Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zlatý medailista z Pekingu Schwazer vyviazol s podmienkou

Na archívnej snímke z 8. augusta 2012 taliansky atlét Alex Schwazer plače počas tlačovej konferencie v talianskom Bolzane. Foto: TASR/AP

Schwazera krátko pred OH 2012 v Londýne vyradili pre doping z talianskej výpravy.

Bolzano 23. decembra (TASR) - Olympijský šampión z Pekingu 2008 v chôdzi na 50 km Alex Schwazer dostal v Taliansku osemmesačný podmienečný trest odňatia slobody a pokutu 6000 eur. Stalo sa tak na základe dohody, ktorú uzatvoril s vyšetrovateľmi.

Schwazera krátko pred OH 2012 v Londýne vyradili pre doping z talianskej výpravy. Vzápätí priznal užívanie krvného podporného prostriedku EPO v období od 13. do 19. júla 2012. Za porušenie dopingových pravidiel dostal od Talianskeho olympijského výboru (CONI) zákaz činnosti na 3,5 roka.

Doping je v Taliansku protizákonný a previnilcom hrozí trest odňatia slobody od troch mesiacov až do troch rokov. Schwazer nakoniec prijal podmienečný trest a verí, že ešte bude súťažiť. Jeho cieľom je štart na OH 2016 v Riu de Janeiro, čo je reálna méta, keďže dištanc od CONI mu vyprší v januári 2016. Taliansky olympijský výbor ho však naďalej vyšetruje a môže mu trest v prípade ďalších dopingových odhalení predĺžiť. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Schwazer triumfoval v marci 2012 na 31. ročníku Dudinskej päťdesiatky.