Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Začiatok Rely Dakar zrušila nehoda, zranilo sa 13 divákov

Záchranári odvážajú jedného zo zranených divákov počas úvodnej časti prestížnych pretekov Rely Dakar 2. januára 2016 v Buenos Aires.Preteky poznačila nehoda čínskej jazdkyne Kuo Mej-ling. V druhej polovici 11 km dlhého úvodného testu nezvládla za volantom automobilu Mini riadenie, vbehla do davu a zranila pritom 13 divákov. Traja sú pritom v kritickom stave, medzi zranenými je aj päť deti. Do záchrannej akcie sa zapojili aj vrtuľníky. Foto: TASR/AP

Traja diváci sú v kritickom stave, medzi zranenými je aj päť deti.

Buenos Aires 3. januára (TASR) - V poradí 38. ročník prestížnej Rely Dakar sa začal nehodou s 13 zranenými divákmi, po ktorej bol prológ v Buenos Aires zrušený. Pred haváriou stihli do cieľa doraziť všetci motocyklisti, slovenský reprezentant Štefan Svitko finišoval na 9. pozícii, jeho krajan Ivan Jakeš skončil na 19. priečke.

Svitko sa na Dakare v konečnom poradí dvakrát umiestnil na 5. priečke (2012 a 2015) a jeho siedmu účasť tiež začal solídne. Na jeho KTM dosiahol čas 6:38 minúty a na lídra Španiela Joana Barredu Borta na Honde stratil len 11 sekúnd. Štyridsaťdvaročný skúsený matador Jakeš, ktorý je už na jeho deviatom Dakare, prešiel meraný úsek na jeho KTM za 6:47 minúty.

V štvorkolkách sa prológ najviac vydaril Čiľanovi Ignaciovi Casalemu, víťazovi z roku 2014. Na jeho Yamaha Raptor dosiahol čas 7:14 minúty a nechal za sebou o 5 sekúnd druhého Argentínčana Marcosa Patronelliho.

Preteky poznačila nehoda čínskej jazdyne Kuo Mej-ling. V druhej polovici 11 km dlhého úvodného testu nezvládla za volantom automobilu Mini riadenie, vbehla do davu a zranila pritom 13 divákov. Traja sú pritom v kritickom stave, medzi zranenými je aj päť deti. Do záchrannej akcie sa zapojili aj vrtuľníky.
Úvodnú časť prestížnych pretekov Rely Dakar 2. januára 2016 poznačila nehoda čínskej jazdkyne Kuo Mej-ling (na snímke v aute). V druhej polovici 11 km dlhého úvodného testu nezvládla za volantom automobilu Mini riadenie, vbehla do davu a zranila pritom 13 divákov. Traja sú pritom v kritickom stave, medzi zranenými je aj päť deti. Do záchrannej akcie sa zapojili aj vrtuľníky.
Foto: TASR/AP

Prvá Číňanka na Dakare stratila kontrolu nad svojím vozidlom v zákrute na siedmom kilometri. "Vozidlo číslo 360 vyšlo mimo trať a zrazilo štyroch divákov. Okamžite boli vyslaní do akcie záchranári vrátane vrtuľníkov. Zranených odviezli do nemocnice," uviedli vo vyhlásení organizátori Rely Dakar. Zostávajúce vozidlá na trati a kamióny, ktoré prológ nestihli odštartovať, sa vydali do bivaku v Rosariu. Pred nehodou boli klasifikovaní motocyklisti a 59 automobilov.
Záchranári odvážajú jedného zo zranených divákov počas úvodnej časti prestížnych pretekov Rely Dakar 2. januára 2016 v Buenos Aires.Preteky poznačila nehoda čínskej jazdkyne Kuo Mej-ling. V druhej polovici 11 km dlhého úvodného testu nezvládla za volantom automobilu Mini riadenie, vbehla do davu a zranila pritom 13 divákov. Traja sú pritom v kritickom stave, medzi zranenými je aj päť deti. Do záchrannej akcie sa zapojili aj vrtuľníky.
Foto: TASR/AP

"Z jednej sekundy na druhú sa prológ zmenil z párty na peklo. Jazdkyňa vyšla z trate, stratila kontrolu nad riadením a vrazila medzi ľudí. Bolo to ako nočná mora," opísal incident argentínsky jazdec Agustín Canapino, svedok nehody.

V sobotu sa na trať do cieľa dlhú 9500 km, z toho 4500 km meraných špeciálov, malo vydať dokopy 347 vozidiel. Celkovo 350 pretekárov na 136 motorkách, 45 štvorkolkách, 111 automobiloch a 55 kamiónoch zo 60 krajín malo absolvovať 11 km dlhý meraný úsek. Presun z Buenos Aires do Rosaria mal spolu 346 km. Prológ sa na Dakare išiel po 11 rokoch, naposledy v roku 2005 v Španielsku a najrýchlejší v ňom bol David Frétigné. Spolu sa pôjde 13. etáp, posledná je na programe 16. januára v Rosariu.



výsledky - prológ (11 km, výsledky pred zrušením):

motocykle: 1. Joan Barreda Bort (Šp./HONDA), 2. Ruben Faria (Port./HUSQVARNA) obaja 6:27 min., 3. Helder Rodrigues (Port./YAMAHA) +3 s., 4. Adrien van Beveren (Fr./YAMAHA) +4, 5. Michael Metge (Fr./ HONDA) +8, 6. Kevin Benavides (Arg./HONDA) +8, ... 9. Štefan SVITKO (SR/KTM) +11, 19. Ivan JAKEŠ (SR/KTM) +20

automobily: 1. Bernhard Ten Brinke, Tom Colsoul (Hol., Belg./Toyota) 6:08 min., 2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Šp./Peugeot) +3 s, 3. Xavi Pons, Ricardo Torlaschi(Šp., Arg./Ford) +4

štvorkolky: 1. Ignacio Casale (Čile/Yamaha) 7:14 min, 2. Marcos Patronelli (Arg./Yamaha) +5 s, 3. Pablo Copetti (Arg./Yamaha) +7, 4. Alejandro Patronelli (Arg./Yamaha) +8, 5. Lucas Bonetto (Arg./Honda) +10, 6. Daniel Domaszewski (Arg./Honda) +11