Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Zuzulová Vlhovú k méte nepustila, no Petre sa trpezlivosť oplatila

Petra Vlhová Foto: TASR/AP Photo

Skvelá premiéra Petry Vlhovej zostala v tieni excelentného výkonu dlhoročnej hviezdy svetového slalomu Veroniky Zuzulovej.

Semmering 30. decembra (TASR) - Posledná sobota roku 2012 sa zapísala ako historický deň slovenského alpského lyžovania. Ako lyžovania vôbec a určite aj ako jeden z najväčších dní celého slovenského vrcholového športu. Dvadsaťosemročná Veronika Velez-Zuzulová ako prvá Slovenka v ére samostatnosti vyhrala preteky Svetového pohára. Podarilo sa jej to v rakúskom Semmeringu v 145. štarte v súťaži elitného seriálu a v momente, keď jej o 11 rokov mladšia krajanka Petra Vlhová debutovala v SP senzačným 11. miestom.

S trochou preháňania sa dá konštatovať, že Vlhová mala na Zuzulovú smolu. Jej skvelá premiéra zostala v tieni excelentného výkonu dlhoročnej hviezdy svetového slalomu. A Veronika sa tiež ako jedna z desiatich vo výsledkovej listine podieľala na tom, že Petra jej nevezme jeden zaujímavý primát - 17-ročná pretekárka (predbežne) neprekonala jej míľnik prieniku do výsledkovej listiny. Jedno miesto Vlhovú delilo od TOP10 súťaže SP. Zuzulovej sa to podarilo ako 17 a polročnej v roku 2002. Tento rekordný zápis môže mladučká pretekárka rutinovanej krajanke ešte vziať, na rade sú slalomy v blízkych destináciách. V januári Záhreb, Flachau a Maribor. Celkovo sa slalomová sezóna po februárových MS presunie v marci ešte do nemeckého Ofterschwangu, na záver je v Lenzerheide finále v redukovanom poradí prvej pätnástky.

Čo Vlhová už Zuzulovej nikdy nevezme, to je umiestnenie pri vekovom debute. Veronika prvýkrát bodovala ako 16 a štvrťročná. Bolo to 24. miesto a do dovŕšenia plnoletosti 18 rokov stihla zabrať ešte 7-krát, z toho raz v spomínane prvej desiatke. Vlhová tromfla svoj vzor v tom, že bodovala vo svojej premiére a boli by to len hypotetické úvahy, ako by bola bývala v jej veku debutovala Zuzulová, ktorá v tom čase mala na konte už niekoľko úspešných slalomov SP. V každom prípade si mladá Petra i ľudia z jej okolia zaslúžia uznanie, že sa po veľkých úspechoch bronzovej z juniorských MS a zlatej z mládežníckej zimnej olympiády nepachtili hneď za úspechmi vo svete dospelých.

S výsledkom je spokojný aj jej tréner

Pritom tréner Ivan Iľanovský sa aj v Semmeringu obával Petrinho prvotného zážitku veľkej atmosféry. Jeho zverenka to však zvládla ako rutinérka a on po pretekoch šťastný pre TASR konštatoval: "Petra dosiahla super výsledok. Pred pretekmi som mal trošku obavy, či sa dokáže dostať do druhého kola. Napokon bola po prvom kole šestnásta a po druhom jedenásta, čo je super a nedá sa k tomu už veľa dodať. Na premiéru je to skvelý výsledok. Chybičky sa síce nájdu vždy, ale Peťa podala super výkon. V oboch jazdách predviedla to, na čo má a sme veľmi spokojní."

Vlhovej pohoda zaiste vyklíčila na pôde prirodzeného formovania jej osobnostných možností. Nikto ju nehnal na lety do nehostinných oblastí pri severnom polárnom kruhu, ani na jeden slalom za oceán. V tom čase, na prelome novembra a decembra síce husto súťažila v Škandinávii, ale na úrovni pretekov EP a v nie príliš od seba vzdialených strediskách. A hoci sa nevyhla "tralágačke" do francúzskych Álp, v Courcheveli namiesto unáhlenej premiéry v SP vyhrala slalom EP.

Jej čas mal prísť na vŕšku 150 km od Bratislavy a prišiel. "Išlo sa mi veľmi dobre, s oboma jazdami som spokojná. Pred premiérou vo Svetovom pohári som bola úplne v pohode, aj keď som vedela, o čo ide. Tréner mi nehovoril nič špeciálne, pripravovali sme sa tak ako na každé iné preteky. Atmosféra bola skvelá, bolo tu veľa slovenských fanúšikov, páčilo sa mi tu," uviedla pre TASR Petra Vlhová, ktorá sa 2. januára dozvie, kam sa posunula v mesačne zverejňovanej slalomovej listine FIS bodov, keďže okrem senzačného Semmeringu v decembri vyhrala spomínaný slalom EP. Ak sa jej podarí zabodovať aj 4. januára v Záhrebe, znamenalo by to výraznejší posun v okamžite aktualizovanom koeficiente štartovej listiny SP.