Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Cíger cítil pri premiére nervozitu: Maďari boli premotivovaní

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger počas tréningu v Športovom paláci Jubilejnyj v Petrohrade Foto: TASR/Martin Baumann

Tréner vyzdvihol výkon Branislava Konráda, ktorý pri debute na MS zneškodnil 20 súperových striel a najmä v závere podržal svoje mužstvo.


Petrohrad 7. mája (TASR) - Tréner Zdeno Cíger má za sebou víťaznú premiéru na majstrovstvách sveta. Jeho zverenci zvládli úvodné vystúpenie v petrohradskej B-skupine, nepríjemných Maďarov zdolali 4:1 a zo 46-ročného kouča tak mohol konečne opadnúť stres.

"Ak by som povedal, že som nebol nervózny, tak by som klamal. Určite som pociťoval nervozitu. O Maďaroch som počúval už mesiac. Bolo to intenzívne. Mám známych, ktorí bývajú kúsok od maďarských hraníc, často tam chodím, tak som sa o tomto zápase napočúval... Maďari si verili, aj z hľadiska bolo cítiť, ako sú namotivovaní. Je veľmi dobre, že sme to zvládli," pochvaľoval si Cíger.

Triumf sa však nerodil ľahko. Ani vedenie 3:1 nezlomilo odpor južného suseda, ktorý hrýzol až do záverečných minút, pokým výhru definitívne nepodčiarkol do prázdnej bránky Patrik Lušňák. "Počítali sme s takým priebehom. Maďari boli skutočne nepríjemným súperom. Myslím si, že už v ďalších zápasoch takto hrať nebudú. Boli namotivovaní, povedal by som, že až premotivovaní. Navyše, mali kopec síl. Mal som pocit, že by mohli skôr odpadnúť, no oni vydržali celý zápas," analyzoval stretnutie Cíger. Podľa neho mohol byť rozdiel v skóre aj vyšší.

"Škoda niektorých nevyužitých šancí, efektivita mohla byť lepšia. V tretej tretine sme sa dopustili zbytočných vylúčení, napríklad Jaroš vyhodil puk z obranného pásma a putoval na trestnú lavicu. Ale to vyplývalo aj z tlaku súpera. Treba pochváliť chalanov, oslabenia hrali skutočne obetavo, hádzali sa do striel. Pre nás bolo dôležité, že sme si vedeli náskok ustrážiť."

Náskok si Slováci ustrážili, v závere ale nechali hrať súpera a tak museli drieť až do posledných minút. "Mužstvo už v príprave ukázalo, že ešte nie je naučené kontrolovať hru celých 60 minút. Vždy niekto z hráčov poľaví, začne trochu vymýšľať. V jednej chvíli sme začali prepadať, neboli sme zrazu toľko disciplinovaní. Vedeli sme, že Maďari to budú vedome hádzať za nás a budú čakať, že ich napadneme. Zbytočne sme sa nechali vytiahnuť a už sme sa nevedeli vrátiť naspäť. Zbytočne sme im dávali šance. Treba sa poučiť z chýb. Každopádne, je pre nás dobrým znamením, že vieme zvládnuť aj takéto dramatické zápasy. Verím, že nás to psychicky povzbudí a pomôže dať mužstvo dokopy," pokračoval tréner.

Cíger vyzdvihol výkon Branislava Konráda, ktorý pri debute na MS zneškodnil 20 súperových striel a najmä v závere niekoľkými náročnejšími zákrokmi podržal svoje mužstvo: "Braňo nám dáva istotu. Maďari výborne strieľali, no my sme dokázali veľa pokusov zblokovať a ostatné Braňo pochytal. Pri každom puku, ktorý na neho smeroval, bolo cítiť, že vie, čo robí." Trénera potešilo, že sa v koncovke presadili tri útoky. Paradoxne ten prvý, vedený na centri Martinom Réwayom, ktorý ťahal mužstvo v príprave, vyšiel proti Maďarom gólovo naprázdno. "Neboli takí efektívni, musia to trochu zjednodušiť. Nedá sa stále dávať góly do prázdnej bránky. Niekedy stačí jednoduché nahodenie puku, zavrieť oči a napáliť to do bránky. S týmto sa aj Martin Bakoš trápil. Musíme byť efektívnejší."

Realizačný tím sa chystal ešte v sobotu pozrieť si duel Francúzov s Nemcami, keďže práve "Les Bleus" budú už v nedeľu o 19.15 SELČ druhými súpermi Slovákov v B-skupine. "Cígerovci" sa s nimi stretli už dvakrát v príprave, takže sa navzájom dobre poznajú. "Väčšinou tie tímy majú svoj štýl, už je to potom iba vec finálnej zostavy. Francúzi nemajú veľa špičkových hráčov. Je to súper, ktorý vie byť nepríjemný. Ak bude môcť, tak nám bude dýchať na chrbát," tvrdí Cíger.

Je možné, že v nedeľu dostanú šancu aj útočníci Peter Cehlárik a Pavol Skalický, ktorí proti Maďarom nenastúpili. "Nechcem predbiehať. Nerád mením víťaznú zostavu, na druhej strane niektorí hráči neboli na tom dnes až tak dobre a čakal som od nich lepšie výkony. Máme v kádri navyše dvoch hráčov, ešte zvážime, či im dáme príležitosť. Treba rozložiť sily, veď odohráme štyri zápasy v priebehu piatich dní..." Tréner zatiaľ nechcel prezradiť, či proti Francúzom dostane v bránke opäť príležitosť Konrád, alebo ho nechá odpočinúť a medzi žŕdky sa postaví Július Hudáček, ktorý sledoval sobotňajší duel zo striedačky.

"Ešte sa s trénerom brankárov Petrom Kosom dohodneme, kto bude chytať. Pôvodne sme zvažovali, že oboch sa budeme snažiť udržať v zápasovom rytme, teraz si ale myslím, že by mal v nedeľu chytať Braňo. Ešte sa rozhodneme, chceme im to obom dať vedieť čím skôr, aby sa mohli nastaviť na zápas. Samozrejme, musíme mať v týchto rozhodnutiach aj šťastie."