Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Zuzulová dosiahla životný úspech, vyhrala slalom v Semmeringu

Slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová počas víťaznej jazdy v Semmeringu. Foto: TASR/AP

Slovenská slalomárka po druhom mieste v prvom kole dnešných pretekov zajazdila druhé kolo najrýchlejšie a zvíťazila.

Semmering 29. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla v sobotu životný úspech, keď prvýkrát v kariére vyhrala slalom Svetového pohára. V rakúskom Semmeringu dosiahla v súčte oboch kôl najrýchlejší čas (1:37,28) a triumfovala pred domácou Kathrin Zettelovou (+0,10) a Slovinkou Tinou Mazeovou (+0,20).

Zuzulová sa tak stala najúspešnejšou Slovenkou v histórii SP, keď prekonala Janu Gantnerovú-Šoltýsovú. Súčasná predsedníčka Slovenskej lyžiarskej asociácie rovnako dokázala vyhrať preteky SP, keď 17. decembra 1980 zvíťazila v zjazde v Altenmarkte-Zauchensee, Zuzulová však viackrát stála na stupňoch víťazov. V Semmeringu zaznamenala svoje 14. pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári (šesť druhých a sedem tretích miest) a jubilejné 40. umiestnenie v Top 10. Vďaka víťazstvu sa posunula v hodnotení slalomu na tretiu priečku.

V 1. kole na rytmicky postavenej trati naplno využila Zuzulová so štartovým číslom 5 svoju vycibrenú techniku a predviedla plynulú jazdu bez jediného zaváhania. Na prvom medzičase bola najrýchlejšia a do cieľa prišla na priebežnej druhej priečke, keď za vedúcou Mazeovou zaostala o 55 stotín. Štvrtú dámu minulej slalomovej zimy už potom žiadna z konkurentiek nepredbehla. V 2. kole sa prezentovala opäť bezchybnou jazdou, ku ktorej pridala správnu dávku rizika. Hoci tretia po prvom kole Zettelová predviedla vynikajúci výkon, Zuzulová dokázala jej čas pokoriť o desať stotín. A keď následne Mazeová premárnila svoj pohodlný náskok, mohla Slovenka spustiť v cieli víťazné oslavy.

"Je pre mňa ťažké hovoriť, panujú vo mne zmiešané pocity, konečne sa mi splnil sen. Po toľkých pretekoch sa to konečne podarilo. Tým, že pochádzam z malej krajiny, mali sme to vždy ťažké. Neviem, prečo to vyšlo práve tu. Možno preto, že to máme blízko z domu a bolo tu veľmi veľa fanúšikov zo Slovenska. A všetko do seba zapadlo," povedala 28-ročná Bratislavčanka do kamier televízie ORF bezprostredne po triumfe. "Jedno obdobie som si myslela, že víťazstvo je už nemožné," dodala Zuzulová pre agentúru AP. "Po prvom kole som bola skutočne šťastná. V druhom to bolo ťažké, pretože som vedela, že Zettelová dosiahla dobrý čas. Musela som atakovať, to bola jediná možná cesta k víťazstvu."

"Keď som sa po druhom kole dostala do vedenia, prežívala som nádherné okamihy. V kútiku duše som verila, že by to napokon mohlo stačiť na víťazstvo, ale som rada aj za druhé miesto," vyslovila sa Zettelová a na víťaznú Slovenku prezradila: "Pred druhým kolom nás Veronika zo žartu poprosila, aby sme jej to prenechali, že už túži konečne vyhrať. Napokon sa jej to podarilo. Tešíme sa spolu s ňou."

Výrazne na seba upozornila aj ďalšia slovenská pretekárka Petra Vlhová. Sedemnásťročná nádej pri svojej premiére vo Svetovom pohári v 1. kole s prehľadom postúpila zo 16. priečky medzi najlepšiu tridsiatku, keď za Mazeovou zaostala o 2,71 sekundy. V druhom kole namiešala ideálny mix istoty a dravosti a po svojej jazde sa dostala do priebežného vedenia. Napokon sa oproti prvému kolu posunula ešte o päť pozícií dopredu a obsadila 11. miesto s odstupom 2,39 sekundy na víťaznú krajanku. Do hodnotenia seriálu si tak pripísala prvých 24 bodov. Tretia Slovenka na štarte Barbara Kantorová nedokončila 1. kolo.

"Išlo sa mi veľmi dobre, s oboma jazdami som spokojná. Pred premiérou vo Svetovom pohári som bola úplne v pohode, aj keď som vedela, o čo ide. Tréner mi nehovoril nič špeciálne, pripravovali sme sa tak ako na každé iné preteky. Atmosféra bola skvelá, bolo tu veľa slovenských fanúšikov, páčilo sa mi tu," uviedla pre TASR Petra Vlhová.

Spokojnosťou žiaril aj jej tréner Ivan Iľanovský. "Petra dosiahla super výsledok. Pred pretekmi som mal trošku obavy, či sa dokáže dostať do druhého kola. Napokon bola po prvom kole šestnásta a po druhom jedenásta, čo je super a nedá sa k tomu už veľa dodať. Na premiéru je to skvelý výsledok. Chybičky sa síce nájdu vždy, ale Peťa podala super výkon. V oboch jazdách predviedla to, na čo má a sme veľmi spokojní," povedal pre TASR Iľanovský.

Tretia Slovenka na štarte Barbara Kantorová nedokončila 1. kolo.

Výsledky:

ženy - slalom: 1. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 1:37,28 min (47,77+49,51 s), 2. Kathrin Zettelová (Rak.) 1:37,38 (48,08+49,30), 3. Tina Mazeová (Slov.) 1:37,48 (47,22+50,26), 4. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1:38,39, 5. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 1:38,89, 6. Christina Geigerová (Nem.) 1:39,08, 7. Tanja Poutiainenová (Fín.) 1:39,12, 8. Irene Curtoniová (Tal.) 1:39,21, 9. Wendy Holdenerová (Švaj.) 1:39,54, 10. Therese Borssenová (Švéd.) 1:39,65, 11. Petra VLHOVÁ (SR) 1:39,67 (49,93+49,74)

Celkové poradie SP (po 14 súťažiach): 1. Mazeová 1059 bodov, 2. Höflová-Rieschová 632, 3. Zettelová 582, 4. Fenningerová (Rak.) 450, 5. Lindsey Vonnová (USA) 414, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 391, ..., 16. ZUZULOVÁ (SR) 205, 75. VLHOVÁ 24

Poradie v slalome (4): 1. Mazeová 230, 2. Höflová-Rieschová 224, 3. ZUZULOVÁ 205, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 196, 5. Zettelová a Poutiainenová (Fín.) 180, ... 41. VLHOVÁ 24