Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Šport

Zraneniami zmietaní slovenskí hádzanári chcú v Chorvátsku prekvapiť

Hádzanári Slovenska Foto: TASR/František Iván

Chorváti majú k dispozícii takmer všetko, čo za posledných viac než 10 rokov "vykovala" reprezentačná hádzaná ešte z čias trénera Lina Červara.

Bratislava 30. októbra (TASR) - V dejisku najpamätnejších úspechov sa vydajú slovenskí hádzanári na kvalifikačnú púť o ME 2014.

Hneď na úvod ich čaká asi najťažšia previerka - v stredu nastúpia v Osijeku proti chorvátskym bronzovým medailistom z tohtoročných OH v Londýne. Vo 4. skupine sú ďalšími súpermi Slovákov Maďari a Lotyši a pre zverencov Petra Dávida vedie cesta k dvom miestenkám na šampionát len cez prekvapenia.

"V tejto skupine sme jasnou trojkou. Treba to tak zobrať, naplánovať si scenár nie je možné. Jedno je jasné, my musíme využiť šancu, pokiaľ sa naskytne," sumarizoval postavenie Slovákov v skupine reprezentačný kormidelník.

Zranení Slováci

Zranený Csaba Szücs
Foto: TASR
Slovenský káder má vinou množstva zranení kľúčových postáv ďaleko od optimálneho zloženia. Dlhodobo je zranený univerzál Csaba Szücs, zdravotné problémy vyradili strednú spojku Petra Kukučku a pravú spojku Daniela Vala.

Pred 10 dňami si podvrtol členok pivot Michal Kopčo, ale zranenie nie je natoľko vážne, aby nemohol v zápase nastúpiť. Na pondelkovom tréningu dostal spojkový rad ďalší úder v podobe zranenia Pavla Polakoviča, ktorého štart v Chorvátsku bol aj v utorok ráno stále neistý.

Chorváti bez slabých miest

Chorváti majú k dispozícii takmer všetko, čo za posledných viac než 10 rokov "vykovala" reprezentačná hádzaná ešte z čias trénera Lina Červara. Medzinárodne obitý tím nemá v zostave ani jedno slabé miesto a na väčšine postov dokáže postaviť v zápase dvoch rovnocenných hráčov.

V menoslove nominovaných zatiaľ chýba charizmatický líder Ivano Balič, no chorvátska tlač špekuluje, že by predsa mohol byť ešte na poslednú chvíľu povolaný. Pivot Igor Vori sa navzdory vyjadreniam o reprezentačnej pauze nakoniec zmestil tiež do nominácie. "Slovensko nie je ľahký protivník. Do repre sa vrátil Šulc a je v nej viecaro hráčov, pôsobiacich v topligách Európy. Na papieri sme favoriti my, no treba to ukázať aj na palubovke," povedal pre Večernji list Vori. V tíme nefiguruje oproti Londýnu brankár Venio Losert, spojky Damir Bičanič a Blaženko Lackovič a krídelník Ivan Ninčevič.

Slovenský reprezentačný hádzanársky tréner Peter Dávid
Foto: TASR/Michal Svítok
"Chorvátsky tím tvoria individuality, majú niekoľko kombinácií, ktoré ovládajú veľmi dobre, ale naozaj silní sú v osobných súbojoch a z toho ťažia. Vedia hrať prepracovanú obranu 3-2-1 i 6-0. Nie sú náhodou absolútnou svetovou špičkou. Čo na nich bude platiť je veľmi agresívna obrana, nestratiť hlavu, držať sa ich čo najdlhšie," povedal pred stretnutím s prvým protivníkom Dávid.

Jeho slová potvrdil aj Michal Kopčo: "Bude to nesmierne ťažké, musíme dať všetko do toho od úvodu, najmä v obrane a všetci bez rozdielu. Ak sa nám nevzdialia do 40.-45. minúty, budú nervózni a začnú vymýšľať. My potrebujeme hrať svoju hru a pokúsiť sa o prekvapenie."

Kopčo sa spolu s ďalšími šiestimi spoluhráčmi vráti na miesto, kde slovenská reprezentácia dosiahla na MS 2009 postup zo základnej skupiny a mohla hrať o najvyššie priečky potom v Záhrebe. Nakoniec si v Osijeku predpripravili najväčší úspech v novodobej ére Slovenska - 10. miesto.

"Určite známe prostredie môže pomôcť. Príde nás povzbudiť hŕstka divákov, ale bude to celkom iná atmosféra ako počas zápasov MS, kde bola hala 'naša'. Uvidíme, ako sa s tým vyrovnáme." Na poste strednej spojky by mal začať od úvodu František Šulc, ktorý už na pozícii rozohrávača pri absencii Szücsa a Kukučku nastúpil aj v Bielorusku. "Mňa uspokoja len dva body. Jeden alebo nula je málo, v tom prípade máme 'nahraté' len na tretie miesto. Bude to však za daných okolností nesmierne náročné," komentoval Šulc.

Podľa informácií Slovenského hádzanárskeho zväzu príde na zápas asi stovka Slovákov žijúcich v Chorvátsku, ktorí by mali aspoň trochu zdomácniť atmosféru v hale Gradski vrt. Duel rozhodujú bieloruskí arbitri Andrej Gusko so Siarhejom Repinom, v druhom stredajšom stretnutí skupiny privítajú Maďari v Gyöngyösi Lotyšov.



kvalifikácia o MS 2014, 4. skupina, 31. októbra:

18.00 Chorvátsko - Slovensko (Osijek), rozhodujú: Gusko a Repin (obaja Biel.)
18.45 Maďarsko - Lotyšsko (Gyöngyös), rozhodujú: Johansson a Kliko (obaja Švéd.)

nominácia SR na zápasy kvalifikácie o ME proti Chorvátsku a Maďarsku (4. novembra, 17.00):

brankári: Richard Štochl (Čechovskí Medvedi/Rus.), Teodor Paul (FTC-PLER Budapešť/Maď.), Miloš Putera (HBV Balingen-Weilstetten/Nem.)

pivoti: Michal Kopčo (VfL Gummersbach/Nem.), Martin Mazák (FTC-PLER Budapešť), Peter Dudáš (HC Sporta Hlohovec)

krídelníci: Martin Straňovský (FC Barcelona/Šp.), Tomáš Urban (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Radoslav Antl (Tatran Prešov), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava)

spojky: Patrik Hruščák (HC winLand Michalovce), Gabriel Vadkerti (Csurgói KK/Maď.), František Šulc (Pick Szeged/Maď.), Pavol Polakovič (Octavio Pilotes Posada/Šp.), Oliver Rábek, Vladimír Guzy (obaja Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš (HC Sporta Hlohovec), Ivan Kucharík (ŠKP Bratislava)



káder Chorvátska:

brankári: Mirko Alilovič (MKB Veszprém), Filip Ivič (Croatia Osiguranje Záhreb)

krídelníci: Manuel Štrlek, Ivan Čupič (obaja Vive Targi Kielce), Hrvoje Batinovič, Zlatko Horvat (obaja Croatia Osiguranje Záhreb)

pivoti: Igor Vori (HSV Hamburg), Željko Musa (Vive Targi Kielce)

spojky: Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg), Jakov Gojun (Atletico Madrid), Marko Matič, Josip Valčič (obaja Croatia Osiguranje Záhreb), Marko Kopljar (Paríž St. Germain), Denis Buntič (Vive Targi Kielce), Drago Vukovič (TuS Lübbecke), Ivan Sliškovič (RK Nexe Našice)