Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Cibulková môže získať deviaty titul: Postúpila do finále v Budapešti

Na snímke slovenská tenistka Dominika Cibulková. Foto: TASR/AP

Kužmová napriek semifinálovej prehre dosiahla v Budapešti svoj životný úspech.

Budapešť 24. februára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA v Budapešti. V semifinále si ako nasadená jednotka poradila s Nemkou Monou Barthelovou za 77 minút hladko 6:3, 6:2. V nedeľu o 17.00 h nastúpi v dueli o deviaty singlový titul na WTA Tour proti Belgičanke Alison Van Uytvanckovej, ktorá zdolala ďalšiu Slovenku Viktóriu Kužmovú 6:4, 6:2.

Cibulková sa naposledy tešila zo zisku trofeje vo dvojhre v októbri 2016, keď triumfovala na MS WTA v Singapure. V maďarskej metropole má už istú prémiu 21.400 dolárov pred zdanením a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. Cibulková v Budapešti potvrdzuje, že jej halové podmienky sedia. V roku 2016 získala pod strechou dva turnajové tituly, keď nenašla premožiteľku v poľských Katoviciach ani v rakúskom Linzi. V hale vyhrala aj svoj prvý turnaj na okruhu WTA - na jeseň 2011 zvíťazila na Kremeľskom pohári v Moskve.

Cibulkovej vyšiel úvod prvého vzájomného zápasu s Barthelovou, keď vo štvrtom geme prelomila podanie Nemky a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:1. Slovenka mala vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania a robila oveľa menej nevynútených chýb ako jej súperka. Za stavu 5:2 síce nepremenila dva setbaly, no v ďalšom geme spečatila zisk úvodného dejstva čistou hrou. V druhom sete síce Barthelová vyrovnala z 0:2 na 2:2, v ďalšom priebehu zápasu však už neuhrala ani gem.

Cibulková bola po postupe do finále spokojná. "Zlepšujem sa od zápasu k zápasu, dnes to bol z mojej strany veľmi dobrý výkon. V Budapešti si to užívam. Tento kurt mi vyhovuje a každým zápasom mi stúpa sebavedomie. Keď hrám svoj najlepší tenis a som v dobrom rozpoložení, bojujem o každú jednu loptičku, čo bol dnešný prípad. Barthelová dáva veľké rany, no dnes som ju vďaka šikovnej hre vo výmenách dokázala pretlačiť," citovala slová Cibulkovej oficiálna stránka WTA.

Kužmová napriek semifinálovej prehre dosiahla v Budapešti svoj životný úspech. Po prvý raz v kariére postúpila na turnaji WTA medzi elitné kvarteto. Do hlavnej súťaže sa dostala ako lucky loser a postupne získala cenné skalpy Rumunky Sorany Cirsteovej, wimbledonskej finalistky z roku 2013 Nemky Sabine Lisickej a Chorvátky Petry Martičovej. Z Budapešti si odnáša prémiu 11.500 dolárov pred zdanením a 122 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní bude figurovať najvyššie v kariére - na 109. mieste.

Kužmová hneď v úvodnom geme s Van Uytvanckovou prišla o podanie a Belgičanka po potvrdení brejku išla do vedenia 2:0. Slovenka v ďalších minútach pridala na agresivite, otočila z 1:3 na 4:3, Belgičanka však potom získala tri gemy v sérii a prvý set sa stal jej korisťou. Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii Van Uytvanckovej, ktorá po dvoch brejkoch odskočila Kužmovej na 4:0.


dvojhra - semifinále:

Dominika CIBULKOVÁ (1-SR) - Mona Barthelová (Nem.) 6:3, 6:2

Alison Van Uytvancková (Bel.) - Viktória KUŽMOVÁ (SR) 6:4, 6:2