Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Cibulková prehrala v semifinále dvojhry v Miami s Na Li

Dominika Cibulková odvracia loptičku v zápase s Na Li v semifinále turnaja WTA v Miami. Foto: TASR/AP

Napriek semifinálovej prehre bude Cibulková v pondelok prvýkrát v kariére v elitnej svetovej desiatke. Z Miami si odnáša prémiu 192.485 USD a 390 bodov do svetového rebríčka WTA.

Miami 28. marca (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v semifinále dvojhry na turnaji WTA v Miami. Ako nasadená desiatka prehrala s dvojkou "pavúka" Číňankou Na Li po trojsetovej bitke 5:7, 6:2 a 3:6. V rozhodujúcom dejstve nevyužila náskok 3:1. Cibulková ani v siedmom vzájomnom dueli nedokázala zdolať šampiónku Australian Open a neodplatila jej prehry z finále v Melbourne ani zo štvrťfinále turnaja v Indian Wells.

Napriek semifinálovej prehre bude Cibulková v pondelok prvýkrát v kariére v elitnej svetovej desiatke. Z Miami si odnáša prémiu 192.485 USD a 390 bodov do svetového rebríčka WTA. Zverenka trénera Mateja Liptáka sa stane po Daniele Hantuchovej a Karine Habšudovej historicky treťou Slovenkou v Top ten singlového rebríčka WTA. Hantuchová sa po postupe do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v januári 2003 dostala na piatu priečku, čo je doposiaľ slovenské maximum, Habšudová bola vo februári 1997 na 10. pozícii.

Cibulková klopala na dvere najlepšej desiatky už v júli 2009 mesiac po tom, ako postúpila do semifinále na antukovom Roland Garros v Paríži. Na turnaji vo švédskom Bastade ju od vytúženej méty delilo jediné víťazstvo. Cibulková má po skvelých výsledkoch v úvodnej tretine tejto sezóny veľkú šancu kvalifikovať sa na októbrový šampionát WTA Tour do Singapuru.

Úspešný úvod

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Na Li, keď hneď v úvodnom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Číňanka však vyrovnala na 2:2 a po ďalšom brejku za stavu 4:3 išla podávať na víťazstvo v prvom sete. Cibulková v deviatom geme odvrátila setbal, vyrovnala na 5:5 a v jedenástej hre mala k dispozícii dva brejkbaly. Na Li si však podržala servis a zisk úvodného dejstva spečatila čistou hrou pri podaní súperky.

Na začiatku druhého dejstva Cibulková nedokázala dvakrát potvrdiť brejk, no od stavu 2:2 ovládla centrálny dvorec, získala štyri gemy v rade a vynútila si tretí set. Cibulková mala vysokú úspešnosť prvého podania, kvalitne returnovala a pri dlhších výmenách od základnej čiary zakončovala winnermi z forhendu i bekhendu. Na začiatku tretieho setu Cibulková po rýchlom brejku odskočila súperke na 2:0, v piatom geme však nevyužila šancu na dvojitý brejk, čo bol zlomový moment zápasu. Na Li sa chytila, získala päť gemov za sebou a vybojovala si postup do finále proti najvyššie nasadenej domácej Američanke Serene Williamsovej. Za stavu 5:3 premenila v poradí tretí mečbal.

Šanca na dvojitý brejk

Dominika Cibulková v zápase s Na Li na turnaji v Miami
Foto: TASR/AP
Cibulkovú po zápase mrzelo, že v treťom sete nevyužila šancu na dvojitý brejk. "Mrzí ma, že som nevyužila loptičku na 4:1, bolo by to úplne iné. Potom som servovala po vetre, spravila som dve-tri chyby, čo súperka využila a chytila sa. Bol to z oboch strán veľmi dobrý tenis, naozaj vysoký level. Podmienky boli náročné, dosť fúkalo a nebolo ľahké sa s tým vyrovnať. Dnes som bola najbližšie k tomu, aby som Na Li zdolala, verila som si proti nej a chýbalo naozaj málo, aby sa mi to podarilo. V druhom sete aj na začiatku tretieho som hrala aktívne, chodila som si po loptičky, tlačila som ju. Ešte raz škoda koncovky. Tak ako som vo štvrtok otočila takmer stratený štvrťfinálový zápas s Agnieszkou Radwaňskou, v ktorom som bola dolu, tak teraz to isté dokázala Na Li," povedala pre TASR slovenská jednotka, ktorá vyslovila s vystúpením v Miami i prvou tretinou sezóny veľkú spokojnosť.

"Bezprostredne po zápase som možno trochu sklamaná, no keď sa zajtra zobudím a pozriem sa na to spätne, poviem si, že mám za sebou super šnúru. Hrala som finále na grandslamovom Australian Open, vyhrala som turnaj v Acapulcu, v Indian Wells som bola vo štvrťfinále a v Miami v semifinále. To sú všetko skvelé výsledky. Teší ma, že dokážem podávať konštantné výkony. Po návrate z Miami domov si dám krátku pauzu a potom odlietam na turnaj do malajzijského Kuala Lumpur," dodala Cibulková.

Spokojná Na Li

Na Li bola po zápase spokojná. "Ďakujem divákom, že tu zostali do pol jednej ráno, dúfam, že sa im dnešný tenis páčil. Podmienky boli dnes náročné, fúkal silný vietor. V treťom sete za stavu 1:3 som bola v ťažkej situácii, no nezabalila som to, bojovala som o každú loptičku a vyplatilo sa. Teší ma, že som prvou čínskou finalistkou v histórii turnaja v Miami. Verím, že nie poslednou," povedala Na Li po postupe do svojho 21. finále na okruhu WTA v prvom interview priamo na kurte.



dvojhra - semifinále:


Na Li (2-Čína) - Dominika CIBULKOVÁ (10-SR) 7:5, 2:6, 6:2