Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Zvolenčania si na Nitru veria, chcú byť vo finále

Na archívnej snímke tréner Jozef Turek. Foto: TASR - Branislav Račko

Zvolenčanom bude chýbať zranený obranca Demiters.

Zvolen (TASR) – Hokejisti Zvolena skončili po základnej časti Tipsport ligy na treťom mieste, avšak s druhou Nitrou, s ktorou si zmerajú sily v semifinále play off, majú lepšiu bilanciu vzájomných zápasov. Pod Zoborom vyhrali všetky tri stretnutia v tejto sezóne a doma prehrali s "Corgoňmi" iba raz. Na tieto štatistiky sa však "bryndziari" spoliehať nechcú. Všetci si uvedomujú, že vyraďovacia súťaž je o ničom inom a platia v nej odlišné zákonitosti.

"V play off sa všetko maže. Nemôžeme sa pozerať na to, čo bolo, ale čo nás čaká. Nitra hrá otvorený hokej a to nám vyhovuje. Aj my sme ofenzívnejšie ladení, takže diváci by mohli vidieť pekný hokej. Samozrejme, zamerať sa musíme i na defenzívu. Nie sme v nej horší. Patrili sme v tomto ukazovateli medzi štyri najlepšie tímy v extralige. Musíme sa zamerať nielen na seba, ale aj na ofenzívnych útočníkov Nitry, ktorí dali cez dvadsať gólov a nazbierali počas sezóny okolo 50 bodov. Navyše súper má dvoch výborných brankárov, čo je tiež ich nesporná devíza," uviedol pred semifinálovou sériou tréner Zvolena Jozef Turek.

Zvolenčanom bude chýbať zranený obranca Demiters. Viacerí hokejisti majú šrámy zo štvrťfinálovej série s Popradom, avšak mali by do semifinálových bojov zasiahnuť, vrátane najproduktívnejšieho hráča Tipsport ligy Kamila Brabenca, ktorý sa už na duely s Nitrou teší: "Čaká nás súper, ktorý má veľa dobrých hokejistov, vie hrať dopredu a má výborných gólmanov. Verím, že nájdeme nitrianske slabiny, prekonáme ich a pôjdeme ďalej!"

Na archívnej snímke Kamil Brabenec.
Foto: TASR/Branislav Račko

Český útočník v drese Zvolena zaznamenal v tejto sezóne v 60-tich zápasoch 62 kanadských bodov za 22 gólov a 40 asistencií. Na svoju produktivitu však nehľadí, pretože play off je iná súťaž. "Tu veľakrát rozhoduje náhoda, šťastie, nejaký hlúpy gól. Musíme si dať pozor hlavne na to, aby sme nerobili zbytočné chyby. Sme schopní dať viac gólov, ale v tomto ukazovateli je nám Nitra podobná. Má rada hru dopredu než nejaké betónovanie. Môžeme teda čakať pekný hokej vo vynikajúcej atmosfére. A to nielen v Nitre, ale aj u nás, pretože k nám určite príde veľa fanúšikov súpera," myslí si skúsený 39-ročný Brabenec, ktorý vybojoval so Zvolenom titul v sezóne 2012/2013, takže môže porovnávať silu mužstva vtedy a dnes. "Je tu teraz viac mladších hráčov, ktorí nielenže vedia hrať technicky, ale vedia prijať aj tvrdšiu hru a rozdať nejaké rany. Vtedy tu takí hráči neboli, takže v tomto sme o krok vpred. Verím, že nám to prinesie ovocie a dostaví sa úspech," dodal český center.

V majstrovskom tíme Zvolena bol pred tromi rokmi aj ďalší útočník Lukáš Jurík. Ten prišiel pod Pustý hrad v prebiehajúcej sezóne zo Slávie Praha a stal sa dôležitým pilierom Turekovej zostavy. "Naším cieľom je dostať sa do finále, takže tomu prispôsobujeme aj prípravu. Máme tu oveľa viac korčuliarov než tomu bolo v majstrovskej sezóne. Sú tu dravšie typy hráčov, ktorí vedia hrať i do tela. Vtedy sme nemali až tak vyrovnané štyri útoky, ako je tomu dnes. Sila je momentálne rovnomerne rozložená, čo môže byť naša výhoda. Nevýhody alebo slabiny veľmi ani nevidím, navyše nerád by som ich prezrádzal. Možno nemáme tak vekovo skúsenú a fyzicky stavanú obranu, ale ak budeme hrať všetci piati zodpovedne dozadu, tak aj beci spolu s brankárom to budú mať ľahšie," zamyslel sa 34-ročný L. Jurík.

Na duely s Nitrou sa teší aj kapitán Zvolena Michal Juarško. Pre TASR netajil, že by s mužstvom chcel vyhrať aspoň jeden z prvých dvoch zápasov pod Zoborom. "Chceme hrať zodpovednejšie dozadu, pretože v play off môže rozhodnúť každá chyba, čo len jeden gól. Budeme teda vychádzať z defenzívy do ofenzívy, v ktorej máme väčšiu silu. Viac sa nám v tejto sezóne darí vonku. V Nitre je výborná atmosféra, ktorá samozrejme ženie dopredu domácich, ale pomáha aj nám. Tešíme sa teda na atmosféru pod Zoborom a urobíme všetko pre to, aby sme tam boli úspešní," tvrdí pilier zvolenskej obrany s kapitánskym céčkom na drese.

Nitra chce ísť do finále

Hokejisti Nitry využili najdlhšiu prestávku zo štvrťfinalistov, aby si doliečili zdravotné problémy a dôkladne sa pripravili na semifinálového súpera zo Zvolena. S tým majú v tejto sezóne nepriaznivú bilanciu, keďže iba raz vyhrali a až päťkrát ťahali za kratší koniec.

"Trogári" chcú postúpiť do finále, hlavne vďaka dlhšej, až 13-dňovej príprave na súpera. "Play off je úplne iná súťaž, zápasy základnej časti sú zabudnuté. Verím, že vyťažíme z dlhšej prípravy a postúpime cez Zvolen do finále," vyhlásil pred začiatkom semifinálovej série Judd Blackwater.

"Mali sme štyri dni voľno, potom sme trénovali, aby sme sa kondične udržali na takej úrovni, ako pred vstupom do štvrťfinále. Pomohlo nám to, pretože niektorí hráči, ktorí mali menšie zdravotné problémy, sa mohli doliečiť. Na druhej strane, keď má tím určitý zápasový rytmus, tak dvojtýždňová prestávka je príliš dlhá," povedal tréner Antonín Stavjaňa. Dobrou správou pre nitrianskych fanúšikov je, že pred utorňajším prvým zápasom môže český kormidelník rátať s kompletnou zostavou.

Na snímke tréner HK Nitra Antonín Stavjaňa.
Foto: TASR/Roman Hanc

V prospech Zvolena hovorí pred začiatkom série nielen skvelá ofenzívna forma, ale aj bilancia zo vzájomných zápasov. Nitra pred domácim publikom prehrala 3:6 a dvakrát zhodne 3:4. "V zápasoch základnej časti nás prevýšili streleckou efektivitou. Myslím si, že teraz bude play off atmosféra trochu hráčom zväzovať ruky. Jednoznačne rozhodne forma a dúfam, že aj domáce prostredie," povedal pre TASR Stavjaňa.

Pred Nitrou stojí neľahká úloha, zastaviť ofenzívne naladený Zvolen. "Nie je žiadnym tajomstvom, že sú oba tímy skôr ofenzívne ladené. Vzhľadom k tomu, že v play off ide o postup do finále, tak bude oveľa viac zodpovednosti. Rozhodne momentálna forma," vyjadril svoj názor pred sériou tréner Nitry.

Nitrania ťažili vo štvrťfinále z vysokej produktivity zadákov. Oporou v bránke je Michal Valent, ktorý dostal od Žiliny len tri góly a drží si skvelú vyše 92% úspešnosť zásahov. V útoku je momentálne najviac produktívna formácia vedená Marekom Slovákom, na krídlach so zámorskými legionármi Davidom Lalibertém a Juddom Blackwaterom. Semifinálová séria Nitry so Zvolenom odštartuje v utorok 28. marca. Tímy sa stretli v rámci play off súbojov trikrát, ale premiérovo na seba narazia v semifinále.

Nitra - Zvolen doteraz v play off:
2013/2014, štvrťfinále:
Nitra - Zvolen 4:0 (3:1, 5:0, 3:2, 2:0)
2006/2007, štvrťfinále: Nitra - Zvolen 2:4 (3:1, 3:2 pp a sn, 3:7, 3:4 pp a sn, 1:2, 2:3)

vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Nitry: 3:6, 0:3, 6:1, 3:4, 3:4, 1:5

Kompletný program semifinálovej série:
1. zápas, utorok 29. marca: Nitra - Zvolen (17.00)
2. zápas, streda 30. marca: Nitra - Zvolen (17.00)
3. zápas, sobota 2. apríla: Zvolen - Nitra (17.00)
4. zápas, nedeľa 3. apríla: Zvolen - Nitra (17.00)

prípadne
5. zápas, utorok 5. apríla: Nitra - Zvolen (17.00)
6. zápas, štvrtok 7. apríla: Zvolen - Nitra (17.00)
7. zápas, sobota 9 apríla: Nitra - Zvolen (17.00)