia. Táto veľká akcia je výsledkom našej štvorročnej práce a bude to obrovská reklama slovenského hokeja. Mňa to osobne veľmi teší a len si želám, aby si všetci fanúšikovia túto akciu stopercentne užili."

Richard Lintner na diaľku upokojoval aj ľudí, ktorým prekážali kubíky vody nastriekané na plochu štadióna. "Tá hrúbka ľadu je naozaj dosť značná, no po akcii sa ľad porozrezáva na kusy a odvezie preč, takže žiadna potopa na ihrisku po nás nezostane."

Hrdina MS v Göteborgu so zlatým gólom Peter Bondra sa najviac teší hlavne na tvrdosť streľby. "Na terče mi to nejako nešlo, no keď som ešte hrával vo Washingtone, tak v tvrdosti strely som dosiahol 101 míľ, čiže asi 160 km za hodinu, čo bolo najtvrdšie v mojej kariére. Samozrejme, Zdeno Chára strieľa viac, nejakých 107, 109. Tu si dosť trúfam, aj keď ťažko túto rýchlosť prekonám. Ale pozor, vtedy som strieľal s drevenou hokejkou, teraz sa už ich technológia zmenila a možno sa k tomuto číslu priblížim, aspoň si na to trúfam. A ak si zastrieľam ponad autá, tak sa budem hlavne snažiť auto netrafiť."

O úskaliach pri streľbe zo strechy hovoril v detailoch Marián Hossa. "Veľa bude záležať aj od vetra a ďalších faktorov, ktoré môžu zmeniť dráhu puku. Mám rád nové výzvy a je dobré, že sa rodia aj u nás na Slovensku. Nie je to jednoduché, veľa ľudí sa musí do tohto diela zapojiť a ja im veľmi fandím. V zámorí som týchto akcií pod holým nebom zažil dosť a vždy boli o tom, že si ich treba užiť. Tipsportligový zápas pod holým nebom bude výnimočný, aj tréningy pred ním. Objavia sa pekné spomienky na detstvo, teda aspoň u mňa sa už objavili. Samotný zápas, kulisa, diváci, to všetko je iné ako v hale a aj tu si treba zážitok vychutnať naplno."

Marián Hossa sa v zápase legiend neobjaví a bude ho sledovať zo striedačky. "Môjmu tímu pomôžem streľbou zo strechy, kde sa góly dosiahnuté na vzdialenosť cez sto metrov tiež rátajú. V Trenčíne som si takto pred rokmi zastrieľal, z troch pokusov sa mi podarilo dať dva góly a sám seba som prekvapil, teraz vzdialenosť o trochu narastie. A dôležité bude zo strechy hlavne nepadnúť," zasmial sa. "Bohužiaľ vo výstroji hrať nebudem môcť, nedostal som zelenú z Ameriky. Čaká na mňa nová skúsenosť v role trénera a som rád, že sa stanem súčasťou tohto projektu. Verím, že počasie nám zapraje a zápasu pomôže. Diváci by nemali mrznúť, malo by byť teplejšie."

Tomáš Kopecký sa v zápase zadýcha, už aj preto, že dva a pol roka sa pohybuje mimo aktívny hokej. "Chodím však pomáhať na ľad trénerovi kadetov v Dukle Trenčín, kde hráva môj syn. Winter Classic je v Amerike oslavou hokeja, robí sa pre ľudí, jednoducho skvelá myšlienka. Za každý gól idú peniaze aj na konto nadácie Kvapka nádeje. A nedeľa so super zápasom dvoch rivalov Banskej Bystrice a Zvolena je úžasným lákadlom. V sobotu by to malo byť hlavne o zábave, ale každý bude chcieť vyhrať, pomer by mal byť 60 percent úsilia a 40 zábavy. Len dúfam, že vyjde počasie."

Stretnutie hráčov, ktorí si zaslúžili prívlastok legenda, bude mottom celej akcie. Tomáš Kopecký sa teší, že uvidí super hráčov, s ktorými nejaké zápasy odohral, či už v reprezentácii, alebo proti nim. "Porozprávame sa nielen o hokeji, ale aj o súkromnom živote, o rodine, ako sa komu darí. A na to nejakú kondíciu nepotrebujete. Zatiaľ na mne príliš nevidieť, že mi narástol pivný mozoľ. Pre každého aktívneho hráča vzniká hrozba, keď prestane s hokejom, že naberie prebytočné kilá. Uvidíme aj, do akej miery sa zabavíme v doplnkových súťažiach. Ja som sa prekvapil, ako som v tréningu triafal terče, nikdy som takúto streľbu netrénoval a štyri trefy z piatich pokusov sú na mňa celkom dobré. Peťo Bondra bol zvedavý, či bude súťaž v rýchlosti korčuľovania, že má natrénované. Toho jediného som sa obával a chvalabohu, nebude. Teším sa na nájazdy, streľbu zo strechy, samostatné nájazdy."

Pre divákov bude spolu s Michalom Handzušom srdcu najbližší Richard Zedník, banskobystrický rodák. "Už to je pozoruhodné, že sa takéto podujatie na Slovensku uskutoční a že to bude v Banskej Bystrici je pre mňa veľké plus. No a dva top tímy z Tipsport ligy dodajú celému podujatiu ďalší punc, vyšlo to úplne super. Nejako špeciálne sa však na náš súboj nepripravujem, dva roky som nebol na ľade, no táto akcia ma prinútila zopárkrát obuť korčule. Musel som sa presvedčiť, či ešte môžem ruky a nohy skĺbiť dokopy. Nepochybujem, že na ľade sa každý jeden z nás bude usilovať, aby vyhral."

Aj Richardovi Zedníkovi odľahlo, že sa nebude súťažiť v rýchlosti. "Roky neoklameš, náhodou by som sa vrátil do starých čias a niečo si pri maximálnom úsilí natiahol. Technické disciplíny sú také akurát pre nás starších. Najviac sa teším na samotný zápas, zakorčuľujeme si, spotíme sa, dáme nejaké góly, nahrávky a budeme maximálne spokojní."