Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

VIDEO: Schulz: Dúfam, že na stretnutí zvíťazí jednota a dialóg

Na snímke predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz počas tlačovej konferencie pri príležitosti neformálneho stretnutia 27 hláv štátov a predsedov vlád EÚ, 16. septembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Apeloval, aby boli lídri zodpovední vo vzťahu k EÚ a nekritizovali ju za prijímanie rozhodnutí, na ktorých sami nesú podiel. Táto kritika podľa neho škodí celému spoločenstvu.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Po bilaterálnych rokovaniach pred summitom som naladený optimisticky a dúfam, že na summite v Bratislave zvíťazí jednota a dialóg, uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Jeho vyjadrenie zaznelo počas neformálneho summitu európskych lídrov v Bratislave.

Schulz na lídrov apeloval, aby boli zodpovední vo vzťahu k Európskej únii a nekritizovali ju za prijímanie rozhodnutí, na ktorých sami nesú podiel. Táto kritika Bruselu na národnej úrovni podľa neho škodí celému spoločenstvu. Od dnešného summitu očakáva zhodu na posilnení spolupráce členských štátov na úrovni európskych inštitúcií v prospech občanov.



V súvislosti s riešením migračnej krízy Schulz uviedol, že ak povinné kvóty nefungujú a nájdeme efektívne riešenie na báze dobrovoľnosti, tak ho podporí. Maďarské referendum o kvótach, ktoré je naplánované na 2. októbra, označil za krok, ktorý nič nerieši, a rovnako sa nedá spoliehať len na návrat neúspešných žiadateľov o azyl do ich štátov pôvodu, dodal.


Na margo brexitu zopakoval, že ekonomické vzťahy Spojeného kráľovstva a únie sú obojstranne prospešné a ich prerušenie by uškodilo obom stranám. Na druhej strane pripomenul, že reálne rokovania o ekonomických väzbách medzi Bruselom a Londýnom sú možné len po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy, teda po oficiálnej žiadosti Spojeného kráľovstva o odchod z únie. V záujme zachovania ekonomických vzťahov Schulz nie je ochotný obmedziť základné európske slobody – voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu.


Celú tlačovú konferenciu Martina Schulza si môžete pozrieť tu:


Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.