Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Zimná univerziáda vyvolala železničný boom v Tatrách

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Svetová zimná univerziáda prinesie Vysokým Tatrám zásadné posilnenie regionálnej železničnej dopravy.

Bratislava 22. januára (TASR) – Svetová zimná univerziáda prinesie Vysokým Tatrám zásadné posilnenie regionálnej železničnej dopravy. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v priebehu deviatich dní (od 24. januára do 1. februára 2015) zvýši kapacitu tatranských električiek aj zubačiek o vyše 40 %. Ponúkne v súhrne viac ako 125.000 miest vo vlakoch Tatranských elektrických železníc (TEŽ). ZSSK je oficiálnym dopravcom podujatia. "Najväčšiu posilu dostanú zubačky premávajúce na trati Štrba – Štrbské Pleso. ZSSK na tejto trati zdvojí 7 vybraných spojov. Rušnejšie bude aj na trati tatranskej električky z Popradu - Tatier cez Starý Smokovec na Štrbské Pleso. Súčasne zabezpečujeme mimoriadne vlaky na otvárací či záverečný ceremoniál," informuje o posilnení dopravy Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu ZSSK. Organizátori očakávajú, že na športoviská bude cestovať denne 5000 až 7000 divákov.

Zdvojené zubačky, posilnené električky Okrem vlaku, ktorý premáva podľa obvyklého cestovného poriadku v zimnej sezóne, pôjde navyše ešte päť minút pred alebo po jeho odchode aj druhá súprava. Počas bežných dní na tejto trati železničiari vypravujú po 17 spojov v každom smere. V čase konania univerziády ich týmto spôsobom bude jazdiť až 24 denne. V deň otváracieho ceremoniálu (24. január) a v posledný deň podujatia (1. február) sa budú môcť cestujúci odviezť aj štyrmi mimoriadnymi vlakmi (dvoma z Popradu a dvoma späť zo Štrbského Plesa). Cestovný poriadok všetkých električiek a zubačky je zverejnený na stránke ZSSK www.slovakrail.sk.

Praktické rady pred cestou -Cestovný lístok si v električkách (TEŽ) označuje v označovači sám cestujúci. -Najjednoduchší spôsob získania lístka je SMS správou na číslo 2233. -Pre bezplatnú prepravu stačí preukázať sa príslušným preukazom na bezplatnú prepravu bez potreby nulového lístka. -V diaľkovej preprave je možné využiť komfortné IC vlaky ZSSK, čas prestupu v Poprade nepresahuje 15 minút. -Na trati Bratislava – Žilina – Poprad Tatry - Košice a späť jazdia každé dve hodiny aj rýchliky.

Ako ZSSK posilní dopravu vo Vysokých Tatrách: Štrba - Štrbské Pleso -7 vybraných spojov bude zdvojených, -denne bude vypravených 24 párov vlakov, -tri mimoriadne vlaky pôjdu na trase Štrbské Pleso – Štrba (20.41 h, 20.46 h, 21.31 h) z otváracieho ceremoniálu v sobotu večer 24. januára, -rovnako pôjdu tri spoje v posledný deň podujatia 1. februára. Poprad Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso -dva mimoriadne vlaky z Popradu (9.12 h a  16.12 h) na Štrbské Pleso idú v prvý deň podujatia v sobotu 24. januára, -posledný deň podujatia 1. februára idú dva vlaky z Popradu (9.12 h a 16.12 h) na Štrbské Pleso a dva opačne zo Štrbského Plesa (15.51 h a  20.51 h) do Popradu, -mimoriadne vlaky, dopoludňajší z Popradu (o 9.12 h) a popoludňajší  zo Štrbského Plesa (15.51 h) pôjdu aj v sobotu 31. januára.

Mimoriadny vlak -mimoriadny vlak na slávnostné otvorenie z Bratislavy hlavnej stanice (10.45 h) cez Žilinu (13.07 h) do Štrby (14.33 h) ide v sobotu 24. januára,  -návrat je naplánovaný po polnoci 25. januára, -vlak je určený iba pre akreditovaných cestujúcich.   Viac informácií a zaujímavostí o univerziáde nájdete na internetovej stránke podujatia www.tatry2015.sk. 

Informácie o osobnej železničnej doprave: Kontaktné centrum 18 188, alebo +421 2448 58 188 (pri volaniach zo zahraničia) zákaznícke centrá v 12 mestách alebo osobné pokladnice v staniciach www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, info@slovakrail.sk