Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Fill vyhral zjazd v Kitzbüheli, po pádoch preteky ukončili

Taliansky lyžiar Peter Fill vyhral prestížny zjazd Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli 23. januára 2016. Foto: TASR/AP

Nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal si pri nepeknom páde natrhol predný krížový väz a poškodil meniskus v pravom kolene. Podľa informácie agentúry DPA tak tohtoročnú sezónu musí predčasne ukončiť.

Kitzbühel 23. januára (TASR) - Taliansky lyžiar Peter Fill vyhral prestížny zjazd Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli. Na skrátenej trati na obávanom Streife triumfoval s náskokom 37 stotín pred Švajčiarom Beatom Feuzom. Tretí skončil ďalší Helvét Carlo Janka (+0,65). Pre silný vietor zjazdári nemohli absolvovať tzv. myšiu pascu s približne 50 m dlhým skokom v hornej časti trate. Po odjazdení prvej tridsiatky preteky po sérii ťažkých pádov predčasne ukončili.

Rakúšania Georg Streitberger s Hannesom Reicheltom i líder celkového poradia SP Nór Aksel Lund Svindal spadli na rovnakom mieste v tzv. Hausbergkante a skončili v ochrannej sieti. Streitbergera i Reichelta museli vrtuľníkom transportovať do nemocnice. Streiberger utrpel podľa rakúskej tlačovej agentúry APA početné zlomeniny krížnych a postranných kolenných väzov. Topfavorit Svindal, ktorý stále čaká na prvé víťazstvo v Kitzbüheli, odišiel zo svahu na skútri. Vedúci muž priebežnej klasifikácie zjazdu zamával vystrašeným divákom na znak toho, že je relatívne v poriadku.

Video: Pád domáceho rakúskeho pretekára Georga Streitbergera na obávanom Streife
.

Po Svindalovi už išli všetci opatrne, lebo dopad zo skoku na Hausbergkante bol extrémne nebezpečný. Na tomto úseku sa lyže hneď po dopade musia stáčať doľava, aby sa čo najvyššie nabral nájazd na brutálne naklonenú Traverzu, teda úsek s ďalšími bubnami, vedúci už do cieľového šusu. V najťažšom zjazde sveta, kde sa presadzujú tí najlepší, sa do prvej desiatky nedostal nikto z elitnej 7-člennej skupiny, čo svedčí o neštandardných podmienkach.

Wauu klobúk dole pred tým kto sa pustí do tohto šialenstva

Posted by Petra Vlhova on 23. január 2016


Prítomná smotánka

Fill slávil v Kitzbüheli druhé víťazstvo v kariére, z premiérového sa tešil ešte v roku 2009 v kanadskom Lake Louise. "Splnil sa mi veľký sen. Vždy som túžil vyhrať v Kitzbüheli, dnes jednoducho všetko klaplo. Je to druhý najkrajší deň v mojom živote, na prvé miesto radím narodenie môjho syna. Streif je brutálne nebezpečná a náročná trať, čo sa potvrdilo aj v dnešných pretekoch. Pri riskantnej jazde vždy hrozia ťažké pády. Trať však nebola až taká zľadovatela ako v predchádzajúcich rokoch, lyže sa zabárali hlbšie do snehu," povedal Fill do kamier rakúskej televízie ORF. V mekke alpského lyžovanie sa ako už tradične zišla spoločenská "smotánka". Najťažší zjazd na svete si nenechali ujsť herec Arnold Schwarzenegger, šéf efjednotky Bernie Ecclestone či trojnásobný majster sveta v F1 Niki Lauda.

Taliansky lyžiar Peter Fill (druhý vľavo) vyhral prestížny zjazd Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli 23. januára 2016. Na skrátenej trati na obávanom Streife triumfoval s náskokom 37 stotín pred Švajčiarom Beatom Feuzom (vľavo). Tretí skončil Švajčiar Carlo Janka (vpravo). Druhý vpravo pózuje herec Arnold Schwarzenegger.
Foto: TASR/AP


Pre Svindala sa sezóna skončila

Nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal si pri nepeknom sobotňajšom páde v zjazde Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli natrhol predný krížový väz a poškodil meniskus v pravom kolene. Podľa informácie agentúry DPA tak tohtoročnú sezónu musí predčasne ukončiť.

Informoval o tom v sobotu podvečer jeho tréner Christian Mitter. Nórsky lyžiarsky zväz dokonca ráta pre vedúceho jazdca celkového poradia SP s asi ročnou pauzou.



Svindal spadol na rovnakom mieste v tzv. Hausbergkante a skončil v ochrannej sieti. Na tom istom mieste skončili aj Rakúšania Georg Streitberger s Hannesom Reicheltom, oboch museli vrtuľníkom transportovať do nemocnice. Streiberger utrpel podľa rakúskej tlačovej agentúry APA početné zlomeniny krížnych a postranných kolenných väzov.

Nórsky lyžiar Aksel Lund Svindal odchádza na skútri po páde v zjazde Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli 23. januára 2016.
Foto: TASR/AP
.

Výsledky zjazdu SP mužov v Kitzbüheli:
1. Peter Fill (Tal.) 1:52,37, 2. Beat Feuz (Švajč.) +0,37, 3. Carlo Janka (Švajč.) +0,65, 4. Johan Clarey (Fr.) +0,80, 5. Marc Gisin (Švajč.) +1,06, 6. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +1,22, 7. Vincent Kriechmayr (Rak.) +1,26, 8. Adrien Theaux (Fr. ) +1,40, 9. David Poisson (Fr.) +1,44, 10. Otmar Striedinger (Rak.) +1,46

Celkové poradie SP (po 22 súťažiach):
1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 916, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 809, 3. Henrik Kristoffersen (Nór.) 671, 4. Kjetil Jansrud (Nór.) 621, 5. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) 440, 6. Fill 430

zjazd (6):
1. Svindal 436, 2. Fill 291, 3. Guillermo Fayed (Fr.) 238, 4. Hannes Reichelt (Rak.) 228, 5. Theaux 224, 6. Jansrud 213
.

Domáceho rakúskeho lyžiara Georga Streitbergera preváža vrtuľník po páde v zjazde Svetového pohára na obávanom Streife v rakúskom Kitzbüheli
Foto: TASR/AP


Arnold Schwarzenegger (vľavo) stojí v cieli zjazdu mužov Svetového pohára na obávanom Streife v rakúskom Kitzbüheli 23. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Snežná rolba upravuje areál štadióna v cieli zjazdovky Streif v rakúskom Kitzbüheli 20. januára 2016.
Foto: TASR/AP