Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

ŽAMPIÓN: Austrálsky zážitok Adama Žampu

Fotografie z austrálskeho tripu lyžiara Adama Žampu Foto: Adam Žampa
Fotografie z austrálskeho tripu lyžiara Adama Žampu Foto: Adam Žampa

Najúspešnejší slovenský reprezentant v mužských kategóriách alpského lyžovania bloguje svoje zážitky od protinožcov, kde valcuje konkurenciu.

Bratislava 3. septembra (TERAZ.SK) – Slovensko má „Žampióna“ zasneženených kopcov. Tatranec Adam „Šangy“ Žampa, pokračovateľ lyžiarskej rodinnej tradície Žampovcov, je už dnes pojmom v svetovom pretekárskom poli alpských lyžiarov.

Vlani urobil veľkú radosť fanúšikom na zimnej olympiáde v Soči, kde si vyjazdil skvelé piate miesto v kombinácii a šiestu priečku v slalome. Nadchádzajúcu sezónu výborne rozbieha u protinožcov, kde takmer suverénne valcuje konkurenciu. Po troch druhých miestach na Novom Zélande pridal štyri zlaté triumfy v Austrálii. Po nedeľnom návrate na Nový Zéland, dnes vyhral ďalšie preteky v obrovskom slalome v Coronet Peaku. Posledná previerka ho u protinožcov čaká vo štvrtok, kedy je na programe slalom. Človek by si povedal, že na najúspešnejšieho slovenského reprezentanta v mužských kategóriách alpského lyžovania je to dostatočný výkon. Adam si povedal, že nie.

Popri jazdení na lyžiach sa rozhodol, že svoje zážitky z ciest za úspechmi bude opisovať v blogu. Jeho priaznivci sa tak môžu tešiť na to, že im bude odhaľovať aj trochu zákulisia zo života vrcholového športovca. Svoje zážitky zdokumentuje aj na fotkách a videách. My vám to celé sprostredkujeme na portáli Teraz.sk. Dnes ponúkame prvý aktuálny Adamov príbeh. „Tento trip do Austrálie bol naozaj skvelý, preto som to pomenoval Austrásky zážitok,“ odkazuje Adam od protinožcov.

Fotogaléria k článku






Tu je autentický text z Adamovho pera


Celé to bolo tak, že v sobotu 23. augusta sme odleteli do Melbourne, kde pre nás prišiel náš dobrý kamarát a bývalý lyžiar Ivan Pacák, ktorý nám požičal aj jeho auto Toyotu Land Cruiser 1985. Super bolo to, že u Ivana a u jeho ženy Stanky sme mohli prespať, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Ďalší deň ráno sme sa vybrali na Mount Hotham, vzdialený 308 kilometrov od Melbournského letiska, ale po trošku iných cestách ako sme v Európe naučení. Preto trvala cesta až päť hodín. Dorazili sme o tretej poobede a počasie bolo klasicky austrálske, dážď, hmla, silný vietor a teplo.

V prvom momente som si myslel, že sme sem prišli zbytočne, ale bolo mi smiešne a zabával som sa tým, aký je to peckový zážitok :D. Ubytovali sme sa v dedine Dinner Plain, ktorá je vzdialená od Mount Hotham asi 14 kilometrov. Na ďalší deň ráno to bolo ako z rozprávky, zázračne sa vyčasilo a všetok ten mokrý sneh zmrzol.

Na snehu

Začali sme obrovským slalomom, možno by ste to nečakali, ale dĺžka bola skoro jednu minútu a kopec bol naozaj členitý. Prvý pretek sa mi podarilo vyhrať a dokonca som si vyjazdil 7,91 FIS bodov v obráku, čo ma naozaj naštartovalo aj na ďalšie dni. Druhý deň obráku bol trošku iný, počasie sa zase ukázalo. Fúkal silný vietor s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu, bola hmla a pršalo :D Čakali sme na kopci do približne 11:00, keď sa štart rozhodli skrátiť. Nakoniec sa počasie na druhé kolo vyčasilo a aj keď som bol po chybe v prvom kole na 5. mieste, tak som aj druhý obrák nakoniec vyhral. Krátke video z obrovských slalomov je TU na stránke jedného Sydneyjského denníka.

Štvornásobný Žampión Adam Žampa
Foto: Adam Žampa

Vyrovnaný rekord
Na ďalšie dva dni som sa veľmi tešil, predpoveď počasia presne vyšla a bolo jasno, zima a sneh znovu zmrznutý, oba slalomy sa mi znovu podarilo vyhrať :) a ešte k tomu za minimálnu možnú prirážku 6.00 FIS bodov, čím som vyrovnal môj rekord. Tieto výsledky mi zaručujú najhoršie štartovné číslo na svetovom pohári 31, čiže v slalome sa môžem venovať čisto sveťákom. Všetky výsledky sú na FIS stránke TU. Keď som šiel na tieto preteky, tak som tajne dúfal, že by sa tu mohlo podariť vyhrať, nečakal som však, že by som mohol vyhrať štyri krát za štyri dni, pretože lyžovanie nie je len o tých výhrach, ale každý po nich sníva :) no táto fotka na mojom Instagrame mi už vždy ukáže, že to nie je nemožné.



Bol to však naozaj zážitok - stačí sa pozrieť na to, ako robil Stano lyže, pretože naše ubytovanie nemalo lyžiareň (haha), to by mnohí konkurenti zo sveťáku ani len nepochopili :D hahaha.

Po snehu voda
Po pretekoch sme znovu prespali u Pacákovcov a deň nato sme šli do Melbourne, kde sme si urobili na jeden deň výlet do city centra a k oceánu, v ktorom sme si aspoň okúpali nohy. Teraz sme už naspäť na Novom Zélande v Arrowtowne a zajtra už pokračujeme v tréningu. Budúci týždeň budeme mať ešte jednu sériu pretekov spoločne s tréningom na Coronet Peaku.
Tak držte nám palce :)
Pozdravujeme z ďalekého Nového Zélandu celé Slovensko!
Všetky informácie a novinky o Adamovi Žampovi nájdete na jeho osobnej stránke http://www.adamzampa.com/.