Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Žilina urobila prvý krok k postupu do finále SP, zdolala B. Bystricu

Hráč Banskej Bystrice Martin Poljovka a hráč Žiliny Jaroslav Mihalík v súboji o loptu počas prvého zápasu semifinále Slovenského pohára. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V utorok zvíťazili pod Dubňom v prvej konfrontácii nad Duklou Banská Bystrica 1:0 a vytvorili si nádejnú pozíciu do odvety, ktorá sa hrá o týždeň 24. apríla na Štiavničkách.

Žilina 17. apríla (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina pod vedením nového trénera Fransa Adelaara z Holandska úspešne vstúpili do semifinále 43. ročníka Slovenského pohára - Slovnaft Cupu. V utorok zvíťazili pod Dubňom v prvej konfrontácii nad Duklou Banská Bystrica 1:0 a vytvorili si nádejnú pozíciu do odvety, ktorá sa hrá o týždeň 24. apríla na Štiavničkách.



1. semifinále Slovnaft Cupu 2011/2012:



MŠK Žilina - Dukla Banská Bystrica 1:0 (0:0)

Gól: 47. Akakpo. Rozhodovali: Pavlík - Balko, Somoláni, ŽK: Pečovský, Barčík - Poljovka, Považanec, Pančík, 1824 divákov.

Zostavy a striedania:

Žilina: Krnáč - Mabouka, Piaček, Akakpo (57. Gergel), Nunes - Pečovský - Barčík, Bello, Deza (83. Novák) - Mihálik (68. Angelovič), Pich

Banská Bystrica: Boroš - Pančík, Poljovka, Gyömbér, Savič - Brašeň (79. Rejdovian), Považanec, Hlinka, Hučko - Laksik (79. Augustín), Matúš (58. Kuzma)




V studenom počasí sa začalo opatrnejšie. Prvý strelecký pokus prišiel zo strany hostí, Považanec to skúšal z väčšej vzdialenosti, ale netrafil. V 17. minúte sa po dobrej kombinácii v strede ihriska dostal k lopte Pečovský a aj on sa odhodlal k strele spoza šestnástky, mieril dobre, ale lopta letela tesne vedľa Borošovej ľavej šibenice. V 29. minúte Žilinčania vyhrali zdanlivo nenápadný súboj pred šestnástkou Banskej Bystrice a dvojica Pich a Mihálik sa zrazu dostala do nábehu na brankára Boroša, ten bol však pri lopte včas. Okamžite zahrmelo aj na druhej strane, Brašeň dostal loptu do šestnástky, ale vo veľkej šanci asi z jedenástich metrov prestrelil. V 35. minúte už boli hostia ku gólu veľmi blízko. Považanec hlavou výborne vrátil do šestnástky pretiahnutý center z ľavej strany. Matúš sa sám pred brankárom Krnáčom rútil do lopty, ale mal rýchle ruky a zasiahol včas.

Ďalšie zaujímavosti pod Dubňom pokračovali až po zmene strán. A veľmi rýchlo, v 47. minúte Nunes zahrávali priamy kop, na jeho center do šestnástky si nabehol Akakpo a hlavou zblízka prekonal bezmocného banskobystrického brankára - 1:0. Hostia sa potom začali postupne usádzať na polovici súpera a v 56. minúte z toho rezultoval aj veľmi zaujímavý strelecký pokus, Považanec opäť napriahol z diaľky a Krnáča sa musel poriadne naťahovať, aby jeho delovku zneškodnil. S napĺňajúcou sa hodinou hry Barčík založil nebezpečný domáci protiútok, ktorý zakončoval Pich, ale z ľavej strany ľavačkou nechal vyniknúť Boroša. V 74. minúte Žilinčania celkom zbytočne stratili loptu na polovici ihriska a takmer pykali, tvrdú strelu Hlinku tečoval Piaček takmer do vlastnej brány. V 84. minúte striedajúci Augustín skoro vyrovnal, Nunes podbehol center a krídelník Banskej Bystrice pálil sám z pravej strany, brankár Krnáč reflexívne zachránil vedenie Žiliny.


Hlasy po zápase

Frans Adelaar, tréner Žiliny:
"Hrali sme proti veľmi dobre organizovanému tímu, ktorý bol veľmi dobrý v protiútokoch a dobre zbieral odrazené lopty. Začali sme dobre, ale neskôr sa hra vyrovnala. Súper bol trochu viac oddýchnutý, bolo to vidieť. Situáciu, z ktorej padol gól sme trénovali práve včera, som rád, že sa to podarilo. V závere sme kvôli dobrej hre súpera museli zmeniť stratégiu. Musíme sa poďakovať aj brankárovi Krnáčovi, ktorý mal tri fantastické zákroky a podržal nás. Je dobré, že sme neinkasovali, ale vonku to bude budúci týždeň veľmi ťažké. Som veľmi rád, že sme v mojom prvom zápase na lavičke Žiliny vyhrali."

Štefan Zaťko, tréner Banskej Bystrice: "Bolo to slušné stretnutie, kde sa obe mužstvá snažili o rýchlu prechodovú fázu. Z našej strany mi tam chýbala možno lepšia prihrávka, lepšia konštrukcia hry, ponúkanie hráčov a tak ďalej. Tešíme sa na odvetu. Pokúsime sa postúpiť."