Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Tomáš Tatar strelil rozhodujúci gól, Tím Európy mieri do finále

Hráč Tímu Európy Nino Niederreiter (vpravo) siaha po puku pred hráčom tímu Švédska Henrikom Lundqvistom počas druhej tretiny Svetového pohára v Toronte 25. septembra 2016 Foto: TASR/AP

Predĺženie, ktoré sa hralo podľa pravidiel play off NHL, prinieslo rozuzlenie v 64. minúte.

Toronto 25. septembra (TASR) - Vo finále Svetového pohára v Toronte nastúpia hokejisti Kanady proti Tímu Európa. Domácemu favoritovi určilo súpera druhé nedeľňajšie semifinále, v ktorom európsky výber potiahli gólmi Marián Gáborík s Tomášom Tatarom a zariadili triumf 3:2 po predĺžení nad Švédmi. Ten víťazný a svoj druhý v zápase strelil v 64. minúte Tatar. Tím so šiestimi Slovákmi, ktorý pasovali pred štartom podujatia za najväčšieho outsidera, podržal aj vo štvrtom vystúpení 37 zákrokmi Jaroslav Halák.

Úvodné finále je v kanadskom Air Canada Centre na programe v noci na stredu o 2.00 SELČ. Na druhý zápas nastúpia aktéri v rovnakom čase v piatok, prípadné tretie sa uskutoční v nedeľu 2. októbra o 1.00.

Bezgólová prvá tretina priniesla aktívnejší prejav Švédov, niekoľko dobrých príležitostí na oboch stranách a dovedna 15 úspešných zákrokov brankárov. Európsky výber sa opäť mohol oprieť o spoľahlivého Haláka, ktorého hneď v úvode ostro preverili Bäckström s Landeskogom. Lundqvista na druhej strane zasa zamestnali predovšetkým slovenskí hokejisti. Skórovať mohli Tatar a Hossa, ale puk za švédskeho brankára v záverečnej skrumáži nepretlačili.



Mierny úpadok tempa zo začiatku druhej tretiny zastavila 23. minúta a otvárací gól "Tre kronor". Kopitar po prehratom buly nezastihol Bäckströmov pohyb k bránke, pred ňou si švédsky útočník počkal na odrazený puk a dorazil ho do siete. Tréner Európy Krueger ešte využil platnosť zámorských pravidiel a vyžiadal si od rozhodcov zhliadnutie videozáznamu, no ten potvrdil švédsku radosť. Následnými vylúčeniami dostali Severania súpera na koňa. Európa si vďaka zlepšenému prechodu cez stredné pásmo i otvorenému priestoru na kombinácie vytvorila gólové šance a po sérii neúspešných pokusov od Hossu či Zuccarela skóre vyrovnala. Kopitar založil gólovú akciu perfektným prehľadom v útočnom pásme. Naservíroval puk do pohybu Ehrhoffovi, ten pred bránku Gáboríkovi a jeho slabý pokus napokon so šťastím skončil za Lundqvistom. Smelý európsky prejav podporený rýchlymi protiútokmi sa odzrkadlil aj na streleckej produkcii, po druhej tretine vyznievajúcej v prospech lepšieho tímu 21:19.

Úvod tretej tretiny bol pre Švédov ľadovou sprchou. Po chybe v rozohrávke Sekera vysunul Tatara, jeho strelu spoza obrancu ešte Lundqvist vytlačil, ale na dorážku nemal nárok - 1:2. "Tri korunky" sa vrátili k hre z prvej tretiny. Zvýšili pohyb, nasadili vysoký forčeking a permanentne ohrozovali Haláka. Európa sa prispôsobila nasadeniu súpera a desať minút pred koncom zakontrovala samostatným nájazdom Vaneka, po ktorom odpratal puk z bránkovej čiary Stralman. Narastajúci švédsky tlak napokon vyrcholil v 56. minúte vyrovnávajúcim gólom Karlssona od modrej a v samom závere mohol aj víťazným, Seidenbergovu obrovskú hrúbku napravil až Halák.

Nešťastní hráči Švédska po prehre v predĺžení semifinále Svetového pohára 25. septmebra 2016
Foto: TASR/AP


Predĺženie, ktoré sa hralo podľa pravidiel play off NHL, prinieslo rozuzlenie v 64. minúte. Švédi najskôr nevyužili prečíslenie dvoch proti jednému, následne pochybili v rozohrávke a turnaj sa pre nich skončil. Lundqvist našiel prihrávkou spoza bránky pri mantineli len Zuccarella, ktorý naservíroval puk Tatarovi a ten nezavinene za pomoci korčule poslal Európu do finále.

Tomáš Tatar, autor dvoch gólov, prvá hviezda zápasu: "Je to paráda. Neviem to poriadne opísať. Celý čas sme si verili, bojovali jeden za druhého. Kolektív v kabíne je skutočne skvelý. Postúpili sme do finále a zavreli ústa tým, ktorí nám nepriali a vraveli, že sme outsideri."

Program finále SP (časy sú v SELČ):
prvý zápas - streda 28. septembra

02.00 Kanada - Tím Európa
druhý zápas - piatok 30. septembra
02.00 Tím Európa - Kanada
prípadný tretí zápas - nedeľa 2. októbra
01.00 Kanada - Tím Európa



2. semifinále
Švédsko - Tím Európa 2:3 pp (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Góly:
23. Bäckström (Stralman, Hörnqvist), 56. Karlsson (H. Sedin, D. Sedin) - 37. GÁBORÍK (Ehrhoff, Kopitar), 41. TATAR (SEKERA), 64. TATAR (Zuccarello, Kopitar). Strely na bránku: 39:31. Rozhodovali: O'Halloran, O'Rourke - Amell, Murray, vylúčení: 3:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 12.595 divákov

zostavy:
Švédsko:
Lundqvist - Karlsson, Ekholm, Stralman, Hedman, Hjalmarsson, Ekman-Larsson - Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Bäckström, Forsberg - Silfverberg, Kruger, Hagelin - Söderberg, Berglund, Landeskog

Tím Európa: HALÁK - SEKERA, CHÁRA, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff - HOSSA, Kopitar, TATAR - Zuccarello, Nielsen, GÁBORÍK - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek