Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Za polárnym kruhom sa slovenskí hádzanári sústredia hlavne na seba

Tréner slovenských hádzanárov Peter Dávid Foto: TASR/Michal Svítok

V stredu ráno z letiska Schwechat zamierila za severný polárny kruh výprava so 17 hráčmi.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Nového trénera slovenských hádzanárov Petra Dávida čaká už od štvrtka prvý ostrý test vo funkcii. V nórskom Bodö sa jeho zverenci predstavia na turnaji Bring Cup, kde sa postupne stretnú s domácou reprezentáciou, Ruskom a Portugalskom.

Pôsobenie na severe Európy je dôležitou súčasťou prípravy pred júnovým play off o majstrovstvá sveta 2013 v Španielsku, Slovákov čaká dvojzápas s Bieloruskom (9. v Košiciach a 17. júna v Minsku).

V stredu ráno z letiska Schwechat zamierila za severný polárny kruh výprava so 17 hráčmi, spoločnosť im robil aj Daniel Valo, no ten smeroval do klubového pôsobiska v nemeckom Wetzlari.

Z pôvodnej nominácie ešte pred zrazom vypadol pivot Alexander Ivanov, stredná spojka Peter Kukučka a počas sústredenia sa zranil aj krídelník Radoslav Antl a keďže ani jedného z maródov vedenie tímu nikým nenahradilo, nemusel Dávid už robiť žiadne ďalšie škrty. Otáznik visel iba nad ďalším krídelníkom Vlastimilom Fuňakom, no fyzioterapeut mu dal nakoniec zelenú.

Nový kouč, ktorý nastúpil vo februári po úspešnej ére Zoltána Heistera, sa na prvú previerku tešil. "Som nesmierne spokojný s nasadením a prístupom, ktorý chlapci predviedli počas domáceho sústredenia, aj keď si uvedomujem, že v národnom tíme to má byť samozrejmosťou. Máme za sebou sedem tvrdých tréningov a pred sebou turnaj, na ktorý sa veľmi teším," poznamenal pre TASR Dávid, ktorý si pred podujatím nerobil žiadne predsavzatia na výsledky, či konečné umiestenie.

"Nič také ma nezaujíma. A príliš ma nezaujíma ani hra súperov, aj keď je pravdou, že Rusi nám možno budú celkom dobre simulovať bieloruskú hru. My sa sústredíme iba na nás, naše výkony a našu hru."

Práve účinkovanie Ruska bude zaujímavé aj pre ďalšieho slovenského trénera na lavičke inej reprezentácie. Martin Lipták s českým výberom v júnovom play off stretne práve so slovenským sparringpartnerom. "Samozrejme, že ruské zápasy ponúkneme Liptákovi a Čechom, ktorí nám tiež nedávno veľmi ochotne pomohli napríklad so srbskou hrou pred januárovými majstrovstvami Európy," prezradil generálny sekretár zväzu Martin Simonides.


Konečná nominácia SR na turnaj Bring Cup v Bodö:


brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomération HB/Fr.), Teodor Paul (Csurgói KK/Maď.), Miloš Putera (TV 05/07 Hüttenberg/Nem.)
pivoti: Martin Mazák (FTC-PLER Budapešť/Maď.), Michal Kopčo (Tatran Prešov), Peter Dudáš (HC SPORTA Hlohovec)
krídla: Martin Straňovský (Reale Ademar León/Šp.), Tomáš Urban (MKB Veszprém KC/Maď.), Tomáš Straňovský (HC Štart Nové Zámky), Vlastimil Fuňak (1. MHK Košice)
spojky: Csaba Szücs (TSV Hannover-Burgdorf/Nem.), František Šulc (Pick Szeged/Maď.), Gabriel Vadkerti (Csurgói KK/Maď.), Pavol Polakovič (Octavio Pilotes Posada/Šp.), Oliver Rábek (HC Štart Nové Zámky), Ľubomír Ďuriš (HC SPORTA Hlohovec), Vladimír Guzy (Tatran Prešov)

Program turnaja Bring Cup:


štvrtok, 5. apríla: Portugalsko - Rusko (16.00), Nórsko - Slovensko (18.10)
piatok, 6. apríla: Rusko - Slovensko (15.00), Nórsko - Portugalsko (17.10)
sobota, 7. apríla: Slovensko - Portugalsko (14.00), Nórsko - Rusko (16.10)