Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Johaugová neuspela na CAS, prišla o účasť na ZOH v Pjongčangu

Nórka Therese Johaugová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dvadsaťdeväťročná Nórka mala v septembri 2016 pozitívny mimosúťažný test na zakázanú látku clostebol.

Štokholm 22. augusta (TASR) - Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová neuspela s odvolaním Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, jej 18-mesačný dištanc zostáva tak v platnosti v dôsledku čoho sa nebude môcť zúčastniť ZOH 2018 v Pjongčangu.

Dvadsaťdeväťročná Nórka mala v septembri 2016 pozitívny mimosúťažný test na zakázanú látku clostebol. Johaugová tvrdí, že látka sa do jej tela dostala neúmyselne, keď použila krém na jej od slnka spálené pery. Od Nórskej konfederácie športov dostala 13-mesačnú suspendáciu, ale Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) žiadala tvrdší trest. Napokon sa jej dištanc predĺži o päť mesiacov, čo znamená neúčasť na budúcoročných hrách v Pjongčangu. Informovala agentúra DPA.

"Porota poznamenala, že Johaugová si neskontrolovala obal, kde bolo okrem zakázanej látky uvedené aj upozornenie pred dopingom," citovala agentúra AP oficiálne stanovisko súdu.

Johaugová by patrila pri prípadnej účasti k favoritkám na zisk najcennejšieho kovu, počas svojej kariéry už získala zlato z ZOH 2010 vo Vancouveri v štafete 4x5 km, o štyri roky neskôr pridala do zbierky striebro a bronz z individuálnych pretekov. Nórka je sedemnásobnou majsterkou sveta a aktuálnou víťazkou celkového poradia Svetového pohára. FIS poznamenala na margo verdiktu, že Johaugová obišla s nižšou hranicou trestu oproti tomu, čo umožňuje rozsah dištancov pre dopingových hriešnikov. Johaugovej vyprší trest v apríli 2018.