Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Zuzulová dostala kedysi od Kosteličovej kombinézu, teraz korunu

Slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová pózuje fotografom s korunou na hlave po víťazstve v slalome Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní v Záhrebe 3. januára 2017. Foto: TASR/AP

Pre Veroniku Velez-Zuzulovú bol dnešný triumf v Záhrebe emotívny. Dosiahla ho napriek zdravotným problémom a navyše ju korunovala Janica Kosteličová.

Záhreb 3. januára (TASR) - Pre Veroniku Velez-Zuzulovú bolo utorňajšie víťazstvo v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v chorvátskom Záhrebe nesmierne emotívne. Nielenže ho dosiahla napriek zdravotným problémom, ale korunu snehovej kráľovnej jej odovzdala Janica Kosteličová, ktorá zohrala svoju úlohu na začiatku kariéry slovenskej reprezentantky.



"Zagratulovala mi a tešila sa so mnou. Vždy som chcela získať túto korunu, na toto víťazstvo nikdy nezabudnem. Prežívala som veľa emócií, keď som bola mladá, trénovali sme spoločne s Janicou. Na moje prvé preteky som nemala kombinézu, tak mi Janica poskytla chorvátsku. Určite by som ju ešte niekde našla," povedala Velez-Zuzulová, ktorá tak bola pre 7500 divákov čiastočne domácou pretekárkou. "Keď sme spolu trénovali, učila som sa aj tunajší jazyk, ale v súčasnosti sa už venujem francúzštine, ktorá zaberá veľa miesta v mojom mozgu," pokračovala s úsmevom druhá najstaršia víťazka slalomu SP.



Dobrá nálada ju neopúšťala ani napriek chorobe, ktorá ju postihla len večer pred pretekmi. Aj s ťažkosťami zajazdila v prvom kole najlepší čas, v druhom ju prekonala jedine Petra Vlhová. "Necítim sa príliš dobre, takmer som nespala a nenastúpila som v stopercentnom stave, ale na štarte na to nemyslíte, sústredíte sa na čo najlepší výkon," uviedla Velez-Zuzulová, na ktorú ešte v utorok večer čakalo nemocničné vyšetrenie a na ďalší deň presun do dejiska nasledujúcich pretekov v slovinskom Maribore: "Idem na krv, aby sa dala stanoviť liečba, v stredu zamierime do Mariboru, kde potrénujem možno jeden deň a budem súťažiť ďalej." Vďaka prvenstvu a vypadnutiu Mikaely Shiffrinovej zaostáva Velez-Zuzulová v hodnotení disciplíny už iba o desať bodov, matematikou sa však zatiaľ nechcela zaoberať: "Sezóna pokračuje, budem bojovať aj naďalej a uvidí sa, ako to dopadne."

Tak ako stála Kosteličová na začiatku jej kariéry, Velez-Zuzulová mala vplyv na mladšiu krajanku Vlhovú, ktorá to ocenila. "Keby bola možnosť spoločne trénovať, možno ak by ona bola mladšia alebo ja staršia, mali by sme rovnaký tím a všetko by sme ťahali spolu, potom by sme boli ešte silnejšie. Okolnosti to nedovoľujú, no som šťastná, že mi pomohla a poradila pri mojom vstupe do Svetového pohára. Mojou trénerkou asi nebude, ale možno pri mne niekedy bude v inej pozícii a bude mi pomáhať," uviedla Vlhová.