Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ZOH: Štafetu SR stiahli na Bartkovom úseku: Výbuch už na ležke

Na snímke slovenský biatlonista Tomáš Hasilla (vpravo) preberá štafetu od Mateja Kazára (vľavo popredí) počas štafety mužov na 4x7,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu 23. februára 2018. Foto: TASR Martin Baumann

Na 4x7,5 km trati za víťaznými Švédmi skončili strieborní Nóri s odstupom 55,5 sekundy, bronzoví Nemci boli pomalší až o 2:07,1 min.

Pjongčang 23. februára (TASR) - Olympijskými víťazmi v pretekoch štafiet mužov sa stali v Pjongčangu prekvapujúco biatlonisti Švédska v zložení Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson a Fredrik Lindström. Na 4x7,5 km trati za nimi skončili strieborní Nóri s odstupom 55,5 sekundy, bronzoví Nemci boli pomalší až o 2:07,1 min. Slovenské kvarteto v zložení Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko a Martin Otčenáš do cieľa nedobehlo, keď ho najlepší predstihli o celý jeden bežecký okruh už na treťom úseku pred streľbou stojmo.

V areáli Alpensia sa zavŕšil program 11 pretekov na ZOH a udeliť medailovú bodku sa pokúšali viacerí. Od Slovákov sa takýto prienik nečakal, no ženy s 5. priečkou ich mohli inšpirovať k veľkému výkonu. Bol to aj súboj medzi Nemeckom a Francúzskom o piedestál v medailovej zbierke, keď obe biatlonové veľmoci dovtedy nazbierali v Pjongčangu po tri zlaté medaily. O víťazný vavrín nemohli bojovať zo známych dopingových dôvodov pred štyrmi rokmi na ZOH v Soči prví Rusi. V histórii víťazili v perióde 1992 - 2010 len Nemci a Nóri a aj teraz patrili spolu s Francúzskom medzi najväčších favoritov. Biatlon sa však opäť ukázal v nepredvídanej podobe, keď senzačne zvíťazilo Švédsko.

V sezóne najviac vo Svetovom pohári vynikli Nóri, z troch možností zvíťazili dvakrát, okrem nich raz Švédi. Špeciálnu motiváciu mal Francúz M. Fourcade, ak by v úlohe finišujúceho zvíťazil, pripísal by si na konto štvrtú zlatú medailu na jedných ZOH, čo sa v biatlonovej histórii podarilo jedine slávnemu Nórovi Björndalenovi v Salt Lake City'2002. Od veľkého triumfu ho však delil priepastný rozdiel a Francúzi dobehli až na 5. mieste.

Slovenská štafeta v sezóne v seriáli SP lepšia ako 12-ta nebola a od tejto skutočnosti sa odvinul aj cieľ byť v top desiatke. Skvele sa na prvom úseku rozbehol Kazár (strelecká bilancia 0+0, 0+0), ani raz nedobíjal, po streľbe stojmo a na odovzdávke figuroval na 2. priečke, 18,4 sekundy za Nemcom Lesserom. Strelecky bol Kazár obdivuhodný a najrýchlejší zo všetkých (strelecké časy 23,0 a 25,1 s): "Som veľmi rád, že to vyšlo takto a bolo z toho pekné druhé miesto. Mal som výborný pocit, prvé kolo sa 'mastilo', išlo sa aj po paliciach, po lyžiach, dával som si pozor, aby som neprišiel o materiál. Vedel som, že pokiaľ zastrieľam čisto, budem vyrážať na trať medzi prvými. Tak aj bolo, po 'ležke' som už bol vo vedúcej skupine. Na mojom úseku bol vietor ako na nástrele, takže som to mal výborné." Prekvapujúco až 1:18,4 s dvoma trestnými okruhmi zaostávalo Francúzsko s Desthieuxom.

Druhý úsek s natlačenými 10 štafetami v jednej polminúte už bol o väčšom natiahnutí štartovného poľa s 18-tímami. Tomáš Hasilla (0+3, 1+3) dobíjal na 'ležke' trikrát a hneď klesol na 8. miesto. Nárazový vietor si vyžiadal na 'stojke' veľkú daň. Nemec Doll sa pobral na dva trestné okruhy, Tomáš Hasilla na jeden a strata na 15. mieste narástla na 2:03,4. Zakolísanie konkurencie využil Čech Šlesingr a Soukupa na tretí úsek poslal s náskokom 16,2 s pred Švédskom. Slováci sa museli zmieriť s poklesom až na 15. priečku a s veľkým mankom 3:11,4 min. "Na 'ležku' som ešte prišiel vpredu. Poveternostné podmienky boli dobré, vôbec netuším, prečo nepadli tie tri rany. Tri dobíjané náboje mi padli, na 'stojke' som už bol celkovo mimo, úplne nevládny. Musel som ísť na jedno trestné kolo a štafeta sa odsunula dozadu. Nebolo to prvýkrát, že som je prebral na druhom mieste," uviedol Hasilla v mix zóne.

Šimon Bartko (4+3, okruh) na treťom úseku už olympijskú púť Slovákov úplne zabrzdil so štyrmi trestnými okruhmi na 'ležke' s posledným 18. miestom (+5:40,6). Pred streľbou stojmo ho najlepší predstihli o celý jeden okruh a slovenskú štafetu stiahli z trate. "Nebolo to podľa mojich predstáv, už na 'ležke' prišiel výbuch, neviem čo sa tam stalo, nerozprával som sa ešte s trénerom. Chcel by som sa ospravedlniť celému tímu, ktorému som to pokazil. Bežecky to bolo dobré. V prvom kole som sa cítil fajn, ale po štyroch trestných sa už beží veľmi ťažko," povedal Bartko, ktorý absolvoval štafetový debut na vrcholných podujatiach. Dôležité okamihy sa udiali na špici. Opraty do rúk prevzal od Čecha Soukupa, ktorý si raz odkrúžil trest po streľbe stojmo, Nór J.T. Boe. Prekvapujúco sa mu nevyhol ani M. Fourcade a spečatil tak prepad Francúzov.

Záverečný úsek vyriešil olympijskú tajničku s tromi kandidátmi na zlato Nórskom, Švédskom a Nemeckom, ostatní už zaostávali vyše minútu. O veľké strelecké finále sa postarali v záverečnej streľbe stojmo Švéd Lindström a Nór Svendsen. Švéd raz dobíjal, no Svendsen nevybieli ani po troch dobíjaniach jeden terč a Lindström s lukratívnym náskokom na medzičase 40,8 sekundy pred Svendsenom vyvolal obrovskú švédsku radosť z premiérového zlata v cieli. Pozoruhodné bolo, že jedine Švédi nemuseli ani raz krúžiť na trestnom okruhu.

V konečnej medailovej bilancii na ZOH zvíťazilo Nemecko 3-1-3 pred Francúzskom 3-0-2, Švédskom 2-2-0, Nórskom 1-3-2 a Slovenskom 1-2-0.

Výsledky:
štafety mužov na 4x7,5 km:

1. Švédsko (Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson,a Fredrik Lindström) 1:15:16,5 (0 tr. okr.+7 dobíj.),
2. Nórsko (Lars Helge Birkeland, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) +55,5 (1+12),
3. Nemecko (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp) 2:07,1 (3+10),
4. Rakúsko 2:52,5 (2+11),
5. Francúzsko 3:26,6 (3+12),
6. USA 3:50,2 (2+14),
7. Česko 4:07,1 (2+13),
8. Bielorusko 4:49,5 (3+12),
9. Ukrajina 5:00,8 (2+9),
10. Slovinsko 5:00,8 (1+10), ...
18. SLOVENSKO (Matej KAZÁR, Tomáš HASILLA, Šimon BARTKO, Martin OTČENÁŠ) -okruh