Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Veronika Zuzulová je smoliarka elitného slalomu, hoci to nepripúšťa

Slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová Foto: TASR/AP Photo/Marco Trovati

Po súťažno-športovej stránke plánuje Veronika Zuzulová určité zmeny, hoci neplánuje prevratné a naznačuje určité nové prístupy z okolia.

Schladming 19. marca (TASR) - Niet pochýb, že Veronika Zuzulová je excelentná športovkyňa.

Je špičková slalomárka, proste hviezda bielych svahov, nie najväčšia, ale dostatočne veľká. Žiadny iný reprezentant, či reprezentantka Slovenska, ani za federálnych čias, nedokázal tak dlho a tak systematicky pôsobiť v elite Svetového pohára. V akomkoľvek lyžiarskom odvetví.

Lenže - bežci na lyžiach dvakrát Alžbeta Havrančíková, po jednom raze Alena Procházková a Martin Bajčičák, skokan Martin Švagerko a zjazdárka Janka Gantnerová-Šoltýsová - tí všetci zažili slastný pocit najvyššieho pódiového piedestálu. Zuzulová nikdy, hoci šesťkrát ju od toho delil jediný stupienok, väčšinou pár stotín, pred týždňom stotinka a teraz v Schladmingu 12. Nie väčšej smoliarky v súčasnom kolotoči alpského Svetového pohára.

Dvadsaťsedemročnej Slovenke ako-tak "konkuruje" iba o rok staršia Talianka Manuela Mölggová. Tiež má 6 druhých miest (jedno v slalome, päť v obrovskom slalome), ale s výraznejšími odstupmi za víťazkami a k Zuzulovej sedmičke tretích pozícii stavia len štyri svoje.

"Ja to tak nevnímam. Pre mňa je každé pódiové umiestnenie veľmi dobré a treba aj trochu skromnosti. Druhé miesto je vždy skvelý úspech, aj vtedy, keď je len kúsok od prvého miesta. S lyžovaním nekončím, idem ďalej, sezóna bola celkovo veľmi dobrá a ja sa už teším na ďalšiu," zdôraznila pre TASR Zuzulová.

Tak či onak, príklady i porovnanie dvoch zjazdárok ponúka zaujímavú líniu, deliacu priehrštie úspechov od kusu športovej smoly. Mölggová bola blízko k triumfu 18. decembra 2009 v obrovskom slalome v Lienzi, keď stratila 5 stotín na Kathrin Hölzlovú. Vtedy bola naposledy druhá. V roku 2008 jej na Fínku Tanju Poutiainenovú chýbali len dve stotinky. Ináč to boli väčšie straty.

Zuzulovej tohtosezónnej marcovej smole 12 stotín (Schladming), resp. jedinej stotinky (Aare) predchádzali straty 68 stotín (február 2011 v Arberi), 7 stotín (marce 2008 v Bormiu), 46 stotín (január 2008 v Maribore) a 32 stotín (január 2008 v Špindlerovom Mlyne). Suma-sumárum - slovenská lyžiarka stratila na 6 druhých miestach v slalome Svetového pohára dokopy 1,66 s. Týmto a väčším rozdielom vyhrala slalomárska superhviezda Marlies Schildová štyri preteky v prestížnom seriáli...

Veroniku to však viditeľne nerozhádže. Začína novú etapu súkromného života a tak ako si k svojmu menu priberie priezvisko svojho nastávajúceho Romaina Veleza, tak je možné, že do vitríny úspechov konečne pribalí aj nejaké tie prvé miesta: "Prvé miesto nepovažujem za začarované. Vnímam to, že je veľmi blízko a že sa azda raz podarí a keď sa podarí, bude tých víťazstiev možno aj niekoľko naraz. Beriem to tak, že sa to len raz musí stať a potom sa to môže stať viackrát," hovorí Zuzulová.

Po súťažno-športovej stránke plánuje určité zmeny, hoci neplánuje prevratné a naznačuje, zatiaľ nekonkrétne, určité nové prístupy z okolia: "Veľa vecí bude ináč. Dúfam, že sa môj tím rozrastie. Viem, na čom ešte musím popracovať. Napríklad aj vstúpiť do sezóny s iným pohľadom a dúfajúc, že ma nebudú rušiť žiadne problémy."