Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Žilina v aktuálnej sezóne ešte neprehrala, Poltavu zdolala 2:0

Na snímke Žilinčania pred prvým zápasom 3. predkola Európskej ligy UEFA MŠK Žilina - FC Vorskla Poltava v Žiline, 30. júla 2015. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Odveta je na programe o týždeň neskôr na východe Ukrajiny.

Žilina 30. júla (TASR) - Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina zvíťazili v úvodnom zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 nad ukrajinskou Vorsklou Poltava 2:0. Svoj siedmy gól v aktuálnej sezóne EL strelil domáci kanonier Matej Jelič, druhý presný zásah MŠK pridal po zmene strán Jakub Paur. Odveta je na programe o týždeň neskôr na východe Ukrajiny.

Na snímke hráči Poltavy pred prvým zápasom 3. predkola Európskej ligy UEFA MŠK Žilina - FC Vorskla Poltava v Žiline, 30. júla 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Domáci tréner Guľa na prvý zápas 3. predkola EL odvážne zaradil do základnej zostavy aj 17-ročného stredopoliara Bénesa, na hrote útoku operoval chorvátsky kanonier Jelič. Úvod bol opatrný z oboch strán, ako prví pohrozili Žilinčania, ale Káčerovu strelu zblokovala obrana hostí. Tí od začiatku predvádzali tvrdý, fyzický štýl hry so zákrokmi na hranici regulárnosti. Po jednom z ukrajinských faulov mal výhodu štandardnej situácie Bénes, jeho centrovanú loptu však Káčer netrafil ideálne. V 20. minúte sa zranil domácim krajný bek Mabouka, za ktorého Guľa poslal na post obrancu 18-ročného útočníka Špaleka. Krátko po tom sa už domáci tešili, ale Škriniarov gól chorvátski rozhodcovia neuznali pre postavenie mimo hry. Tlak MŠK sa stupňoval a vygradoval v 26. minúte, keď na centrovanú loptu od Káčera si vyskočil Jelič a presnou hlavičkou otvoril skóre. Pre Chorváta to bol už siedmy presný zásah v aktuálnej sezóne EL. Domáci sa s jednogólovým náskokom neuspokojili a do pasívneho súpera búšili ďalej. V závare pred bránou sa k strele nedostal Paur, potom vysoko nad mieril Letič. Ukrajinci sa k prvej strele na bránu dostali až v 41. minúte, ale Volešák s ňou nemal problémy. O tri minúty neskôr mohli Žilinčana streliť gól do šatne, Káčer však samostatné sólo po nedorozumení stopérov Poltavy zakončil len strelou do brankára Boguša.

Na snímke žltú kartu dostal aj kapitán hostí Amend Dallku v prvom zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA MŠK Žilina - FC Vorskla Poltava v Žiline, 30. júla 2015.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


V úvode druhého polčasu Žilinčania prestali hýriť aktivitou a pohybom, čo využil súper. Vytvoril si niekoľko sľubných príležitostí a jeho tlak vyústil až k pokutovému kopu, ktorý po faule Škriniara na Gromova odpískal arbiter Strahonja. Loptu na biely bod si postavil Kovpak, jeho pokus však na radosť štadióna pod Dubňom mieril vysoko nad bránu Volešáka. To domácich prebralo a postupne sa herne opäť Ukrajincom vyrovnali. V 73. minúte išli zaslúžene do dvojgólového vedenia, keď samostatnú akciu Špaleka zakončil presnou krížnou strelou Paur - 2:0. Domáci naďalej tlačili, priamy kop Bénesa išiel tesne vedľa brány. V 87. minúte zastavil prenikajúceho Paura brankár Boguš faulom mimo pokutového územia, za čo videl červenú kartu. Keďže hostia už nemali k dispozícii striedanie, do brány sa postavil stopér Dallku. Žilinčania už ďalší gól nepridali, i keď veľkú šancu spálil v samom závere Pečovský. Na východ Ukrajiny tak pocestujú so sľubným vedením 2:0.

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Vyhrali sme dôležitý zápas pred dobrou kulisou. Bojovali sme, hrali sme s nasadením a tímovo. Sme však iba v polčase. Teraz musíme dobre zregenerovať, predpokladám, že aj v odvete pôjdeme na dno svojich síl. Nepremenené šance mrzia, ale aj hostia mali tie svoje, keď za stavu 1:0 nepremenili pokutový kop. Výsledok 2:0 berieme, pretože sme čelili kvalitnému mužstvu. Získali sme skalp silného súpera, náskok však musíme potvrdiť aj v odvete."

Vasyl Sačko, tréner Poltavy: "V našom tíme nastúpili štyria hráči, pre ktorých to bol debut v Európskej lige. Aj preto sme hrali ustráchane, hráči sa báli zobrať na seba zodpovednosť. V druhom polčase sa to trochu zmenilo, ale nestačilo to. Výsledok 0:2 nie je najlepší, ale aj to sa dá otočiť. O všetkom sa rozhodne u nás v Poltave."

Miroslav Káčer, stredopoliar Žiliny: "Určite to bol kvalitnejší súper ako Kišiňov, najmä čo sa týka osobných súbojov, ktoré sme však dobre zvládli. Ak však chceme uspieť aj v odvete, tak musíme pridať. Najmä v dôraze a v tom, že premeníme šance, ktoré si vytvoríme."

Matej Jelič, útočník Žiliny: "Odohrali sme veľmi náročný súboj. Každý súboj, každý faul navyše rozhodca odpískal pre súpera. Musíme byť spokojní s výsledkom, 2:0 to sme chceli, nedostať gól. Pri svojom góle som sa dostal na prednú žrď, našiel ma presný center Káčera."

Viktor Pečovský, stredopoliar Žiliny: "Vedeli sme, že ukrajinský štýl je nepríjemný a dôrazný. Myslím však, že väčšinu osobných súbojov sme zvládli, dokonca až nad očakávania. Súpera sme do veľa šancí nepustili a naopak, my sme okrem dvoch gólov mohli pridať aj ďalšie. Verím, že nepremenené šance nás po odvete nebudú mrzieť a postúpime ďalej."




MŠK Žilina - FC Vorskla Poltava 2:0 (1:0)
Góly: 26. Jelič, 73. Paur
ŽK: Paur, Káčer, Škriniar - Dallku, Sklyar, Kovpak, Sapai, Šinder
ČK: 90. Boguš (Poltava)
Rozhodoval: Strahonja (Chorv.), 4757 divákov
zostavy a striedania:
Žilina: Volešák - Mabouka (20. Špalek), Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský - Paur, Bénes (90. Škvarka), Káčer, Mihalík (83. William) - Jelič
Poltava: Boguš - Sapai, Dallku, J. Tkačuk, Siminin - Tursunov, Sklyar (85. A. Tkačuk), Česnakov, Gromov (77. Bartulovič) - Šinder, Kovpak (80. Barannik)