Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VIDEO: ZÁZRAK na Camp Nou, Barcelona zdolala PSG 6:1 a postúpila

Futbalista FC Barcelona Neymar sa teší po strelení gólu na 2:0 v odvetnom osemfinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov FC Barcelona - Paríž St. Germain v Barcelone 8. marca 2017. Foto: TASR/AP

Športové média v Európe píšu o neuveriteľnom obrate. Najlepšie to vystihli v Poľsku: "Fenomenálne galapredstavenie! Trojgólový uragán Barcelony v záverečných siedmich minútach."

Bratislava 9. marca (TASR) - Futbalisti FC Barcelona a Borussie Dortmund sa stali ďalšími účastníkmi štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017. Obrovský obrat na Camp Nou sa udial vo štvrtok na účet francúzskeho šampióna Paríža St. Germain. Ten po výhre 4:0 pred troma týždňami v Parku princov padol v Katalánsku 1:6 a v súťaži skončil. Katalánci tak nebudú vo štvrťfinále ani tentoraz chýbať, keď sa im podaril futbalový zázrak. V druhej stredajšej odvete Borussia Dortmund v domácom Signal Iduna Parku vyhrala nad Benficou Lisabon vďaka hetriku Gabončana Pierre-Emericka Aubameyanga jasne 4:0 a dokázala zmazať manko 0:1 z prvého súboja v Portugalsku.

Na Camp Nou začal španielsky majster podľa očakávania aktívne. Domácich dostal do vedenia už v 3. minúte Luis Suarez, keď prehlavičkoval brankára hostí Kevina Trappa a gól potvrdila aj bránková technológia. Zverenci trénera Luisa Enriqueho súpera kombináciu zatlačili pred jeho šestnástku. Nebezpečne to skúsil v 17. minúte Neymar, jeho obstrel tesne minul ľavú žrď. Ďalšiu nádej vlial Kataláncom ešte pred polčasom vlastný gól obrancu Layvina Kurzawu v 40. minúte. Iniesta sa pretlačil ku bránke a jeho pätičku si zrazil do vlastnej siete Kurzawa.


Aj do druhého polčasu Barca vstúpila dobre. Hosťujúci Thomas Meunier sa potkol v šestnástke, šikovne to využil Neymar a po upozornení čiarového rozhodcu sa po páde Brazílčana kopala penalta. Tú v 50. minúte premenil Lionel Messi, čo bol jeho 94. gól v LM. Až potom sa prebral k životu aj PSG. V 52. minúte trafil Edinson Cavani tyč, no čo mu nevyšlo v nej, dokonale sa podarilo o desať minút. Kurzawa vyhral osobný súboj v šestnástke domácich, loptu hlavou poslal ku Cavanimu, na ktorého bombu z prvej pod brvno Marc-Andre ter Stegen nemal žiadny nárok. Potom sa na chvíľu akoby vytratil z hry náboj a hostia si strážili postupový výsledok. Ale potom prišlo z ničoho nič k obrovskej dráme, keď najprv v 88. minúte Neymar z priameho kopu ukážkovým gólom zvýšil na 4:1. O chvíľu neskôr Marquinhos fauloval v šestnástke Suareza a v nadstavenom čase Neymar z penalty dal na 5:1. Dielo skazy pre hostí potom dokonal Sergio Roberto v 90.+5 minúte, keď si za obranu nabehol na oblúčik Neymara a akrobaticky prekonal Trappa.

V druhom súboji stredy otvoril skóre už v 4. minúte kanonier Aubameyang. Po rohovom kope si najlepší bundesligový strelec na zadnej žrdi vyskočil na predĺženú loptu, ktorú po jeho hlavičke zastavila až sieť. "Orli" mohli vyrovnať po polhodine, Luisaovu hlavičku ale zneškodnil domáci brankár Roman Bürki. Keď sa krátko pred polčasom neujala ani hlavička Christiana Pulišiča, do šatní sa išlo za najtesnejšieho vedenia BVB. To v 59. minúte zveľadil Pulišič, ktorý dostal do vnútra pokutového územia skvelú prihrávku od Lukasza Piszceka a chladnokrvne šancu využil. Keď o dve minúty na 3:0 zvýšil druhým gólom v zápase Aubameyang, ktorý využil výborný center z ľavej strany do päťky, BVB nabral jasný postupový kurz. Skvelý domáci večer napokon spečatil jeho tretím gólom v súboji Aubameyang v 85. minúte.
Hráč Benficy Pizzi (dole) v súboji s Julianom Weiglom z Dortmundu vo futbalovom zápase osemfinále Ligy majstrov medzi Borussia Dortmund - Benfica Lisabon v Dortmunde 8. marca 2017.
Foto: TASR/AP

BVB aj Barcelona si na mená štvrťfinálových súperov počkajú do piatka 17. marca, keď sa v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone uskutoční žreb. Účasť v osmičke majú už po utorku vo vrecku aj rekordný nemecký šampión Bayern Mníchov, ktorý dvakrát pokoril londýnsky Arsenal 5:1, resp. obhajca a 11-násobný šampión Real Madrid, ktorý zdolal SSC Neapol dvakrát 3:1.


Ohlasy médií na stredajšiu odvetu osemfinále Ligy majstrov 2016/2017




FRANCÚZSKO:

L'Equipe: "Historická potopa. Prvýkrát v Lige majstrov sa niektoré mužstvo dokázalo vyhrabať zo štvorgólového manka. Barcelona po prehre 0:4 v Paríži v domácej odvete proti odovzdanému súperovi využila ponúknuté chyby a po víťazstve 6:1 postúpila do štvrťfinále."

Le Figaro: "Nič nie je nemožné. Paríž smúti, v Barcelone vypukla nefalšovaná futbalová fiesta."

leparisien.fr: "Prehra, ktorá tak bolí. PSG prehrával 0:3 a rútil sa do priepasti, gól Cavaniho však opäť vrátil do jeho radov pokoj. Nakoniec však francúzsky majster neudržal postupový náskok, prehral 1:6 a negatívnym spôsobom sa zapísal do dejín súťaže."



ŠPANIELSKO:


Marca: "Historická chvíľa. Nádherný večer na Camp Nou, Barcelona dokázala zvrátiť prehru 0:4 z Paríža a po triumfe 6:1 postupuje do štvrťfinále Ligy majstrov."

elpais.com: "Hrdinský výkon barcelonských bojovníkov. Ešte žiadnemu tímu sa nepodarilo postúpiť po prehre 0:4 v prvom zápase."

elmundo.es: "Víťazstvo 6:1 nad PSG vojde do histórie. Barcelona po góle Cavaniho prestala veriť v zázrak, ktorý sa však napokon udial. V 95. minúte premenil sen na skutočnosť Sergi Roberto."



EURÓPA:

kicker.de: "Futbal niekedy prináša senzačné obraty. Jeden taký sa podaril Barcelone, ktorá vytrhla postupové tromfy z rúk PSG. Fantázia! Odpisovaný tím Luisa Enriqueho sa opäť stal jeden z topfavoritov na víťazstvo v Lige majstrov."

idnes.cz: "Barcelona predviedla futbalový zázrak. Parížu dala šesť gólov a postupuje."

efotbal.cz: "Neuveriteľný barcelonský zázrak sa zapíše do dejín."

gazeta.pl: "Fenomenálne galapredstavenie! Trojgólový uragán Barcelony v záverečných siedmich minútach. Infarktový scenár zabezpečil Kataláncom postup do štvrťfinále."



Odvety osemfinále LM 2016/2017:


FC Barcelona - Paríž St. Germain 6:1 (2:0)
Góly: 88. a 90.+1 Neymar (druhý z 11 m), 3. Suarez, 40. Kurzawa (vlastný), 50. Messi (z 11 m), 90.+5 Roberto - 62. Cavani,
rozhodoval: Aytekin (Nem.),
ŽK: Pique, Busquets, Rakitič, Neymar, Suarez - Matuidi, Draxler, Cavani, Verratti
/prvý zápas: 0:4, do štvrťfinále postúpila Barcelona/

zostavy:
FCB: Ter Stegen - Mascherano, Pique, Umtiti - Rakitič (84. Gomes), Busquets, Iniesta (65. Turan) - Messi - Rafinha (76. Roberto), Suarez, Neymar

PSG: Trapp - Meunier (90.+3 Krychowiak), Marquinhos, Silva, Kurzawa - Rabiot, Matuidi - Lucas (55. Di Maria), Verratti, Draxler (75. Aurier) - Cavani

Borussia Dortmund - Benfica Lisabon 4:0 (1:0)
Gól: 4., 61. a 85. Aubameyang, 59. Pulišič,
rozhodoval: Atkinson (Angl.), ŽK: Castro, Dembele, Piszczek - Samaris
/prvý zápas: 0:1, do štvrťfinále postúpil Dortmund/

zostavy:
BVB: Bürki - Piszczek, Papastathopoulos (88. Ginter), Bartra - Durm, Weigl, Castro, Schmelzer - Dembélé (81. Kagawa), Pulišič - Aubameyang (87. Schürrle)

Benfica: Ederson - Semedo, Luisao, Lindelöf, Eliseu - Samaris (74. Živkovič), Pizzi - Salvio (64. Jonas), Almeida - Mitroglou, Cervi (82. Jimenez)