Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Akrobatické lyžovanie sa v Soči rozrastie o dve olympijské disciplíny

Akrobatické lyžovanie je pomerne nové odvetvie. Vzniklo v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia v USA ako kombinácia alpského lyžovania a akrobacie.

Bratislava 2. februára (TASR) – Akrobatické lyžovanie sa v Soči rozrastie o ďalšie dve olympijské disciplíny. Oproti ZOH 2010 vo Vancouvri sa bude okrem skokov, zjazdu a skikrosu súťažiť prvýkrát aj v slopstyle a na U-rampe. Historickú súťažnú premiéru bude mať Slovensko zásluhou Zuzany Stromkovej a Natálie Šlepeckej, obe sa predstavia práve v novej disciplíne - slopstyle.

Prvú medailovú kolekciu odovzdajú už deň po otváracom ceremoniáli 8. februára v akrobatickom zjazde žien a záverečnú sadu udelia takmer o dva týždne neskôr v skikrose žien. Akrobatické lyžovanie bude mať svoj domov v stredisku Roza Chutor Extreme Park, kde sa konajú aj snoubordové súťaže.

Slováci vo verzii lyžovania, považovaného za zástupcu adrenalínových športov, ešte nikdy nemali na zimnej olympiáde zastúpenie. Presnejšie v medailových disciplínach, lebo pri ukážkovej súťaži baletu na lyžiach v roku 1992 vo francúzskom Albertville štartovala za federálnu výpravu Slovenka Zuzana Smierčáková a obsadila 16. pozíciu. V samostatnej ére mal najvyššiu výkonnosť ešte v predolympijskej sezóne v roku 2005 akrobatický zjazdár Marek Poľan, no nakoniec ani nedostal šancu zabojovať o účasť v Turíne, lebo hneď na začiatku kvalifikačného procesu utrpel zlomeninu prstov. Hoci v predchádzajúcich zimách sa objavilo na Slovensku aj niekoľko experimentov v skikrose, pod Tatrami tento šport trpí na nedostatok financií a maličkú základňu.

Akrobatické lyžovanie je pomerne nové odvetvie. Vzniklo v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia v USA ako kombinácia alpského lyžovania a akrobacie. Na zimnej olympiáde 1988 v Calgary bolo ukážkovým športom. Z troch disciplín sa ako prvý dostal do programu olympijských hier akrobatický zjazd v roku 1992 vo francúzskom Albertville. O dva roky neskôr v Lillehammeri pribudli aj skoky a vo Vancouveri lyžiari už premiérovo súťažili v skikrose, teda v obdobnej disciplíne v akej v snoubordingu získal Radoslav Židek v Turíne striebro. V Soči pribudne slopstyle, pri ktorom muži aj ženy súťažia na rovnakej trati dlhej 565 m. Predvádzajú rôzne skoky, otočky a triky, pričom využívajú na trati koľajnice na kĺzavý pohyb.

Snažia sa o najoriginálnejší prvok, pričom často jazdia otočení opačne. Disciplína U-rampa je známa zo snoubordingu, kde sa jazdí v snežnom "koryte" a predvádzajú sa vysoké skoky s otočkami a triky s obratmi. Všetky disciplíny majú svoje špecifiká. V skokanskej súťaži porotcovia hodnotia náročnosť skokov a ich prevedenie. Pri akrobatickom zjazde pretekári musia zdolať strmý svah s množstvom "bubnov" a dvoma skokmi, pričom sa hodnotí dosiahnutý čas aj prevedenie skokov. Skikros je z pohľadu pravidiel relatívne najjednoduchší. Na štarte stojí niekoľko pretekárov a vyhráva ten, ktorý ako prvý pretne cieľovú čiaru. Na trati je pritom množstvo skokov, klopených zákrut a ďalších terénnych prekážok a súťaží sa vyraďovacím systémom.