Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Žilinčanov nevpustili v Banskej Bystrici na štadión, reagovali zákazom

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Fanúšikovia Žiliny mali vyhradený nielen sektor na státie, ale aj na sedenie.

Žilina 4. januára (TASR) - Vedenie hokejového klubu MsHK DOXXbet Žilina zakázalo fanúšikom hosťujúcich klubov vstup na žilinský štadión, zároveň počas domácich zápasov neumožní vstup ani vedeniu HC'05 iClinic Banská Bystrica. "Vlci" týmto spôsobom zareagovali na udalosti v nedeľňajšom dueli 35. kola Tipsport Ligy medzi B. Bystricou a Žilinou (5:3), keď domáci organizátori nevpustili na tribúny priaznivcov hostí.

"Fanúšikom MsHK DOXXbet Žilina nebol umožnený vstup na zápas 35. kola hokejovej Tipsport Ligy v Banskej Bystrici. Vzhľadom na tieto okolnosti vedenie klubu s účinnosťou od dnešného dňa neumožní vstup fanúšikom hosťujúcich klubov na žilinský štadión, rovnako nebude umožnený vstup ani vedeniu HC'05 iClinic Banská Bystrica. Je nám veľmi ľúto, že avizovaná snaha Richarda Lintnera o zvýšenie návštevnosti zápasov neplatí na všetkých zimných štadiónoch rovnako. Ďakujeme za pochopenie," vyjadrilo sa vedenie žilinského klubu na oficiálnej facebookovej fanstránke MsHK.

Neskôr cez deň poskytol svoje stanovisko prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky súťaže aj jej šéf Richard Lintner. "S nárastom návštevnosti na tipsportligových štadiónoch, ktorá mimochodom v uplynulom decembri oproti decembru 2014 prekročila 16 %, samozrejme súvisí aj s veľkým dôrazom na ochranu, bezpečnosť a vytvorenie čo najkultúrnejšieho prostredia pre našich fanúšikov. O situácii, ktorá sa udiala včera v Banskej Bystrici som bol ešte počas zápasu informovaný. Dnes som absolvoval stretnutie s predsedom bezpečnostnej komisie SZĽH, pánom Bednárikom, s ktorým sme si celú situáciu objasnili," uviedol Lintner.

Riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej, ktorá riadi najvyššiu domácu súťaž, podrobnejšie vysvetlil, prečo domáci organizátori nevpustili na štadión fanúšikov Žiliny. "Je zrejmé, že počet hosťujúcich fanúšikov vysoko prevýšil možnosti sektora na banskobystrickom štadióne určenom pre hosťujúcich fanúšikov. Tomu by mala predísť informácia a komunikácia o počte fanúšikov hostí plánujúcich príchod na štadión súpera a prispôsobená možnostiam daného štadióna. Definitívne stanovisko k celej veci však vydáme až na základe kompletnej správy od všetkých zodpovedných. Pevne verím, že spoločnými silami sa nám podarí v budúcnosti predchádzať podobným prípadom," dodal Lintner.

Podľa portálu zilinak.sk vycestovalo pod Urpín približne 200 fanúšikov MsHK, vstup na štadión im však nebol umožnený. Dôvodom mali byť podľa portálu bystricoviny.sk ich výtržnosti v meste. Fanúšikovia Žiliny mali vyhradený nielen sektor na státie, ale aj na sedenie. Organizátori napriek tomu do celkovej návštevy započítali aj Žilinčanov, ktorí si lístky zakúpili.

Fanúšikovia "vlkov" zostali po nevpustení na štadión stáť vonku v mraze, dôvod zákazu vstupu im údajne nebol dostatočne vysvetlený. "Takmer dve hodiny po vystúpení z vlaku sme mrzli v Banskej Bystrici, teplota je -10 stupňov. Ak to vedeniu klubu z Bystrice nevadí, že nechá odhadom 200-250 ľudí vonku mrznúť v takej zime a bez vysvetlenia, potom sa nečudujme, že to s návštevnosťou na hokeji vyzerá takto," uviedol pre zilinak.sk k situácii jeden z fanúšikov, ktorý sa nachádzal priamo na mieste.

V pondelok večer poskytlo stanovisko k situácii aj vedenie HC '05 iClinic Banská Bystrica. Športová redakcia TASR ho vydáva v plnom znení a bez redakčných úprav:

Danému rozhodnutiu o nevpustení žilinských fanúšikov predchádzalo niekoľko momentov, ktoré sa udiali už aj počas ich presunu zo železničnej stanice na zimný štadión a v okolí zimného štadióna. Žilinskí fanúšikovia použili množstvo pyrotechniky a bol potrebný zásah požiarnikov a policajných zložiek. V okolí zimného štadióna mali ľudia obavu o svoju bezpečnosť a mnoho našich priaznivcov, ktorí prichádzali na hokej zmenili svoje rozhodnutie a odišli preč. Pred zimným štadiónom bola napadnutá usporiadateľská služba, ktorá bola zahádzaná pyrotechnikou a kameňmi. Vzniknutú situáciu sa podarilo upokojiť až v priebehu zápasu. Po dôkladnom zvážení a vyhodnotení celej situácie, spolu s bezpečnostným manažérom klubu a prítomným zástupcom polície, sme sa rozhodli, v zmysle platných právnych predpisov, nevpustiť žilinských fanúšikov na zimný štadión.

Celá vzniknutá situácia nás mrzí, nakoľko z našej strany nebolo umožnené žilinským fanúšikom podporiť svoj tím na štadióne v Banskej Bystrici.

Všetky opatrenia boli vykonané v záujme ochrany zdravia a bezpečnosti návštevníkov podujatia a bezproblémového priebehu uvedeného zápasu. Stanovisko vedenia MsHK Žilina považujeme za unáhlené a neadekvátne, nakoľko prítomní zástupcovia žilinského klubu na štadióne v Banskej Bystrici sa s našim postupom stotožnili. Všetky potrebné dokumenty k celej vzniknutej situácii odovzdáme na prešetrenie Bezpečnostnej komisii SZĽH a PRO-HOKEJ-u.