Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Gombos s Lackom by v baráži chceli Belgicko alebo Holandsko

Slovenskí daviscupoví reprezentanti sprava Norbert Gombos, Lukáš Lacko, Michal Mertiňák a Martin Kližandržia slovenskú vlajku a ďakujú divákom po výhre v stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev Slovensko - Rakúsko v Bratislave, 5. apríla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Najťažšími súpermi by podľa Lukáša Lacka boli Španieli, Argentínčania, Američania a Austrálčania vonku.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti už v utorok spoznajú svojho súpera v baráži o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára (12.-14. septembra). Pri londýnskom žrebe budú na základe aktuálneho daviscupového rebríčka krajín nenasadení a narazia na jedno z ôsmich nasadených družstiev.

Výhodu domáceho prostredia by s určitosťou mali iba proti Kanade, so Španielskom, Srbskom, Belgickom, Chorvátskom, USA i Argentínou by hrali vonku. V prípade konfrontácie s Austráliou by o domácom tíme rozhodol dodatočný žreb. Okrem Slovenská budú medzi nenasadenými tímami Brazília, India, Kolumbia, Izrael, Holandsko, Ukrajina a Uzbekistan.

Najprijateľnejší súper

Podľa Norberta Gombosa, ktorý počas uplynulého víkendu vo víťaznom súboji proti Rakúsku v NTC zaznamenal skvelý daviscupový tím, by boli najprijateľnejšími súpermi Belgičania. "S chalanmi sme to pozerali. Sú tam veľmi ťažkí súperi ako Španielsko a Srbsko, nebezpečná by bola aj Austrália. Relatívne najlepším žrebom by bolo pre nás Belgicko. Teší ma, že proti Rakúsku som mal možnosť prvýkrát na vlastnej koži okúsiť daviscupovú atmosféru, bol to pre mňa veľký zážitok. V tíme som sa cítil veľmi komfortne. Všetci hovorili, že už dávno nebola v našom družstve taká pohoda, všetci sme sa podporovali a fandili si navzájom," povedal pre TASR Gombos, ktorý v úvodnej piatkovej dvojhre po výbornom výkone zdolal rakúsku jednotku Dominica Thiema.

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř sa vyjadril, že ak by Gombos hral takto aj na turnajoch, mohol by sa rýchlo dostať do najlepšej svetovej päťdesiatky. Člen Národného tenisového centra tvrdí, že treba ísť postupnými krokmi. "Veľa ľudí mi hovorilo, že mám hru do prvej stovky. Tenis však nie je iba o hre, ale oj o mentálnej sile a o tom, ako zvládať krízové situácie. Poctivo makám, chodím po turnajoch, aby som získal viac skúsenosti. Verím, že postupne si zahrám aj na veľkých turnajoch na okruhu ATP a v rebríčku budem stúpať čoraz vyššie," dodal Gombos, ktorý v pondelok odletel na antukový challenger do tureckého Mersinu.

Lukáš Lacko sa so slovenským daviscupovým tímom päťkrát za sebou zachraňoval v 1. skupine euro-africkej zóny. Zverenec trénera Ladislava Simona bol pri tom, keď Slováci naposledy bojovali o svetovú skupinu, v septembri 2008 prehrali v NTC so Srbskom 1:4. "Privítal by som, ak by nám žreb prisúdil Belgicko, hrateľní by boli aj Srbi za predpokladu, že za nich nenastúpi Novak Djokovič. Doma by sme na sto percent hrali iba s Kanadou, ktorá má vo svojom strede dvoch bombardérov Miloša Raoniča a Vaseka Pospisila. Ťažko povedať, či by obaja prišli, lebo Raonič v poslednom daviscupovom dueli nehral. Najťažšími súpermi by boli Španieli, Argentínčania, Američania a Austrálčania vonku."