Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

ITF chce úplne zmeniť formát Davisovho pohára, získala nového sponzora

Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Norbert Gombos. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa nového formátu by mali najskôr prebiehať zápasy v skupinách, z ktorých postúpi osem najlepších tímov do štvrťfinále.

Londýn 26. februára (TASR) - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) plánuje od budúceho roka úplne zmeniť formát Davisovho pohára. Mužský turnaj s dlhoročnou tradíciou získal nového partnera a počas nasledujúcich 25 rokov zinkasuje tri miliardy dolárov.

Investíciu prináša spoločnosť Kosmos s podporou firmy Rakuten. Projekt musí ešte odsúhlasiť dvojtretinovou väčšinou hlasov valné zhromaždenie ITF na augustovom zasadaní na Floride. "Bude to veľká zmena pre ITF a pre samotný tenis. Chceme vytvoriť na konci každej sezóny jej veľkolepé vyvrcholenie, týždňový tenisový festival. Najlepší hráči budú v novembri reprezentovať svoje krajiny a zabojujú o Davisov pohár," vyhlásil šéf ITF Dave Haggerty.

Podľa nového formátu by mali najskôr prebiehať zápasy v skupinách, z ktorých postúpi osem najlepších tímov do štvrťfinále. V každom stretnutí sa odohrajú dve dvojhry a jedna štvorhra hrané na dva víťazné sety.

Na turnaj sa automaticky kvalifikuje 16 krajín zo svetovej skupiny, ktoré doplnia ďalšie dva vybrané národné tímy.