Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Zuzulová vabank neľutuje: Horšie by to bolo v cieli bez medaily

Na snímke slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová v 1. kole slalomu žien na 44. MS v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi v sobotu 18. februára 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

Medzi kolami sa síce zdalo, že si špecifické okolnosti súťaže pripúšťa, ale ináč to mohol byť jej triumfálny deň.

St. Moritz 19. februára (TASR) - Veronika Velez-Zuzulová vo svojej analýze sobotňajšieho slalomu zdôraznila, že doteraz na žiadnych iných majstrovstvách sveta sa jej nepodarilo ísť takto naplno. Mala na mysli totálny vabank a v oboch jazdách. Medzi kolami sa síce zdalo, že si špecifické okolnosti súťaže pripúšťa, ale ináč to mohol byť jej triumfálny deň. V druhej jazde to riskla a mala smolu. Tak ako mnoho razy predtým.

Vymenovanie nešťastných okolností v kariére skvelej lyžiarky by potrebovalo osobitný súbor. Jej úspechy sa striedali so smoliarskymi fázami najmä vo Svetovom pohári a na vrcholných podujatiach akoby nikdy nemala šťastie. A niekedy ani bonusovú mentalitu, takú, akej nositeľkou je teraz Mikaela Shiffrinová, ale porovnateľnú veličinu skôr predstavuje Zuzulovej vrstovníčka Šárka Strachová. Tá naopak disponovala aj kopcom šťastia, najmä pri zlatom šampionáte v roku 2007. Češka slalom vyhrala tesne pred vtedy nezdolateľnou Marlies Schildovou, ktorá nastúpila s ťažkým dychom a narazenými rebrami po úraze dva dni pred súťažou. Pravda, Strachová (predtým Záhrobská) dobyla ďalšie tri kovy na MS (a jeden na ZOH) aj v sezónach, v ktorých sa jej až tak nedarilo. Vrcholy vždy zvládla.



Slovenská zjazdárska jednotka skôr naopak. Od roku 2001 do 2011 sa jej zdravotné problémy striedali s primeranými výsledkami, potom ešte pre zranenie vynechala zimnú olympiádu 2014. Rok predtým v top-výkonnosti skončila siedma. Podľa vlastných slov nemala svoj deň. V Schladmingu 2013 boli majstrovstvá, na ktoré prišla s vizitkou dvojnásobnej sezónnej víťazky pretekov SP a bez toho, že by spravila väčšie chyby, teda pri štandardných jazdách stratila vyše sekundu na medailové priečky. O dva roky neskôr vo Vaile mala často sa vyskytujúcu smolu. Na bronz jej chýbalo 17 stotín v zime, počas ktorej sa po dlhom zranení kolena dostávala späť do elity.



Rok 2017 v St. Moritzi jej predurčoval striebro, minimálne bronz, za šťastných okolností aj zlato. Pani Štastena k nej do švajčiarskych Álp dorazila však len na chvíľu, v utorok povzbudzovala na súťaži tímov, ale do soboty nevydržala. Veronika Velez-Zuzulová vo svojej úplne poslednej jazde na MS, na jasne medailovom kurze vypadla po chybe, ktorá v zjazdárskej hantírke znie nepríjemne - špicar. "Snažila som sa, atakovala som to, pustila som lyže, ale bohužiaľ to nevyšlo," konštatovala s odstupom niekoľkých hodín, vtedy už vyrovnaná s osudom. Priznala však, že okamžite po vypadnutí to s ňou lomcovalo: "Je to hrozný pocit. V tom momente si človek uvedomuje, že je po všetkom a už sa to nedá nijako napraviť."

Tieto slová vystihujú podstatu alpského športu, kde zaváhanie môže totálne zmazať celosezónne úsilie vtedy, keď vzápätí nie je priestor na reparát. Teda to, čo sa v takomto fatálnom formáte nevyskytuje v porovnateľných odvetviach na pevnom snehu, teda v biatlone alebo behu na lyžiach. Tobôž v iných športoch. "Vlastne v tom je ten náš šport drastický," zdôraznila Velez-Zuzulová: "Ale nemôžem si nič vyčítať. Keby som išla viac na istotu, určite by ma viac mrzelo, keby som skončila trebárs štvrtá. Takto som do toho dala všetko. Bolí to, ale väčšie sklamanie by pre mňa bolo, keby som prišla do cieľa a medailu by som nemala."

Z MS však neodchádza úplne naprázdno. "Áno striebro zo súťaže tímov. Pri mojom mene bude napísaná aj medaila. Ale ešte ma tento slalom bude dlho mrzieť. Nič, musím na to zabudnúť a sústredím sa teraz na záver sezóny. Som druhá v priebežnom poradí slalomu Svetového pohára a budem sa snažiť udržať si to. Ak sa mi to podarí, určite budem môcť konštatovať, že táto sezóna bola z môjho pohľadu veľmi dobrá."