Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Žondra dostal za napadnutie Kvitovej osem rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trest si odpyká vo väznici s najprísnejším režimom.

Brno 26. marca (TASR) - Brniansky krajský súd v utorok odsúdil Radima Žondru na osem rokov za mrežami za napadnutie českej tenistky Petry Kvitovej. Trest si odpyká vo väznici s najprísnejším režimom.

Verdikt ešte nie je právoplatný, obe strany sa proti nemu môžu odvolať na Vrchný súd v Olomouci, informoval portál idnes.cz. "Súd nemá žiadne pochybnosti, že k poraneniu poškodenej prišlo takým spôsobom, ako je popísané v obžalobe. I výpoveď poškodenej je plne hodnoverná," povedala sudkyňa Dagmar Bordovská.

Žondra ešte v utorok navrhol, aby sa podrobil detektoru lži a žiadal predvolanie ďalších svedkov, no sudkyňa dokazovanie uzavrela s tým, že všetky potrebné dôkazy si už vypočula. Štátny zástupca žiadal pre obvineného dvanásťročný trest, Žondra opakoval, že je nevinný. Súd mu však k doterajším dva a pol rokom odňatia slobody pridal ďalších osem. Prvý trest si odpykáva za to, že dal tip lupičom v inom prípade.

Útok sa odohral v decembri 2016. Vtedy do Kvitovej bytu v Prostějove vnikol obžalovaný Žondra a v následnom súboji Kvitovej vážne porezal ľavú ruku. "Okolo pol deviatej mi zazvonil zvonček. Očakávala som antidopingovú kontrolu, tak som prišla ku dverám. Muž mi povedal, že prišiel skontrolovať kotol, pustila som ho dnu a povedala mu, že kotol nemám," povedala vo svojej výpovedi Kvitová.

Počas útoku utrpela vážne zranenie a hovorilo sa aj o možnom konci kariéry. "Obžalovaný povedal, že kontroluje aj teplú vodu. Keď som chcela kontaktovať domovníka, priložil mi na krk nôž. Vrhla som sa naňho a ľavou rukou som chytila aj čepeľ. Vymanila som sa, všade bola krv, snažila som sa dostať k mobilu. Pýtala som sa ho, čo chce a snažila sa vysvetliť, že musím ísť do nemocnice. Opýtala som sa, či chce peniaze. Napokon som mu dala desaťtisíc korún a on odišiel," pokračovala Kvitová v popise incidentu.

Hoci absolvovala úspešnú operáciu a tento rok sa jej podarilo prebojovať až do finále Australian Open, vďaka čomu sa vrátila na post svetovej dvojky, súdu uviedla, že jej zostali následky: "Mala som porezané všetky prsty na ľavej ruke. Na palci a ukazováku aj porušené nervy. Doteraz v nich nemám stopercentnú pohyblivosť."