Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Holanďanka vošla do histórie. Na olympiáde má medaily z dvoch športov

Holandská rýchlokorčuliarka Jorien ter Morsová získala zlatú medailu na XXII. zimných olympijských hrách v Soči, keď na 1500 m vzdialenosti vytvorila časom 1:53,51 minúty nový olympijský rekord v nedeľu 16. februára 2014. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Ter Morsová už svoj unikátny úspech pravdepodobne nezopakuje, pretože v budúcnosti sa chce orientovať výlučne na dlhé trate, ktoré sú v Holandsku oveľa populárnejšie ako šortrtek.

Pjongčang 20. februára (TASR) - Holanďanka Jorien Ter Morsová sa v utorok zapísala do histórie. Ako prvá športovkyňa získala medaily na jedných zimných olympijských hier v dvoch rozdielnych športových odvetviach - v rýchlokorčuľovaní a v šortreku.

Dvadsaťosemročná Ter Morsová vybojovala minulý týždeň zlato v rýchlokorčuľovaní na 1000 m trati a v utorok pridala bronz ako členka holandskej šortrekárskej štafety na 3000 metrovej trati. "Je to pre mňa niečo špeciálne. Dúfala som, že sa mi to podarí, ale po neúspešnom semifinále som veľmi v zisk druhej medaily neverila," povedala Ter Morsová pre agentúru AP.

Jej zápis môže v Pjongčangu vyrovnať, alebo aj prekonať Češka Ester Ledecká, ktorá šokovala lyžiarsky svet zlatom v super-G. Pred sebou má totiž disciplínu, v ktorej patrí k svetovej špičke - paralelný obrovský slalom v snoubordingu.

Bronz získala Ter Morsová za veľmi kurióznych okolností. Holandský tím sa predstavil len v B-finále, kde dokonca časom 4:03,471 minúty vytvoril svetový rekord. Zdalo sa, že ani tento vynikajúco výkon však nebude stačiť na medailu. Pôvodne druhé Číňanky a štvrté Kanaďanky však po A-finále rozhodcovia diskvalifikovali a tak sa na striebornú pozíciu posunuli Talianky a na bronzovú Holanďanky. "Je to neuveriteľné, získali sme napokon bronz a v B-finále sme vylepšili svetový rekord," dodala Ter Morsová.

Posledným mužom, ktorý získal dva cenné kovy na jedných ZOH, bol Fín Heikki Hasu. Podarilo sa mu to v roku 1952 v Oslo, kde získal zlato na 4x10 km v bežeckom lyžovaní a striebro v severskej kombinácii.

Ter Morsová už svoj unikátny úspech pravdepodobne nezopakuje, pretože v budúcnosti sa chce orientovať výlučne na dlhé trate, ktoré sú v Holandsku oveľa populárnejšie ako šortrtek.