Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Posledná postúpila Žilina, v semifinále ju čaká obhajca titulu z Nitry

Na snímke gólová radosť hokejistov Žiliny v siedmom zápase štvrťfinále play off Tipsport Ligy v hokeji MsHK Žilina – HKM Zvolen v Žilina 29. marca 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V závere sa hostia dostali aj k hre bez brankára, ale "vlci" už obetavosťou zápas doviedli do víťazného konca a rozhodli o svojom postupe do semifinále proti Nitre.

Bratislava 29. marca (TASR) - Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina sa stali poslednými semifinalistami play off Tipsport Ligy v sezóne 2016/17. "Vlci" v stredajšom rozhodujúcom siedmom stretnutí štvrťfinále zvíťazili na domácom ľade nad HKM Zvolen tesne 3:2 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Rozhodujúci gól strelil v 47. minúte Marcel Holovič.

Žilinčania sa v semifinále stretnú s obhajcom titulu HK Nitra, ktorý si predtým poradil s Popradom poľahky 4:0 na zápasy. Prvý duel je na programe v pondelok o 18.00 h. V druhom semifinále sa stretne víťaz základnej časti Banská Bystrica s MHC Martin, ktorý prekvapujúco vyradil osemnásobného majstra HC Košice. Tí si skrížia hokejky už v sobotu 1. apríla.


Dvojice a termíny semifinále play off TL:

Banská Bystrica (1) - Martin (6) (1., 2., 5., 6. apríla, prípadný 9., 11. a 13. apríla)

Nitra (2) - Žilina (4) /3., 4., 7., 8. apríla, prípadný 10., 12. a 14. apríla/

/Pozn.: všetky zápasy majú začiatok o 18.00 h/


V zápase, v ktorom sa už nemal ani jeden zo súperov najvyrovnanejšej štvrťfinálovej série tohtoročného play off prečo šetriť, začali lepšie Zvolenčania. Po vyhratom buly pred Tomekom sa k puku dostal obranca Hraško a zblízka poslal svoj tím po šiesty raz v sérii ako prvý do vedenia. Domáci sa však rýchlo otriasli zo šoku a postupne preberali iniciatívu. Baroša však neprekonali Stupka, Húževka ani aktívny mladík Rogoň, ktorý mal v 10. min. na hokejke už svoju tretiu veľkú šancu. Stupka šiel v 14. min. z ľadu po faule na 2+10 minút, no Zvolen jeho vylúčenie nepotrestal. Keď už sa zdalo, že hostia tesný náskok udržia aj napriek zvyšujúcemu sa tlaku domácich, tri sekundy pred prvým odchodom do šatní vyrovnal spomedzi kruhov kapitán Hovorka.

Na snímke zľava Rastislav Konečný (MsHK Žilina), Peter Hraško, Peter Zuzin, Janis Andersons (všetci HKM Zvolen) v siedmom zápase štvrťfinále play off Tipsport Ligy v hokeji MsHK Žilina – HKM Zvolen v Žilina 29. marca 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Druhá tretina sa začala lepšie pre hostí, ktorí hrali od 22. min. presilovku, pretože domáci si neustriehli počet hráčov na ľade. Veľmi sa však v nej do hry nedostali, "vlci" pohybom a obetavosťou eliminovali snahu hostí o zakončenie. Po skončení oslabenia sa domáci dostali na dlhšie pred Barošovu bránu, gól z toho však nebol, naopak ďalšia presilovka pre hostí, opäť za chybné striedanie. Ani z tohto mraku pre hostí však nezapršalo, Žilinčania držali puk ďaleko od Tomeka. V polovici duelu sa po prvý raz dostali k početnej výhode aj domáci, no Lušňák vystihol prihrávku na modrej, vysunul do nájazdu Zuzina, ktorý svoje sólo premenil na opätovné vedenie HKM. Žilinská odpoveď neprišla ani v pokračujúcej presilovke, ani v ďalšom priebehu po šanciach Húževku a ďalších jeho spoluhráčov. V 38. min. domáci vybojovali puk v strednom pásme, Švec ho posunul na Stupku, a ten spoza pravého kruhu prestrelil Baroša.



Po vyrovnaných dvoch tretinách sa čakalo, čo prinesie záverečná 20-minútovka riadnej hracej doby. Po 87 sekundách hry fauloval Lukáš Novák a doprial domácim presilovku. "Vlci" sa však až po minúte hry v nej dostali k zakončeniu, no Baroš odolal a poradil si aj so šancami Stupku a Juraja Juríka. Zvolen sa dostával pod čoraz väčší tlak a v 45. min. vyrobil Plekanov v jednom striedaní dva menšie fauly. Domáci tak hrali štvorminútovú presilovku a početnú výhodu pretavili v 47. min. na vedúci gól, keď Holovič využil prihrávku Konečného spoza brány. Domáci sa snažili držať puk čo najďalej od svojej brány, aktívne forčekovali a Zvolen mal problém dostať sa do útočného pásma a ohroziť Tomeka. Vyše 4-tisíc divákov vytváralo zápasu výbornú kulisu a bavilo sa mexickými vlnami. Žilinčania prehusťovali stredné pásmo, nedovolili hosťom ísť do zakončenia a aktívnou hrou držali "bryndziarov" na dištanc. V závere sa hostia dostali aj k hre bez brankára, ale "vlci" už obetavosťou zápas doviedli do víťazného konca a rozhodli o svojom postupe do semifinále proti Nitre.


MsHK DOXXbet Žilina – HKM Zvolen 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly:
20. Hovorka (Holovič), 38. Stupka (E. Švec, D. Brejčák), 47. Holovič (Konečný) - 4. Hraško (Lušňák), 31. Zuzin (Lušňák). Rozhodovali: J. Konc, Kubuš – Kacej, Šefčík, vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Stupka (Žilina) 10 minút za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 4328 divákov

/konečný stav série 4:3, do semifinále postúpila Žilina/

Zostavy:

Žilina:
Tomek – T. Bokroš, Čížek, Juraško, D. Brejčák, Ťavoda, M. Grman, Macejko, Prokop – Handlovský, Hruška, Hovorka – Rogoň, Húževka, J. Jurík – Konečný, Holovič, Stupka – E. Švec, Ondruš, Gmitter

Zvolen: Baroš – Hraško, Andersons, Habšuda, M. Novák, Homer, Valenta, Plekanov, D. Krejčí – Lušňák, B. Mráz, Zuzin – Síkela, Petráš, Matis – Šišovský, L. Jurík, L. Novák – Kelemen, Jakubík, Dubeň

Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Bol to náročný zápas, siedmy duel je vždy taký. Domáce prostredie nehralo žiadnu rolu, naopak, hostia nemali čo stratiť a bolo to cítiť. Dráma bola až do konca, na chlapcoch bolo vidieť túžbu po výhre až do konca a nakoniec sme slávili úspech. Počítal som s tým, že séria bude náročná, bolo v nej neskutočne veľa kvality, iskrenie, emócie, drámy v koncovkách zápasov a tak to má byť. Zobudili sme Žilinu, som rád, pretože hráme pre divákov. Tešíme sa, máme chvíľu čas na prípravu na semifinále proti Nitre."

Milan Staš, tréner Zvolena: "Nastúpili sme v oklieštenej zostave, ale na to sa nechcem vyhovárať. Spravili sme chyby, súper strelil o gól viac a musím mu pogratulovať k výhre i postupu. Sériu sme si prehrali tým, že sme okrem jedného duelu vždy vyhrávali a nedokázali sme to dotiahnuť do víťazných koncov. Mohli sme mať sériu dávno za sebou, do Žiliny sme ani nemuseli cestovať, ale nakoniec to dopadlo inak."