Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FOTO: Slovenskí hokejisti dostali facku od USA a na ZOH si balia kufre

Na snímke hráči Slovenska po zápase kvalifikácie o postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu 20. februára 2018 na zimnom štadióne v juhokórejskom Kangnungu. Foto: TASR/Michal Svítok

Američania nastúpia vo štvrťfinále proti Čechom v stredu 21. februára o 4.10 SEČ.

Pjongčang 20. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti nepostúpili do štvrťfinále na ZOH v Pjongčangu. V utorňajšom kvalifikačnom zápase prehrali s USA 1:5 a s turnajom sa rozlúčili v rovnakej fáze ako pred štyrmi rokmi v Soči. Američania nastúpia vo štvrťfinále proti Čechom v stredu 21. februára o 4.10 SEČ.

Slovákom nevyšiel vstup do druhej tretiny, keď po chybách v obrane a vylúčeniach inkasovali v rozmedzí 26 sekúnd dva góly z hokejok Ryana Donata a Jamesa Wisniewského.

Na snímke vľavo brankár Ján Laco (Slovensko), vpravo Troy Terry (USA) v zápase kvalifikácie o postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu 20. februára 2018 na zimnom štadióne v juhokórejskom Kangnungu.
Foto: TASR/Michal Svítok


V 34. minúte pridal tretí gól zámorských hráčov Marc Arcobello a i keď o štyri minúty neskôr využil presilovku Peter Čerešňák, Američania si v záverečnom dejstve už výsledok bez väčších problémov postrážili. V 50. a 57. minúte ho ešte prikrášlili Garrett Roe a opäť Donato, ktorý dal v dvoch zápasoch Slovákom štyri góly.



Zverenci trénera Craiga Ramsayho tak v Pjongčangu dosiahli v štyroch stretnutiach iba jedno víťazstvo, keď hneď v úvodnom stretnutí B-skupiny zaskočili Olympijských športovcov z Ruska 3:2.

Na snímke vľavo prekonaný slovenský brankár Ján Laco, vpravo gól oslavuje Ryan Donato (USA) v zápase kvalifikácie o postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu 20. februára 2018 na zimnom štadióne v juhokórejskom Kangnungu.
Foto: TASR/Michal Svítok


Následne však prehrali 1:2 s USA a 2:3 po nájazdoch so Slovinskom, čo znamenalo posledné miesto v tabuľke a s turnajom sa rozlúčili vysokou prehrou 1:5 opäť s Američanmi.

Osemfinále:

USA - Slovensko 5:1 (0:0, 3:1, 2:0)
Góly:
22. Donato (Gilroy, Terry), 23. Wisniewski (Terry), 34. Arcobello (Terry, Blum), 50. Roe (Little, O'Neill), 57. Donato (Wisniewski) - 37. Čerešňák (Graňák, Nagy). Rozhodovali: Rantala, Salonen - Suominen (všetci Fín.), Pihlblad (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Čajkovský 5+DKZ za úder do hlavy a krku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0.

USA: Zapolski – Sanguinetti, Gunderson, Gilroy, Welch, Blum, Billins, Wisniewski – O'Neill, Roe, Little - Bourque, Greenway, Gionta – Terry, Arcobello, Donato – Butler, McCarthy, Stoa - Slater
SR: Laco - Baranka, Ďaloga, Čerešňák, Graňák, Čajkovský, Starosta, Mikuš - Lamper, Marcinko, Cingel - Bakoš, Bubela, Haščák - Hovorka, Surový, Nagy - Sukeľ, Krištof, Ölvecký - Kudrna


Úvodná časť prvej tretiny patrila USA, kým jej záver sa niesol v znamení aktivity Slovákov. Ani jeden z tímov sa však vedenia neujal. Zámorskí hokejisti predvádzali od prvého buly aktívne napádanie a väčšiu príležitosť mali už po 39 sekundách, keď Little takmer dorazil puk za Laca. Od 4. minúty si zahrali aj v početnej výhode, no Slováci sa ubránili. V ďalšom priebehu sa bojovalo najmä v strednom pásme a pri mantineloch, oba tímy boli disciplinované a nepúšťali súpera do šancí. V 11. minúte Laco výborne zmenšil uhol Giontovi a zneškodnil jeho tutovku. V 13. sa dostal do útočného pásma Nagy, vypálil spomedzi kruhov a spoza obrancu, Zapolski vyrazil jeho pokus len tak-tak vrchnou časťou hokejky. Chvíľu na to predviedol sólo z vlastného pásma Ďaloga, ale ani na dvakrát neprekonal Zapolského. Slováci si vypracovali ďalšie šance v presilovke, no skóre sa nezmenilo.

Na snímke vpravo Marek Ďaloga (Slovensko) a vľavo brankár Ryan Zapolski (USA) v zápase kvalifikácie o postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu 20. februára 2018 na zimnom štadióne v juhokórejskom Kangnungu.
Foto: TASR/Michal Svítok


Zámorským hokejistom vyšiel vynikajúco úvod druhého dejstva, ktorý rozhodol o osude zápasu. Laco zneškodnil nájazd Terryho, no vypadla mu hokejka a Donato z následnej dorážky otvoril skóre - 1:0. Vzápätí dostal Čajkovský 5+DKZ za zbytočný zásah do hlavy a krku a Nagy 2 min za nedovolené bránenie brankára, USA dvojnásobnú presilovku využilo za 18 sekúnd. Strelou z pravého kruhu rozvlnil sieť Wisniewski - 2:0. Slováci dohrávané oslabenie o jedného hráča už ubránili a v ďalších minútach si aj oni vypracovali šance. Ďalogov ďalší únik, Bakošova dorážka, či Starostova delovka Zapolského nezaskočili. V 34. minúte bolo už 3:0. Slovenská obrana nechala medzi kruhmi dostatok priestoru Arcobellovi, ktorý si nakorčuľoval na prihrávku spoza bránky od Terryho a z prvej namieril presne. Iskierku nádeje na postup vykresal zverencom trénera Craiga Ramsayho v 37. minúte obranca Čerešňák, ktorý využil presilovku tvrdou strelou od modrej - 3:1.

Na snímke vľavo tréner brankárov Ján lašák a vpravo hlavný tréner Craig Ramsay (obaja Slovensko) diskutujú s rozhodcom v zápase kvalifikácie o postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu 20. februára 2018 na zimnom štadióne v juhokórejskom Kangnungu.
Foto: TASR/Michal Svítok


Slováci mali krátko po zmene strán k dispozícii ďalšiu presilovku, ale naložili s ňou veľmi zle. Ušiel im O'Neill, ktorému síce Laco zmaril nájazd, no zároveň ho fauloval Starosta. Američania si strážili dvojgólový náskok a súpera si bez väčších problémov držali "od tela". Ramsayovi zverenci mali problémy s prechodom cez dobre pokryté stredné pásmo, chýbala im presnosť i kreativita. V 50. minúte prišiel navyše štvrtý gól z hokejky Roea, ktorý bol pred Lacom úplne voľný - 4:1. Na slovenských hráčov "padla deka" a vytratilo sa nasadenie. Nepomohla ani ďalšia presilovka. Zámorskí hokejisti už žiadnu drámu nepripustili, v závere hrali s chuťou a pridali aj piaty gól. Svoj štvrtý presný zásah na turnaji a zároveň štvrtý do siete Laca zaznamenal Donato.

Na snímke hokejisti Slovenska a USA si ťukajú päsťami namiesto klasického podania rúk kvôli obave z nákazy norovírusom po zápase kvalifikácie o postup do štvrťfinále olympijského hokejového turnaja Slovensko - USA na ZOH 2018 v Pjongčangu 20. februára 2018 na zimnom štadióne v juhokórejskom Kangnungu.
Foto: TASR/Michal Svítok


Hlasy po zápase:

Tomáš Surový, kapitán SR: "Sme sklamaní, že po tých Sľubných výkonoch v skupine sme neodohrali zápas, ktorý by nám dal šancu na postup do štvrťfinále. Za stavu 0:3 sa to už ťažko doťahuje, mali sme si to postrážiť, proti takému mužstvu ako USA sa to ťažko doháňa. V tretej tretine sme nedokázali znížiť na rozdiel jedného gólu, naopak, oni zase odskočili na tri. Nie je dobré, keď dostaneme toľko gólov v oslabení, alebo sa oni po oslabeniach dostanú na koňa. V presilovke na začiatku tretej tretiny sme mali dať kontaktný gól, ale nepodarilo sa. Ale nebolo to len o vylúčeniach, prehrali sme to ako tím. Mali sme dať viac gólov, proti Rusku či Slovinsku sme strelili len dva, s tým sa dlhodobo ťažko vyhráva. Najmä my útočníci sme tam na to, aby sme dávali góly."

Ján Laco, brankár SR: "Myslím si, že zasa rozhodli presilové hry. V takýchto zápasoch si musíme udržať emócie a hrať celých 60 minút. Vo veľkých dueloch takýto výkon nestačí. Dalo sa ich ustrážiť lepšie. Niečo sme chceli urobiť inak, niečo sme podcenili a Američania to využili."

Marek Ďaloga, obranca SR: "Hovorili sme si, že sa musíme vyvarovať vylúčení, ale nedarí sa nám to. Tretí zápas a stále to bolo to isté. Aj ja som mal šance a nedal som, bez gólov sa nedá vyhrávať. Američania nám ukázali, ako sa majú premieňať šance. Zápas to bol celkom vyrovnaný, no oni dali góly a my nie."

Ladislav Nagy, útočník SR: "Pred zápasom sme si povedali, že musíme hrať čo najviac päť na päť, lebo americké presilovky sú silné. Ale zase sa nám to nepodarilo, mali sme veľa vylúčených. Škoda, veľmi sme chceli, ale myslím si, aj keď je zbytočné sa k tomu vracať, že sme si všetko prehrali v zápase so Slovincami. Zápasy rozhodujú maličkosti a je to veľká škola pre mladých hráčov."

Vladimír Országh, asistent trénera SR: "Cítime určite sklamanie. Bol to zápas o všetko, prvá tretina bola z našej strany veľmi solídna, škoda oslabení. Prišlo zopár chýb, Američania nás prečíslili v našom obrannom pásme a inkasovali sme. V závere sme museli otvoriť hru a rezultovalo to vo víťazstvo USA 5:1. Veľa chalanov dostalo na tomto turnaji šancu pričuchnúť si k veľkému medzinárodnému hokeju, je to pre nich krok dopredu, hanbu sme si určite neurobili. Chýbala nám taká väčšia zarputilosť a agresivita pred súperovou bránkou, vôľa ísť do bránky a dať škaredé góly."

Craig Ramsay, tréner SR: "Výška skóre nezobrazuje celkom našu hru, nemyslím si, že nás Američania mali zdolať takým rozdielom. Urobili sme kľúčové chyby, potom sme sa snažili robiť veci, ktoré by ste normálne neurobili. Spravili sme nejaké zmeny, išli sme do rizika. Strelili sme gól v presilovke, ktorým sme znížili na 1:3 a skutočne som cítil, že máme šancu so zápasom niečo spraviť. No USA hrali extrémne dobre, výborne si pokrývali priestor pred svojou bránkou a my sme naše šance nevyužili. Bolo náročné to doťahovať."