Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Galko sa v kauze odpočúvania bráni, osobne som neodpočúval

Na snímke Ľubomír Galko. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa exministra obrany SR Ľubomíra Galka podané trestné oznámenie zo strany ministerstva obrany na samotný únik utajovaných skutočností dodnes nepadla ani zmienka.

Bratislava 29. februára (TASR) - Vyšetrovanie odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom (VOS) je účelové a politicky vedené. Pre TASR to dnes povedal exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), ktorý v súvislosti s medializovanou kauzou v minulom roku prišiel o post vo vládnom kabinete.

"Napríklad o tom, že bolo podané trestné oznámenie zo strany ministerstva obrany na samotný únik utajovaných skutočností dodnes nepadla ani zmienka. Toto vyšetrovanie sa vôbec nedeje. Ja sám som počas 17 mesiacov vo vláde podal 17 trestných oznámení, niektoré majú viac ako rok, a dodnes sa s týmito oznámeniami nič neudialo," povedal Galko.

Podpredseda SaS navyše poukazuje, že prezentovanie vyšetrovaných skutočností je nastavené nesprávne. Závažnejšia je podľa neho "krádež" a zverejnenie informácií z VOS ako samotná skutočnosť, že niekto mohol byť odpočúvaný so súhlasom sudcu.

"Príkazy na nasadzovanie ITP (informačno-technické prostriedky) som ja osobne nedával, žiadne žiadosti sudcovi som nepodpisoval, neschvaľoval a dokonca som žiadne žiadosti o nasadenie ITP ani nevidel," uviedol Galko na margo medializovaných informácií. Denník Pravda dnes napísal, že Galko osobne mal nariadiť odpočúvanie generálneho riaditeľa TA3 Michala Gučíka a vydať pokyn v prípade troch redaktorov Pravdy. Odvolával sa pritom na uznesenie o začatí trestného stíhania. "Zatiaľ nemám žiadnu oficiálnu informáciu z Generálnej prokuratúry (GP) o vznesení obvinení konkrétnym osobám. To, že sa nejaké takéto pamflety zjavujú, bez ohľadu na to, či je to podhodené alebo niečo, čo zámerne uniká z GP, tak to celé pokladám za pokračovanie nekorektnej politickej kampane, do ktorej sa zapojila aj GP," dodal.

Galko dnes nechcel špekulovať, či sa môže vrátiť na post ministra obrany po voľbách v prípade, že kauza nebude doriešená. "Po tomto moste prejdeme po tom, keď k nemu prídeme," vysvetlil.