Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Žilina v prípade postupu do 3.predkola s Neftči Baku či Zestafoni

V druhom predkole Ligy majstrov hrala 17.júla 2012 prvý zápas na domácom trávniku MŠK Žilina s Hapoel Ironi Kirjat Šmona.Na snímke radosť domácich z víťazstva. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Európska futbalová únia (UEFA) v piatok pred žrebom zverejnila nasadenie do skupín, "Šošoni" v majstrovskej vetve figurujú medzi nasadenými mužstvami.

Nyon 20. júla (TASR) - Futbalisti slovenského majstra MŠK Žilina sa v prípade postupu do 3. predkola Ligy majstrov 2012/2013 stretnú s úspešnejším z dvojice Neftči Baku z Azerbajdžanu, resp. FC Zestafoni z Gruzínska. Rozhodol o tom piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Prvé súboje 3. predkola sú na programe 31.júla.-1. augusta, odvety potom 7.-8. augusta.

Zverenci holandského trénera Fransa Adelaara však najprv musia preskočiť v 2. predkole izraelskú prekážku v podobe tamojšieho majstra Hapoelu Ironi Kirjat Šmona. V prvom zápase pod Dubňom sa zrodila tesná výhra Žiliny 1:0. "Šošoni" boli pri žrebe v majstrovskej vetve medzi nasadenými tímami a mohli tak naraziť aj na nenasadených postupujúcich z dvojíc Ulisses FC (Arm.)/Sheriff Tiraspoľ (Mold.), Molde FK (Nór.)/FK Ventspils (Lot.), HJK Helsinki (Fín.)/KR Reykjavík (Isl.) a AEL Limassol (Cyp.)/Linfield FC (Sev.Ír.).

V prvom zápase zdolalo Baku Gruzíncov 3:0 a je tak na najlepšej ceste postúpiť. "Z našej strany sme to rozoberali z každej strany, ale zhodli sme sa, že najdôležitejšie je teraz postúpiť v utorok cez izraelský Kirjat Šmona. V tejto fáze sú už všetci súperi veľmi nepríjemní, človek si tu veľmi nevyberie, mohli sme dostať Tiraspoľ, Helsinki či Molde. Musíme sa snažiť získať o súperovi čo najviac informácií. Vieme, že v prvom zápase vyhralo Baku nad Zestafoni 3:0, nejaké informácie teda sú. Ale opakujem, samozrejme je teraz pre nás priorita zvládnuť odvetu v Izraeli," povedal TASR Štefan Tarkovič, asistent trénera MŠK Žilina.

Odveta s izraelským majstrom

"Pre nás je to samozrejme priskoro analyzovať, keďže sa musíme plne skmoncentrovať na odvetu 2. predkola s izraelským majstrom. Dlhé cestovanie je istota, s azerbajdžanským futbalom máme isté skúsenosti, s FK Baku sme hrali pred siedmimi rokmi v Európskej lige. Podľa našich informácií sa veľmi posilnili pred sezónou, nakúpili šesť hráčov - reprezentantov. Ale opäť dzdôrazňujem, najprv 2. predkolo, potom všetko ďalšie, čo príde. Nechceme byť ako tipér v stávkovej kancelárii, idúcim si po výhru pred posledným zápasom, ktorý sa ešte neodohral," dodal Karol Belaník, športový manažér MŠK.

Český majster Slovan Liberec so slovenským reprezentantom Michalom Breznaníkom a krajanom Martinom Tóthom sa skonfrontuje s rumunským CFR Kluž, musí ale postúpiť cez Šachtar Karagandy z Kazachstanu (prvý zápas 1:0). V žrebe bol aj bývalý európsky šampión Celtic Glasgow, ktorý si zahrá proti HJK Helsinki, ktoré v prvom zápase deklasovali islandký KR Reykjavik 7:0 a odveta bude formalitou.

Nemajstrovská vetva

V nemajstrovskej vetve sa atraktívnym súbojom javí zápas Dynama Kyjev s bývalým európskym majstrom Feyenoordom Rotterdam. Turecké Fenerbahce s Miroslavom Stochom sa do elitnej spoločnosti vráti v zápasoch proti rumunskému FC Vaslui, pútať bude aj belgicko-dánska konfrontácia FC Bruggy - FC Kodaň.

Od 3. predkola sa účastníci rozdelia do tzv. majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V majstrovskej vetve sa tímy nemôžu stretnúť s klubmi krajín z prvých trinástich miest v päťročnej klasifikácii UEFA - Anglicka, Španielska, Talianska, Nemecka, Francúzska, Ruska, Ukrajiny, Portugalska, Holandska, Turecka, Grécka, Dánska a Belgicka.


Žreb 3. predkola LM 2012/2013:
Majstrovská vetva:


NK Maribor (Slov.)/FK Željezničar Sarajevo (BaH) - F91 Dudelange (Lux.)/Red Bull Salzburg (Rak.)
KS Skënderbeu (Alb.)/VSC Debrecín (Maď.) - BATE Borisov (Biel.)/FK Vardar Skopje (Mac.)
Anderlecht Brusel (Belg.) - Shamrock Rovers (Ír.)/FK Ekranas (Lit.)
FK Budučnost Podgorica (Č.Hora)/Sląsk Vroclav (Poľ.) - The New Saints FC (Wales)/Helsingsborgs IF (Švéd.)
Slovan Liberec (ČR)/Šachtar Karagandy (Kazach.) - CFR 1907 Kluž (Rum.)
Ulisses FC (Arm.)/Sheriff Tiraspoľ (Mold.) - Ludogorec Razgrad (Bulh.)/Dinamo Záhreb (Chor.)
Celtic Glasgow (Škót.) - HJK Helsinki (Fín.)/KR Reykjavík (Isl.)
Molde FK (Nór.)/FK Ventspils (Lot.) - Flora Tallinn (Est.)/FC Bazilej 1893 (Švaj.)
MŠK ŽILINA/Hapoel Kirjat Šmona (Izr.) - Neftči Baku (Azer.)/FC Zestafoni (Gruz.)
AEL Limassol (Cyp.)/Linfield FC (Sev.Ír.) - Valletta FC (Malta)/Partizan Belehrad (Srb.)

Majstrovská vetva:

2. skupina:
nasadení: FC Flora Tallinn (Est.)/FC Bazilej (Švaj.), Celtic Glasgow (Škót.), Ludogorec Razgrad (Bul.)/Dinamo Záhreb (Chorv.), MŠK ŽILINA (SR)/Hapoel Kirjat Šmona (Izr.), Valletta FC (Malta)/Partizan Belehrad (Srb.)
nenasadení: Ulisses FC (Arm.)/Sheriff Tiraspoľ (Mold.), Molde FK (Nór.)/FK Ventspils (Lot.), HJK Helsinki (Fín.)/KR Reykjavík (Isl.), AEL Limassol (Cyp.)/Linfield FC (Sev.Ír.), Neftči Baku (Azer.)/FC Zestafoni (Gruz.)

Nemajstrovská vetva:

Fenerbahce Istanbul (Tur.) - FC Vaslui (Rum.)
FC Motherwell (Škót.) - Panathinaikos Atény (Gr.)
FC Kodaň /Dán.) - FC Bruggy (Belg.)
Dynamo Kyjev (Ukr.) - Feyenoord Rotterdam (Hol.)

Priama účasť v skupine

Priamu účasť v skupine má už zabezpečenú 22 klubov - Chelsea Londýn (Angl.), FC Barcelona (Šp.), Manchester United (Angl.), Bayern Mníchov (Nem.), Real Madrid (Šp.), Arsenal Londýn (Angl.), FC Porto (Port.), AC Miláno (Tal.), FC Valencia (Šp.), Benfica Lisabon (Port.), Šachtar Doneck (Ukr.), Zenit Petrohrad (Rus.), Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.), Manchester City (Angl.), Olympiakos Pireus (Gr.), Ajax Amsterdam (Hol.), Juventus Turín (Tal.), Paríž Saint-Germain (Fr.), Galatasaray Istanbul (Tur.), Borussia Dortmund (Nem.), HSC Montpellier (Fr.) a FC Nordsjaeland (Dán.).


Vizitky gruzínskeho FC Zestafoni a azerbajdžanského Neftči Baku, možných súperov slovenského majstra MŠK Žilina v 3. predkole futbalovej Ligy majstrov 2012/2013:

FC Zestafoni

oficiálny názov: Football Club Zesta
rok založenia: 2004
prezývka: Margvelebi
štadióny: Štadión Davida Abašidzeho (4558)
klubové farby: biela a tyrkysová
prezident: Ilja Kokaja
tréner: Giorgi Čiabrišvili
najväčšie úspechy: 2x víťaz gruzínskej ligy (2011, 2012), 1x víťaz národného pohára (2008), 1x víťaz gruzínskeho Superpohára (2011)
doteraz najďalej v LM: 3. predkolo

Neftči Baku

oficiálny názov: Neftci Pesekar Futbol Klubu
rok založenia: 1937
prezývky: "čierno-bieli", "olejári"
štadióny: Štadión Tofika Bchramova (kapacita 30.000) alebo štadión Ismata Gajibova (5000)
klubové farby: čierna a biela
prezident: Sadyg Sadygov
tréner: Bojukagha Hadžijev
najväčšie úspechy: 7x víťaz azerbajdžanskej ligy (1992, 1996, 1997, 2004, 2005, 2011, 2012), 4x víťaz národného pohára (1995, 1996, 1999, 2004)
doteraz najďalej v LM: 2. predkolo



Kalendár žrebov LM 2012/2013:

10. augusta: žreb play off (Nyon)
30. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)
14. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
15. marca 2013: žreb štvrťfinále, semifinále a finále

Zápasový kalendár LM 2012/2013:

31.júla.-1. augusta: 1. zápasy 3. predkola
7.-8. augusta: odvety 3. predkola
21.-22. augusta: 1. zápasy play off
28.-29. augusta: odvety play off
18.-19. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
2.-3. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
23.-24. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
6.-7. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
20.-21. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
4.-5. decembra 6. kolo skupinovej fázy
12.-13. a 19.-20. februára 2013: 1. zápasy osemfinále
5.-6. a 12.-13. marca: odvety osemfinále
2.-3. apríl: 1. zápasy štvrťfinále
9.-10. apríla: odvety štvrťfinále
23.-24. apríla: 1. zápasy semifinále
30. apríla-1. mája: odvety semifinále
25. mája: finále (Londýn, Wembley)