Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Šortrek - Bodóová s premiérovou účasťou na 1500 m

Na archívnej snímke z 2. februára 2013 pohľad na halu s názvom Iceberg Skating Palace (Korčuliarsky palác Ľadovec) v Soči. Zimné olympijské hry sa uskutočnia od 7. do 23. februára 2014 v svetoznámom ruskom prímorskom stredisku Soči. Foto: TASR/AP

Štvornásobná olympijská víťazka v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe Číňanka Meng Wang do Ruska nepocestuje. Na tréningu národného tímu si zlomila si členok.

Bratislava 3. februára (TASR) - Korčuliarsky palác Ľadovec bude počas ZOH v Soči zastrešovať okrem krasokorčuľovania i šortrek, teda rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe. V hale s kapacitou 12.000 divákov sú úvodné rozjazdy na programe od 10. februára a súťaže vyvrcholia 21. februára.

Ženy i muži budú zápoliť na tratiach so vzdialenosťou 500 m, 1000 m a 1500 m, nežnejšie pohlavie čaká štafeta na 3000 m, mužské štafety zvedú súboje na 5000 m. Šortrek je bleskovým a kontaktným divadlom na ovále kopírujúcom hokejové klzisko z vnútornej strany, pričom jeden okruh meria 111,12 m. Tesné kombinézy korčuliarov sú lemované kevlarom, často používaným v nepriestrelných vestách, aby ich chránili pred zásahmi nožov. Pretekári si nasadzujú prilby, chrániče krku, píšťal a kolien. Rukavice s vystlanými končekmi prstov využívajú v rýchlych zákrutách a dotykom na ľad udržiavajú rovnováhu. Nože korčúľ sú dlhé a tenké, umiestnené diagonálne cez podrážku a zaoblené v smere zákrut. Disciplíny pozostávajú zo skupinových jázd, pričom v jednej môžu štartovať až šiesti pretekári.

Šortrek ako športové disciplína má len čosi vyše 100 rokov, pričom jeho korene siahajú do Severnej Ameriky. Vznik organizovaného šortreku sa viaže k roku 1905, prvé preteky na území Kanady a USA sa uskutočnili o štyri roky neskôr. Rýchle nože sa síce stali súčasťou Medzinárodnej krasokorčuliarskej únie (ISU) už v roku 1967, avšak oficiálne preteky pod hlavičkou ISU uzreli svetlo sveta až v roku 1976. Presne o dvanásť rokov neskôr za stal šortrek ukážkovým športom na ZOH 1988 v Calgary. Na ďalšej zimnej olympiáde v Albertville 1992 už bol zaradený do programu. Slovenský šortrek mal olympijskú premiéru v Salt Lake City 2002, kde vďaka úspechu na MS štartoval Matúš Užák, ktorý sa o štyri roky neskôr kvalifikoval aj do Turína. O postup na ZOH do Vancouveru 2010 bojovala neúspešne trojica mužov Miloš Vigaš, Andrej Valach a Peter Jeleň.

Bodóová je jediná zo Slovenska v tejto disciplíne na ZOH


Jednu miestenku pre Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz na zimnú olympiádu v Soči získala slovenská šortrekárka Tatiana Bodóová. V kategórii žien sa tak stalo po prvýkrát v histórii a Slovenka sa v sobotu 15. februára predstaví na 1500-metrovej trati. Do olympijskej kvalifikácie sa započítali posledné dve súťaže Svetového pohára z talianskeho Turína a ruskej Kolomne. Bodovej sa v Rusku príliš nedarilo, keď obsadila 47. pozíciu časom 2:42,689 min. O týždeň skôr si však v Turíne vybojovala 30. pozíciu v slovenskom rekorde 2:25,847. V súčte bodov jej patrila 36. pozícia, uzatvárajúca počet pretekárok, ktoré sa predstavia pod piatimi kruhmi.

V Soči budú najvyššie pozície spred štyroch rokov obhajovať reprezentácie Kórejskej republiky, Kanady a Číny. V mužskej kategórii si zlaté medaily podelili prvé dve, keď Kanaďania dominovali na 500 m vďaka Charlesovi Hamelinovi a úspešní boli i v štafete na 5000 m. Kórejskí šortrekári sa tešili zo zlata na 1000 m a 1500 m, v oboch prípadoch zvíťazil Jung-Su Lee. Podľa výsledkov Svetového pohára do boja o najcennejšie kovy môžu zasiahnuť americkí, ruskí a holandskí šortrekári. Medzi ženami dominovali Číňanky, na 500 m i 1000 m sa presadila Meng Wang, na 1500 m Jang Čou. Svoju dominanciu potvrdili i v štafete na 3000 m.

Štvornásobná olympijská víťazka v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe Číňanka Meng Wang však do Ruska nepocestuje. Na tréningu národného tímu sa dostala do kolízie s reprezentačnou kolegyňou a zlomila si členok. V Soči nebude obhajovať svoje tri prvenstvá z Vancouveru a neskompletizuje ani hetrik na 500 m, keďže na tejto vzdialenosti triumfovala aj v Turíne 2006. Priestor sa tak otvára predovšetkým pre Kórejčanky, ale i Kanaďanky, či Talianky.