Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Zadržaného muža v prípade úmrtia Johnsona prepustili na kauciu

Na archívnej snímke hokejista Adam Johnson. Foto: TASR/AP

Johnson zomrel na následky zranenia, ktoré utrpel počas zápasu britského Challenge Cupu 28. októbra. V minulosti odohral aj 13 zápasov v NHL za Pittsburgh Penguins.

Sheffield 14. novembra (TASR) - Muža, ktorého britská polícia zadržala v utorok pre podozrenie zo zabitia v prípade úmrtia amerického hokejistu Adam Johnsona, prepustili na kauciu. Meno muža nezverejnili, no hráč Nottinghamu Panthers zomrel po zásahu korčuľou do krku od Matta Petgravea z tímu Sheffield Steelers.

"Naše vyšetrovanie sa začalo ihneď po tragédii. Odvtedy intenzívne zbierame informácie, ktoré majú vysvetliť, ako mohol Adam prísť o život za takýchto bezprecedentných okolností," uviedol podľa AP Becs Horsfall, vedúci detektív polície v grófstve South Yorkshire.

Johnson zomrel na následky zranenia, ktoré utrpel počas zápasu britského Challenge Cupu 28. októbra. V minulosti odohral aj 13 zápasov v NHL za Pittsburgh Penguins. Petgrave pôsobil v sezóne 2021/22 v Spišskej Novej Vsi, za ktorú odohral 34 zápasov a nazbieral 29 bodov (9+20). V Sheffielde je druhú sezónu.

Ak by si Petgrave vypočul verdikt vinný, nebol by to v hokeji precedens, no v predchádzajúcich prípadoch išlo o úmyselné činy. Za zabitie už odsúdili v Taliansku Giacinta Boniho, ktorý 14. januára 1992 udrel na ľade do hrude Mirana Schrota, ktorý následne zomrel na zástavu srdca. Boni vinu priznal. Za činy na ľade odsúdili aj dvoch hráčov NHL. V roku 2000 dostal Marty McSorley trest na 18 mesiacov podmienečne za útok smrtiacou zbraňou po údere hokejkou na hlavu Donalda Brasheara. V roku 2004 sa Todd Bertuzzi priznal k napadnutiu, keď na ľade zozadu schmatol a udrel Stevea Moorea. Prijal trest 80 hodín verejnoprospešných prác.

Panthers označili smrť svojho hráča za strašnú nehodu, jeden z jeho hráčov Westin Michaud sa zastal priamo Petgravea. "Nenávisť, ktorej čelí Matt je strašná a úplne zbytočná. Je mi jasné, že jeho čin bol neúmyselný a každý, kto hovorí niečo iné, sa mýli. Spojme sa namiesto šírenia neoprávnenej nenávisti voči niekomu, kto potrebuje našu podporu," citovala Michauda agentúra AP. Britská asociácia ľadového hokeja (EIHA) v reakcii na tragédiu avizuje povinnú ochranu krku od roku 2024.