Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Pozornosť v lyžovaní na Ligetyho, Gantnerová vníma i sestry Schildové

Šéfka slovenskej lyžiarskej asociácie Janka Gantnerová je zároveň vedúca celej výpravy na ZOH v Soči.

Soči 6. februára (TASR) - Alpské lyžovanie rozprestiera svoj program tradične počas celej zimnej olympiády a tak to nemôže byť ináč ani na hrách Soči 2014. V prvý a v záverečný deň už síce bude chýbať, ale na druhej strane časť pretekárov odvetvia registruje svoje výkony už dva dni pred oficiálnym otvorením hier. V zjazde sa idú tri merané tréningy v oboch kategóriách. Kráľovskou súťažou mužov aj odštartujú zápolenia na bielych svahoch Červenej Poľany, v nedeľu 9. februára.

Harmonogram zjazdového lyžovania je naozaj nevyspytateľná vec, najmä ak ide o vrcholné podujatie. Ale za normálnych okolností by mali najzaujímavejšie momenty z hľadiska slovenskej účasti mohli prísť na konci. Rýchlostné disciplíny sú vopred odsúdené na štatistické parametre, keďže našinec nemá prístup ku kvalitnému tréningu. Zjazd a ani super-G nie sú disciplíny, v ktorých by sa masívne vypadávalo, takže prenikavý slovenský výsledok by bol extratriednou senzáciou. Iné to je so superkombináciou, ktorá sa s kĺzavým programom prelína. Adam Žampa a Jana Gantnerová sú mená pretekárov, ktorí by za určitých okolností mohli využiť špecifiká disciplíny alpskej všestrannosti - na prienik do prvej pätnástky, so šťastím aj do desiatky.

V utorok 18. februára je deň plánovaného štartu točivej časti zjazdárskeho harmonogramu. Lenže hoci oproti predchádzajúcim zimným olympiádam môže Slovensko naplno využiť 4-členné národné kvóty, chýba mu, priam zúfalo Veronika Velez-Zuzulová. Niet zraneného kolena, elitná svetová slalomárka by popri biatlonistke Anastasii Kuzminovej bola bývala najväčším medailovým želiezkom ohni celej výpravy. Na vrcholoch sa jej doteraz nedarilo, ale práve preto a na vrchole svojej lyžiarskej zrelosti chcela dobyť olympijský kov.

Takto ju má v slalome "suplovať" jej iba 18-ročná kamarátka Petra Vlhová, lenže jej prípravu na Soči tiež narušilo zranenie. A tak sa zrejme najviac čaká od už skúsenejšieho Adama Žampu, ktorý svoje možnosti naznačil v oboch technických disciplínach, hoci v tejto sezóne výraznejší progres nenaznačil. Ale olympijské svahy majú svoje zákonitosti, podobne ako svahy MS a on pred rokom v Schladmingu zdolal v 2. kole všetkých - aj fenomenálneho Rakúšana Marcela Hirschera. Navyše vzhľadom na národné kvóty sa posunie v štartovej listine na výhodnejšiu pozíciu, keďže v Soči neštartujú renkingovo lepšie postavení traja Rakúšania, Švéd, či Talian. Treba brať do úvahy, že favoriti idú medzi hustými bránkami "hop alebo trop" a tak to niektorí určite nezvládnu...

Šéfka slovenskej lyžiarskej asociácie Janka Gantnerová je zároveň vedúca celej výpravy na ZOH v Soči, takže zodpovedá za úplne všetko. Úspešná olympionička z federálnych čias (5. miesto v zjazde 1984) sa však netají slabosťou pre svoje odvetvie a o všetkom podstatnom v alpskom parku Rosa Chutor je informovaná. "Trate pre zjazdové lyžovanie sú náročné, ľadové a technické, čiže by to nemala byť otázka materiálu. Dúfam, že sa nezmenia podmienky, hoci na pondelok práve hlásia zmenu počasia. Dôležité je, aby nám nenasnežilo, v takom prípade by to bolo fajn," zdôraznila pre TASR.

Práve vo štvrtok po troch pretekárkach prerušili tréning na zjazd žien a keďže mali problémy so záverečným skokom, museli nájazd naň "zrezať. Po znovuspustení odporučili všetkým lyžiarkam v závere tempo zvoľniť. "Z našich tréningy absolvujú Jana Gantnerová, Kristína Saalová, Martin Bendík, Matej Falat a Adam Žampa. Uvidí sa, kto pôjde aj v špeciálnom zjazde, alebo len do superkombinácie. Predsa je riziko zranenia a aj únavy a zbytočné je to robiť nasilu. Celkovo verím, že sa niekomu podarí presadiť sa v takej nabitej konkurencii. Je mi ľúto, že v kolektíve nemáme našu najlepšiu zjazdárku. Veronika Velez-Zuzulová nám určite bude na diaľku držať palce. Jej neúčasť nám značne znížila vyhliadky na veľký úspech, ale verím, že Adam Žampa a Jana Gantnerová by sa mohli pohybovať medzi desiatym a dvadsiatym miestom, čo by bolo výborné. Krst ohňom absolvuje mladá Petra Vlhová a som rada, že najprv pôjde obrovský slalom, aby jej hlavná disciplína, teda slalom, nebol na takomto veľkom podujatí pre ňu šokom."

Na bielych svahoch Červenej Poľany v alpskom centre Ružová osada (Rosa Chutor) bude chýbať obhajkyňa zlata v zjazde, Američanka Lindsey Vonnová. V ostatných štyroch súťažiach by sa mohli až na jeden prípad úplne štandardne zrodiť tie isté zlaté medailistky. U mužov je to opačne - nechýba nikto z obhajcov, ale až na Aksela Lunda Svindala nemá nikto z nich formu na medailu. Naopak, Nór by mohol, ako na každom vrchole, za optimálnej konštelácie pomýšľať aj na štyri tituly. Okrem slalomu, kde sa čaká, či Rakúšan Marcel Hirscher pridá k zlatu z MS aj rovnaký kov zo ZOH.

"Myslím si, že Ligety bude pokračovať v tom, čo predvádza. Svindal má svoje momenty, ale neviem predpovedať, ako to tu absolvuje. Hirscher bude dobrý, ale pri jeho riskantnej jazde to je vabank. A aby nás napríklad neprekvapili sestry Schildové na jednej bedni so stupňami víťaziek...," naznačila svojich favoritov Gantnerová.

Dejisko: Alpské centrum Roza Chutor (Ružová osada)

Kapacita: 7500

Medailisti z predchádzajúcich ZOH 2010:
ženy:

zjazd: 1. Lindsey Vonnová, 2. Julia Mancusová (obe USA), 3. Elisabeth Görglová (Rak.)
superkombinácia: 1. Maria Rieschová (Nem.), 2. Julia Mancusová (USA), 3. Anja Pärson (Švéd.)
super-G: 1. Andrea Fischbacherová (Rak.), 2. Tina Mazeová (Slovin.), 3. Lindsey Vonnová (USA)
obrovský slalom: 1. Elizabeth Görglová (Rak.), 2. Taina Bariozová (Fr.), 3. Kathrin Zettelová (Rak.)
slalom: 1. Maria Rieschová (Nem.), 2. Marlies Schildová (Rak.), 3. Šárka Záhrobská (ČR)

muži:
zjazd: 1. Didier Defago (Švaj.), 2. Aksel Lund Svindal (Nór.), 3. Bode Miller (USA)
superkombinácia: 1. Bode Miller (USA), 2. Ivica Kostelič (Chorv.), 3. Silvan Zurbriggen (Švaj.)
super-G: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.), 2. Bode Miller, 3. Andrew Weibrecht (obaja USA)
obrovský slalom: 1. Carlo Janka (Švaj.), Kjetil Jansrud, 3. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.),
slalom: 1. Giuliano Razzoli (Tal.), 2. Ivica Kostelič (Chorv.), 3. Andre Myhrer (Švéd.)