Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Žilina vydrela postup v posledných sekundách, Trnava aj Slovan vypadli

Slovná prestrelka medzi hráčom Trnavy Martinom Mikovičom a brankárom Solúnu Robinom Olsenom v odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy FC Spartak Trnava - PAOK Solún v Zlatých Moravciach 6. augusta 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Postupový gól Žilinčanov vo štvrtok zaznamenal v posledných sekundách predĺženia brazílsky legionár William.


Zlaté Moravce 6. augusta (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava remizovali vo štvrtkovej odvete 3. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 s PAOK Solún 1:1 v Zlatých Moravciach. Zverenci trénera Juraja Jarábka tak nenapodobnili minuloročné play off a v EL po prehre 0:1 v prvom zápase v Grécku skončili.

Domácich síce dostal do vedenia gólom z penalty Erik Sabo v 35. minúte, ale v 49. minúte vyrovnal Dimitris Konstantinidis. PAOK aj so slovenským reprezentantom Róbertom Makom, ktorý odohral celý zápas a spálil dve čisté šance postúpil do play off EL. Žreb play off o skupinovú fázu je na programe v piatok v Nyone.

Priebeh zápasu

Začalo sa vo vysokom tempe a vo veľkom teple. Najprv to bolo opatrné z oboch strán, ale postupne sa hostia dostali viac do hry. Už v 11. minúte išiel sám na Kamenára Mak, ale v obrovskej šanci minul bránu. PAOK pokračoval v nápore, lepšie kombinoval a skórovať mohli v ďalšom priebehu aj Mystakidis a Pelkas, ale ich strely do Kamenárovej siete nezapadli. Trnava sa snažila ovládnuť stred poľa, ale to sa jej veľmi nedarilo. No v 34. minúte fauloval švédsky brankár Olsen Saba a z nariadenej penalty sa sám faulovaný nepomýlil. Vyrovnal tak účet dvojzápasu a začínalo sa od nuly. V závere polčasu sa ešte hostia dostali do jednej veľkej šance, ale šťastena opäť stála na strane "andelov", keď strela spoluhráča trafila iba Mystadikisa.

Do druhého dejstva vstúpili aktívnejšie Gréci a ťažili z toho v 49. minúte, keď center z ľavej strany zahlavičkoval do siete zblízka obranca Konstantinidis. V 54. minúte opäť bežal úplne sám na Kamenára Mak, ale dlho váhal a napokon len napálil do nôh trnavského brankára. O dve minúty išiel PAOK v brejku dvoch na jedného, no Pelkas neprihral Makovi, pokúsil sa o lob, ale tesne minul ľavú tyč. V 67. minúte nemecký rozhodca Tobias Welz nekompromisne vylúčil hosťujúceho obrancu Skondrasa, ktorý zbytočne kopol protihráča pri rohu v 16-ke domácich. V presilovke to potom skúsil Halilovič, ale jeho strelu Olsen skrotil. V 75. minúte mohol výhru na domácu stranu strhnúť Mikovič, ale jeho strelu obrana hostí zblokovala. Záver si PAOK umne postrážil a môže sa tešiť z postupu.
odveta 3. predkola EL 2015/2016:
Spartak Trnava - PAOK Solún 1:1 (1:0)
Góly:
35. Sabo - 49. Konstantinidis, ŽK: Greššák, Halilovič, Tóth, Sabo - Tzavellas, Pelkas, Olsen, ČK: 67. Skondras (PAOK), rozhodoval: Welz (Nem.), 3555 divákov.

/prvý zápas: 0:1, do play off postúpil PAOK/

zostavy a striedania:
Trnava:
Kamenár - Janečka, Bortel, Nikolič, Tóth - Greššák, Casado (79. Baez) - Sabo, Halilovič (80. Mikinič), Mikovič - Vojtuš (62. Harba)

PAOK: Olsen - Konstantinidis, Skondras, Costa, Tzavellas - Tziolis, Kace (81. Savvidis) - Mystakidis (57. Koulouris, 69. Pouggouras), Pelkas, Korovesis - Mak

Povedali po zápase
Igor Tudor, tréner PAOK:
"Najdôležitejšia vec je, že sme postúpili. Bol to náš plán a ten sme tu splnili. Remíza nám zabezpečila play off, ako som povedal, ak skórujeme, čo sa stalo, pôjdeme ďalej. Bolo to nervózne, opäť sme dostali červenú kartu, ale to sa stáva. Plán bol postúpiť, myslím, že je to zaslúžené."
Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Chlapci odviedli maximum a dôstojne sa rozlúčili s Európskou ligou. Mrzí inkasovaný gól v Solúni. Vedeli sme, čo chceme hrať a do bodky sme to splnili. Som rád, že sme eliminovali aj Roba Maka, ktorý povedal, že ak by bol PAOK kompletný, vyhral by o štyri góly. Kamenár nás podržal pri šanciach súpera. Musím športovo priznať, že postúpil lepší. My sme odviedli poctivú prácu."
Marek Janečka, obranca Trnavy: "Kvalita PAOK je veľká, dnes to dokázal. Náš sen bol dať gól a potom držať čo najdlhšie stav bez inkasovaného gólu. Žiaľ, hneď po prestávke sme ho dostali, keď sme neustrážili center."
Ľuboš Kamenár, brankár Trnavy: "Chlapci dreli a bojovali. Dali sme gól z penalty, žiaľ, potom sme rýchlo inkasovali. Roba Maka som mal naštudovaného, vedel som, že si to hádže na ľavú nohu."
Róbert Mak, útočník PAOK: "My sme išli do odvety s tým, aby sme postúpili. To sa podarilo, sme šťastní. Zápas bol náročný, ale už po prvom polčase sme mohli výrazne vyhrávať, mali sme tri čisté šance. Ja som mal v zápase dve, mrzí, že som nedal gól, ale opakujem, najdôležitejší je postup. V play off už budú kvalitnejšie tímy, chcem ale do skupiny."
Erik Sabo, stredopoliar Trnavy: "Gól teší, ale ak by som ho nedal a postúpili sme, bolo by to oveľa lepšie. PAOK má vyššiu kvalitu, o tom sa ani nemusíme baviť, má tam plno reprezentantov."

ŠK Slovan Bratislava - FK Krasnodar 3:3

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava vypadli v 3. predkole Európskej ligy UEFA 2015/2016, nad ich sily bol FK Krasnodar.

Po prehre 0:2 v Rusku zverenci trénera Dušana Tittela remizovali vo štvrtkovej domácej odvete na Pasienkoch 3:3 a s účinkovaním na medzinárodnej scéne sa pre túto sezónu rozlúčili. Slabou náplasťou pre "belasých" bol hetrik Róberta Vitteka, ktorým najlepší strelec v histórii slovenskej reprezentácie otočil v odvete z 0:2 na 3:2. Slovan však vedenie neudržal, "býci" v nastavenom čase z jedenástky vyrovnali zásluhou Fjodora Smolova. Predtým dva góly hostí zaznamenal Pavel Mamajev.

Krasnodar spozná meno svojho protivníka v play off na piatkovom žrebe vo švajčiarskom Nyone (13.00 h). Zápasy tejto fázy sú na programe 20., resp. 27. augusta.

Priebeh zápasu

Na snímke hráč Slovana Robert Vittek (vpravo) a hráč Krasnodaru Artur Jedrzejczyk v odvete 3. predkola Európskej ligy ŠK Slovan Bratislava - FK Krasnodar v Bratislave 6. augusta 2015 v Bratislave.
Foto: TASR
Krasnodar nenechal nič na náhodu a po domácom víťazstve 2:0 chcel čo najskôr rozhodnúť aj odvetný duel, čo sa mu aj podarilo. Už po necelej štvrťhodine do bodky naplnil papierové predpoklady, keď na ukazovateli svietil stav 0:2. V 8. minúte si Smolov "zasekol" navrátilca do zostavy Slovana Gorosita, ktorý musel siahnuť po nedovolenom zákroku. Rozhodca ukázal na biely bod, z ktorého Mamajev nezaváhal - 0:1. Už o tri minúty bol rozdiel z pohľadu "belasých" dvojgólový, keď autor prvého presného zásahu po kombinácii so Smolovom nemal problém prekonať Muchu - 0:2. Prvýkrát sa domácemu tímu ušiel potlesk v 20. minúte, no pokus Vitteka nebol presný. Na nepríjemných 0:3 pre Slovan mohol v 28. minúte upraviť Ari, proti ktorému však fantasticky zakročil Mucha. Po centri na zadnú žrď zasa pohrozil Petrov, ale zaskočený zo vzdialenosti 7 metrov od brány nemieril do jej priestoru a skóre sa nezmenilo. Slovan bol aj v odvete pasívny, ruskému tímu dlhý čas nerobil veľké ťažkosti. Až situácia z 31. minúty si vyslúžila potlesk tribún, keď Milinkovič zahral štandardku z cca 35 metrov a poslal výborný center na teč, ktorý nenašiel adresáta, napriek tomu len tesne minul pravú žrď. Ruský tím vedomý si postupového náskoku mierne poľavil a Slovan začal hroziť. "Plávajúcu" strelu Milinkoviča však Dikaň vyriešil a v nadstavenom čase srbský kapitán vypálil nad bránu.

Slovanu sa v 54. minúte podarilo znížiť, na center Milinkoviča sa zavesil Vittek a nechytateľná lopta z jeho hlavy skončila pod brvnom - 1:2. O šesť minút prišla druhá hviezdna chvíľa pre kanoniera bratislavského mužstva, ktorý sa rútil sám na Dikaňa. Jemným oblúčikom ho preloboval a zariadil vyrovnanie na 2:2. Slovan od 30. minúty hral ako vymenený, jeho hráči si viac verili a skúšali to v útoku. Ich prebudenie však prišlo neskoro, ruský tím si napriek dvom inkasovaným gólom strážil postupový výsledok a v 70. minúte mohol znova viesť, lenže Ahmedov sám pred Muchom trestuhodne prestrelil bránu. V 73. minúte bol Slovan blízko k otočeniu skóre, keď Milinkovič zatriasol brvnom. O štyri minúty hrdina odvetného súboja Vittek dokonal svoj hetrik a predsa daroval Slovanu vedenie, keď upratal Mészárosov krížny center cez šestnástku a nedal Dikaňovi šancu - 3:2. V závere mohol vyrovnať Smolov, ale neuspel. V nadstavenom čase Podaný nedovolene zastavil Ahmedova a nariadenú jedenástku premenil Smolov, čím stanovil na konečných 3:3. Mucha si na loptu siahol, ale bola príliš prudká a nemal šancu ju vyraziť.
odveta 3. predkola EL:
ŠK Slovan Bratislava - FK Krasnodar 3:3 (0:2)
Góly:
54., 60. a 77. Vittek - 8. a 11. Mamajev (prvý z 11 m), 90.+3 Smolov (z 11 m). Rozhodoval: Delferiere (Belg.), ŽK: Peltier, Mészáros - Gazinskij, Strandberg, 2852 divákov.

/prvý zápas 0:2, do play off postúpil FK Krasnodar/

zostavy a striedania:
Slovan:
Mucha - Gorosito, Hudák, Saláta, Podaný - Sekulič, Gonzalez (81. Štefánik) - Peltier (46. Mészáros), Milinkovič, Kubík (74. Oršula) - Vittek

Krasnodar: Dikaň - Jedrzejczyk, Sigurdsson, Granqvist, Petrov - Gazinskij (64. Strandberg) - Laborde (78. Wanderson), Ahmedov, Mamajev (46. Torbinskij), Smolov - Ari

Povedali po zápase
Dušan Tittel, tréner ŠK Slovan Bratislava:
"V prvom rade blahoželám súperovi k postupu do play off. Vedeli sme, že odveta bude po prehre 0:2 v prvom zápase veľmi ťažká. Predstavovali sme si iný vývoj zápasu, prakticky od začiatku sme prehrávali 0:2 a to bol pre mužstvo veľký úder. Prvý polčas sme dohrávali v zlom psychickom rozpoložení, Krasnodar bol lepší a zaslúžene viedol. Cez prestávku sme hráčov motivovali, aby sa nevzdávali a hrali, akoby bolo 0:0. Strelili sme tri góly, okrem toho sme trafili brvno a ďalšie šance zmaril výborný brankár hostí. Myslím, že sme si zaslúžili vyhrať. Som rád, že Robo (Vittek - pozn.) dnešným výkonom dokázal, aký je výborný futbalista. Mrzí ma však, že prišlo málo divákov."
Oleg Kononov, tréner FK Krasnodar: "Tento zápas si dôkladne zanalyzujeme. Budem mať otázky na všetkých hráčov z hľadiska ich prístupu. Čakajú nás s nimi pohovory, pretože za stavu 2:0 by sme mali zápas doviesť do víťazného konca. Musím uznať, že hráči Slovana sa dnes dobre pohybovali a vytvorili si šance, ktoré dokázali využiť. Remíza je spravodlivým vyjadrením priebehu stretnutia."

FC Vorskla Poltava - MŠK Žilina 3:1 pp

Poltava 6. augusta (TASR) - Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina postúpili do play off o účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2015/2016. V infarktovej odvete 3. predkola síce prehrali na ihrisku ukrajinského tímu Vorskla Poltava 1:3 po predĺžení, ale ďalej idú po domácej výhre 2:0. Postupový gól Žilinčanov vo štvrtok zaznamenal v posledných sekundách predĺženia brazílsky legionár William.

Zverenci trénera Adrián Guľu sa dozvedia súpera v play off o účasť v skupinovej fáze EL po piatkovom žrebe.

Priebeh zápasu

Žilinský tréner Guľa aj na odvetu 3. predkola EL odvážne zaradil do základnej zostavy aj 17-ročného stredopoliara Bénesa, či o rok staršieho útočníka hrajúceho na poste obrancu Špaleka. Na hrote útoku operoval chorvátsky kanonier Jelič, ktorý v aktuálnej sezóne EL strelil už sedem gólov. Domáci začali tlakom a hneď v úvode si vytvorili dve veľké šance. Najskôr hlavička stopéra Dallkua skončila na brvne, keď brankár Volešák podbehol po rohovom kope loptu, a potom po centri Kovpaka mieril len do žilinského brankára Sapai. Hostia sa osmelili v 12. minúte, keď zdiaľky nebezpečne pálil Káčer. Ten istý hráč potom centroval na hlavu Jeliča, ale hlavička Chorváta išla tesne nad bránu. Obaja hráči si zopakovali spoluprácu v 37. minúte, keď aktívny Káčer vysunul Jeliča, ten však osamotený pred domácim brankárom dlho váhal so strelou a loptu mu v poslednom momente odkopol dobiehajúci Dallku. V závere polčasu chyboval Vavro a po Šinderovom centri na voľného Kovpaka zachránil tím spod Dubňa stopér Škriniar.

Po zmene strán mohol otvoriť skóre Jelič, ale šancu po ďalšej Káčerovej prihrávke nevyužil. Po hodine hry strieľal na Volešáka Tursunov, potom Šinder hlavičkoval vedľa. Tlak domácich vygradoval v 67. minúte, keď center Dallkua, ktorý sa dostal k lopte po chybe Káčera, nasmeroval do siete Šinder - 1:0. Poltavu gól povzbudil a rýchlo sa pokúsila o ďalší, ktorý by znamenal predĺženie. V 86. minúte mal vyrovnanie na kopačke Barannik, ale v dobrej pozícii trafil iba bočnú sieť. Žilinčania napokon tesný náskok neudržali, keď v prvej minúte nadstaveného času využil fatálne zaváhanie kompletnej defenzívy MŠK Jevgen Tkačuk - 2:0.

V predĺžení mohli ako prví udrieť Slováci, ale striedajúci Škvarka v dobrej pozícii dlho váhal so strelou. Kľúčový moment sa odohral v 99. minúte. Po faule Paura na Perdutu mali domáci výhodu štandardnej situácie, Tursunov napálil loptu do v múri stojaceho Špaleka, ktorý ju zasiahol rukou. Nasledovalo jeho vylúčenie a pokutový kop, ktorý premenil Tursunov. V infarktovom závere však vyšla Žiline posledná akcia v druhej minúte nadstavenia, keď po priťuknutí od Jeliča skóroval gólom od žrde brazílsky legionár William. Žilina postúpila do play off EL, meno súpera sa dozvie po piatkovom žrebe.
odveta 3. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016
FC Vorskla Poltava - MŠK Žilina 3:1 pp (2:0, 0:0)
Góly:
67. Šinder, 90.+ J. Tkačuk, 101. Tursunov (z 11 m) - 120.+2 William. ŽK: Tursunov, Bartulovič, Sklyar, Dallku, Sapai, J. Tkačuk - Paur, Špalek, Škvarka, ČK: 100. Špalek po druhej žltej karte. Rozhodoval: Aghajev (Azer.)

/prvý zápas 0:2, do play off EL postúpila Žilina/

zostavy a striedania
Poltava:
Nepogodov - Sapai (86. Miščenko), Dallku, J. Tkačuk, Siminin (46. Perduta) - Sklyar, A. Tkačuk, Tursunov, Kovpak, Bartulovič (60. Barannik) - Šinder

Žilina: Volešák - Špalek, Vavro, Škriniar, Letič (118. Hučko) - Pečovský - Paur, Bénes (73. Škvarka), Káčer, Mihalík (78. William) - Jelič

Povedali po zápase
Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"Najdôležitejšie dnes bolo, že chlapci aj o desiatich veľmi túžili a chceli si vybojovať postup. Myslím, že za statočnosť a odvahu sme si to aj zaslúžili. Vedeli sme, že budeme musieť streliť gól aj na súperovom ihrisku. Trošku nás mrzí zaváhanie na konci druhého polčasu, súper skóroval a vynútil si predĺženie z akcie, ktorá ani veľkou šancou nebola. My sme si však potom udržali chladnú hlavu a som rád, že to chlapci zvládli. V kľúčovom momente sme došprintovali akciu domácich traja proti jednému a z následného protiútoku strelili postupový gól. Taká emócia sa nedá opísať, musí sa zažiť. Je to jeden z najkrajších momentov mojej kariéry, ale verím, že s týmto tímom zažijem ešte krajšie. Na piatkovom žrebe by sme radi dostali atraktívneho súpera, s ktorým sa popasujeme o postup. Určite si to vychutnáme."