Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

ZOH: Inšpekcia SOV chváli kompaktné dediny v Pjongčangu

Na snímke riaditeľ mediálneho oddelenia SOV Ľubomír Souček Foto: FOTO TASR - Marko Erd

Dobrá správa pre výpravu je, že Slovenský dom, ktorý bude pravdepodobne zriadený, sa nachádza neďaleko od hlavnej dediny, v atraktívnej lokalite prímorského mesta Gangneung.


Bratislava 26. septembra (TASR) - Kompaktné olympijské dediny a atraktívna lokalita pravdepodobného Slovenského domu sú najpozitívnejšie dojmy členov inšpekcie slovenskej misie v dejisku budúcoročnej zimnej olympiády. Naopak, rozpaky zatiaľ vyvoláva predpredaj vstupeniek na väčšinu športovísk hier v Pjongčangu. Program olympijského turnaja zverejnili v pondelok, predpredaj vstupeniek na zápasy Slovákov v základnej skupine sa začne 15. októbra.

Na inšpekčnej ceste bola v uplynulom týždni delegácia Slovenského olympijského výboru (SOV) spolu so zástupcom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). "Bola to posledná návšteva, v októbri sa priestory uzavrú. Sme radi, že boli aj zástupcovia hokeja, keďže nastali určité zmeny a bolo veľmi dôležité, aby spoznali podmienky. Absolvovali sme stretnutie s pánom veľvyslancom i s členmi organizačného výboru. Témy boli najmä zabezpečenie servisu pre športovcov, či otázky bezpečnosti," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii SOV jeho generálny sekretár Jozef Liba.

Ocenil, že v olympijskom dejisku bola prvýkrát vo veľkom predstihu možnosť vidieť už takmer hotové olympijské dediny a to obe, v prímorskej i horskej zóne: "Obe sú veľmi kompaktné, aj tá hlavná, ktorá sa rozprestiera na menšej ploche ako zvyčajne a tvoria ju 25-poschodové budovy. Naša budova v Gangneungu má číslo 803, výprava bude obývať druhé až siedme poschodie. V horskej dedine, ktorá je trochu strohá, to bude druhé a tretie poschodie, plus dve izby na štvrtom, v budove číslo 103, Východná veža," informoval mediálny riaditeľ SOV Ľubomír Souček.

Dobrá správa pre výpravu je, že Slovenský dom, ktorý bude pravdepodobne zriadený, sa nachádza neďaleko od hlavnej dediny. Teda v atraktívnej lokalite prímorského mesta Gangneung.

Organizátorom robí vrásky na čele pomalý predaj vstupeniek: "Bojujú s tým, aby zaplnili tribúny, uvidíme ako sa im bude dariť v ďalšej propagácii. Neviem, či aj zmena charakteru dopravy patrí medzi negatíva, v každom prípade sa upustilo od prepravy športovcov a výprav zo soulského letiska Incheon do olympijských dedín rýchlovlakmi. Na želanie národných olympijských výborov bude doprava klasicky autobusmi, aby mali poruke batožinu, lebo tá by ináč išla popri rýchlovlakoch nákladnými autami a dochádzalo by k spletitým situáciám," zdôraznil Liba.

V októbri bude v Kórejskej republike diplomatický brífing ohľadom návštev ústavných činiteľov, prirodzene s top-témou bezpečnosť, lebo sa ráta s príchodom veľkého množstva hláv štátov. U slovenských ústavných činiteľov je zatiaľ potvrdený pobyt prezidenta SR Andreja Kisku od 8. do 14. februára 2018.

Napätá bezpečnostná situácia na kórejskom polostrove neutícha a niektoré krajiny, ako napríklad Rakúsko či Francúzsko, sa vyjadrili, že pokiaľ nebude garantovaná bezpečnosť všetkých účastníkov tohto športového sviatku, ich výpravy zostanú doma. Situáciu pozorne sledujú aj predstavitelia SOV. "Viaceré národné olympijské výbory hovorili, že pokiaľ v tom čase nebude bezpečná situácia, tak sa hier nezúčastnia, čo je podľa mňa logické. Nikto nepošle svojich športovcov do regiónu, kde by hrozil vojnový konflikt. Aj pre nás je v prvom rade bezpečnosť. Ak by nastala takáto situácia, ani my by sme sa prípadne nezúčastnili," povedal Liba.

O týchto otázkach sa diskutovalo aj na zasadnutí MOV pred dvomi týždňami v Lime. Liba počas poslednej návštevy nezaznamenal výraznejšie bezpečnostné opatrenia v Pjongčangu. "Bežalo to tam v takom klasickom dennom režime, aj pri diskusiách s veľvyslancom aj s organizačným výborom. Všetci situáciu vnímajú, ale nepostrehli sme, že by sa niečo menilo v príprave na hry. Je to politická situácia, ktorú musia riešiť politici. My zo strany športu do toho nevieme vstúpiť. Iné je to pre miestnych, predsa len je to jeden národ rozdelený počas vojny. Takže v každom hoteli nájdete pomôcky na civilnú ochranu, ale to vyplýva z celkovej situácie na polostrove," dodal Liba.