Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Z. Chára sa môže pripravovať na MS, Boston vypadol s Washingtonom

Foto: TASR/AP

Elitný obránca Zdeno Chára môže posilniť slovenský hokejový tím na MS. Jeho Boston nestačil na Washington v siedmom zápase a vypadol z ďalších bojov o Stanleyho pohár.

New York 26. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins minuloročný zisk Stanleyho pohára neobhája. Konečnou stanicou sa pre tím slovenského kapitána Zdena Cháru stalo už 1. kolo play off zámorskej NHL, v ktorom mu vystavil stopku Washington Capitals. V rozhodujúcom siedmom zápase u súpera triumfovali Caps 2:1 po predĺžení a sériu vyhrali najtesnejším pomerom 4:3 na zápasy.

Boston mal síce miernu streleckú prevahu (32:27), ale na gól Matta Hendricksa z 12. minúty dokázal odpovedať iba vyrovnávajúcim presným zásahom Tylera Seguina v 35. minúte. Rozhodnutie priniesla tretia minúta predĺženia, v ktorej Joel Ward zvládol na jednotku dorážku strely Mikea Knublea a poslal svoj tím do semifinále konferencie. Séria Bostonu s Washingtonom bola mimoriadne vyrovnaná, všetkých sedem duelov sa prvýkrát v histórii súťaže skončilo víťazstvom niektorého z tímov len o jediný gól, z toho trikrát sa predlžovalo.

"Klobúk dole pre chlapcami, ktorí odohrali výborný zápas. Prísť sem a zdolať Boston, víťaza Stanleyho pohára, si vyžaduje obrovský charakter tímu. Po prehre v šiestom zápase sme sa nepoložili, za čo som na hráčov hrdý," tešil sa hlavný kouč Washingtonu Dale Hunter, ktorý bol až do štvrtkovej noci jediným hráčom v histórii klubu s víťazným gólom v predĺžení v siedmom zápase vyraďovacej fázy.

Kapitán víťazov Alexander Ovečkin v návale emócií len ťažko hľadal slová na to, čo jeho tím "vyviedol" favoritovi série, ktorý vstupoval do play off v pozícii druhého mužstva Východnej konferencie. "Pocity sú skvelé. Bola to ťažká séria. Boston hral výborne, ale my sme bojovali. Som veľmi šťastný, ani neviem, čo viac mám povedať." Zato v šatni Bostonu sa miešal smútok so sklamaním. "Je ťažké prehrýzť sa cez to, že sme skončili v 1. kole play off. Myslím, že pár dní potrvá, kým sa z toho dostaneme," tvrdil útočník Patrice Bergeron.

Bruins dopadli rovnako ako Chicago Blackhawks v minulej sezóne, keď aj tí vypadli ako držitelia Stanleyho pohára hneď v prvej konfrontácii play off. Posledným tímom, ktorý dokázal dvíhať dva roky po sebe nad hlavu trofej, bol Detroitu Red Wings. Ten vyhral vyraďovacie boje v roku 1997 i 1998.

Obranca Zdeno Chára odohral v drese zdolaných viac než 27 minút a pripísal si na konto posledné tri "zámorské" strely v tomto ročníku. Tridsaťpäťročný bek si ešte môže predĺžiť sezónu účasťou na MS vo Fínsku a Švédsku, tréner reprezentácie Vladimír Vůjtek ho zrejme bude kontaktovať v priebehu najbližších hodín.



1. kolo play off:

Východná konferencia:


BOSTON - WASHINGTON 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)

Góly: 35. Seguin - 12. Hendricks, 63. Ward. Brankári: Thomas - Holtby. Strely na bránu: 32:27. Diváci: 17.565.

/konečný stav série: 3:4, do 2. kola postúpil Washington/