Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Zomrel Mario Zagallo, ako prvý získal svetový titul ako hráč i tréner

Na archívnej snímke bývalý brazílsky hráč a hlavný tréner Mario Zagallo. Foto: TASR/AP

Bývalý úspešný brazílsky futbalista Mario Zagallo bol posledným žijúcim svetovým šampiónom, ktorý zdvihol nad hlavu Zlatú Niké v roku 1958 po finále MS vo Švédsku.

Sao Paulo 6. januára (TASR) - Vo veku 92 rokov zomrel bývalý úspešný brazílsky futbalista Mario Zagallo. Stal sa prvým v histórii, ktorý získal titul majstra sveta ako hráč i tréner.

Zagallo bol posledným žijúcim svetovým šampiónom, ktorý zdvihol nad hlavu Zlatú Niké v roku 1958 po finále MS vo Švédsku. Brazília získala vtedy svoj prvý primát. V boji o titul zdolala domácich Švédov 5:2, ľavý krídelník zaznamenal štvrtý gól. O štyri roky neskôr Brazília titul obhájila a Zagallo na MS v Čile odohral kompletnú minutáž. Ako tréner potom priviedol "kanárikov" k triumfu na šampionáte v Mexiku v roku 1970. Podieľal sa aj na triumfe na MS 1994 v USA a to z pozície technického riaditeľa tímu.

Ako tréner pôsobil aj v arabských krajinách, s Kuvajtom získal v roku 1976 2. miesto na majstrovstvách Ázie a Spojené arabské emiráty priviedol na MS do Talianska v roku 1990. Informovala AFP.

"Bol jedným z najlepších futbalistov a trénerov všetkých čias. "Odvážny, vášnivý, zanechal našej krajine a svetovému futbalu lekciu lásky, oddanosti a vôle prekonávať sa," uviedol brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva v sobotňajšom vyhlásení. Na úmrtie Zagalla zareagoval aj prvý muž Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino: "Zagallov vplyv na futbal, a najmä na brazílsky, bol obrovský. V ťažkých časoch sa Brazília obracala na neho ako na upokojujúcu osobnosť, riadiacu ruku a taktického génia. Budeme si ho pamätať ako krstného otca brazílskeho futbalu a jeho prítomnosť nám bude veľmi chýbať. Príbeh majstrovstiev sveta vo futbale sa nedá vyrozprávať bez Maria Zagalla."

Brazílska futbalová konfederácia (CBF) vyhlásila týždeň smútku a minútu ticha na nadchádzajúcich zápasoch. Tímy, v ktorých Zagallo strávil časť kariéry, si tiež uctili jeho pamiatku, vrátane Botafoga, Fluminense a Vasca. "Skutočná legenda. Odpočívaj v pokoji, Zagallo," napísalo klub Flamengo, kde bol hráčom aj trénerom.

Verejná smútočná rozlúčka so Zagallom sa bude konať v sídle CBF v Riu, po nej bude nasledovať pohreb na cintoríne Sao Joao Batista, ktorý je miestom posledného odpočinku niektorých najslávnejších občanov Brazílie.


Mario Zagallo z Brazílie, druhý zľava, strieľa na bránku Anglicka počas štvrťfinálového zápasu majstrovstiev sveta vo Vina Del Mar, Čile, 10. júna 1962.
Foto: TASR/AP