Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slovenky prehrávajú s Kanadou 0:2, Kučová vytrápila Bouchardovú

Slovenská tenistka Kristína Kučová reaguje v zápase proti Kanaďanke Eugenii Bouchardovej v druhej dvojhre barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie medzi Kanadou a Slovenskom v Quebecu 19. apríla 2014. Kučová prehrala 6:7 (0), 6:2, 1:6. Foto: TASR/AP

V úvodnej dvojhre Čepelová podľahla Wozniakovej.

Quebec 19. apríla (TASR) - Slovenské tenistky prehrávajú po úvodnom dni barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie v Quebecu s domácou Kanadou 0:2. O druhý bod pre "javorové listy" sa na tvrdom povrchu Latex-ite postarala kanadská jednotka Eugenie Bouchardová, ktorá si poradila so slovenskou dvojkou Kristínou Kučovou v troch setoch 7:6 (0), 2:6 a 6:1. V úvodnom dejstve nevyužila Kučová, víťazka juniorky na US Open z roku 2007, za stavu 5:3 štyri setbaly.

V prvom singli prehrala slovenská jednotka Jana Čepelová s kanadskou dvojkou Aleksandrou Wozniakovou po takmer dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 6:4, 5:7 a 5:7. Slovenka nevyužila náskok 6:4 a 5:2, v rozhodujúcom dejstve premrhala vedenie 5:3. Nedeľňajší program otvorí v priestoroch Laval University o 19.0O SEČ súboj tímových jednotiek Bouchardovej a Čepelovej, následne si skrížia rakety Wozniaková s Kučovou. V záverečnej štvorhre by za Kanadu mali nastúpiť Sharon Fichmanová s Gabrielou Dabrowskou, slovenský kapitán Matej Lipták nominoval pár Čepelová, Janette Husárová.


Slovenka Jana Čepelová odvracia úder Kanaďanky Alexandry Wozniakovej v úvodnej dvojhre o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie medzi Kanadou a Slovenskom v Quebecu 19. apríla 2014.
Foto: TASR/AP
.

Prvý set pre Čepelovú

Čepelovej vyšiel úvod zápasu s Wozniakovou a po brejku vo štvrtom geme si vybudovala náskok 4:1. Kanaďanka následne znížila na 3:4, no záver setu patril odchovankyni košického tenisu. Wozniaková viedla za stavu 4:5 pri vlastnom podaní 40:15, no Čepelová dokázala otočiť, po dobehnutí dropšotu a následnom winneri premenila v poradí druhý setbal. Aj v druhom dejstve si zverenka trénera Martina Zathureckéo po rýchlom brejku vybudovala náskok 4:1. Za stavu 5:3 podávala na víťazstvo v zápase, Wozniaková však získala štyri gemy v rade a vynútila si tretí set. V ňom viedla Čepelová 3:1 a 5:3, skúsená Wozniaková však vďaka šnúre štyroch gemov za sebou otočila nepriaznivý vývoj.

Aj v druhom dejstve si zverenka trénera Martina Zathureckéo po rýchlom brejku vybudovala náskok 4:1. Za stavu 5:3 podávala na víťazstvo v zápase, Wozniaková však získala štyri gemy v rade a vynútila si tretí set. V ňom viedla Čepelová 3:1 a 5:3, skúsená Wozniaková však vďaka šnúre štyroch gemov za sebou otočila nepriaznivý vývoj.

.

Čepelovú po skončení zápasu mrzela nevydarená koncovka. "Nebola som nervózna, ale príliš som chcela, čo sa podpísalo pod moju prehru. Za stavu 5:3 v druhom sete som nezahrala dobre a súperka sa chytila. Potvrdila, že má veľké skúsenosti z fedcupových zápasov, ktoré zrejme rozhodli. Dnes som sa necítila úplne vo svojej koži. Som sklamaná, že som dobre rozohratý zápas nedotiahla do úspešného konca. V nedeľu však bude nový deň a proti Bouchardovej sa pokúsim podať lepší výkon. Po prvom dni prehrávame 0:2, no ešte nič nie je stratené a pokúsime sa to otočiť," povedala pre TASR 52. hráčka svetového rebríčka WTA.

Wozniaková ani za nepriaznivého stavu neklesala na duchu. "Stále som si hovorila, že musím bojovať o každý fiftín, musím byť trpezlivá a hrať agresívne. Čepelová veľmi dobre mixovala údery, no bolo dôležité, že ani za nepriaznivého stavu som nestratila koncentráciu. Teší ma, že som to napokon otočila, získať prvý bod je vo fedcupových zápasoch vždy veľmi cenné," povedala bývalá 21. hráčka svetového rebríčka pre oficiálnu stránku Kanadskej tenisovej federácie.

Slovenská tenistka Kristína Kučová reaguje v zápase proti Kanaďanke Eugenii Bouchardovej v druhej dvojhre barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie medzi Kanadou a Slovenskom v Quebecu 19. apríla 2014. Kučová prehrala 6:7 (0), 6:2, 1:6.
Foto: TASR/AP


Kučovej famózny nástup

Kučová vstúpila do zápasu s Bouchardovou ako z partesu a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 3:0. Semifinalistka Australian Open Čepelovej následne vyrovnala na 3:3, no Kučová v ôsmom geme súperku opäť brejkla a pri vlastnom servise mala k dispozícii štyri setbaly. Kanaďanka ich však odvrátila, vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk, v ktorom nedovolila uhrať Kučovej ani jedinú loptičku. V druhom dejstve si Kučová po brejku vo štvrtom geme vybudovala náskok 4:1 a získala ho jasne vo svoj prospech, no v treťom sete mala navrch Bouchardová. Za stavu 3:1 prelomila podanie súperky a zápas už dotiahla do úspešného konca.

Bouchardová sa proti Kučovej vytrápila, no v treťom sete potvrdila úlohu papierovej favoritky. "Nepodala som optimálny výkon, bola to bitka. Teší ma, že som to napokon zvládla a získala pre Kanadu druhý bod." Kanadský kapitán Sylvain Bruneau priznal, že prvý deň to bola pre jeho zverenky riadna fuška. "Viesť 2:0 po úvodných dvojhrách je ideálne, bolo to však mimoriadne náročné. Každé víťazstvo je dôležité a nezáleží na tom, ako sa k nemu dopracujeme. Ak chceme uspieť, musíme získať ešte jeden bod."

Matej Lipták je napriek prehre optimista

Kučovú mrzelo, že v treťom sete nedokázala klásť súperke väčši odpor. "Bola som na zápas dobre naladená, v tíme máme výbornú atmosféru. Možno by sa zápas vyvíjal inak, keby som využila v prvom sete jeden zo setbalov. V tajbrejku som už šancu nemala, ale v druhom sete som hrala dobre, stál ma však veľa síl, ktoré mi v treťom chýbali. Súperka dobre servovala a ja som jej ich už nestíhala vracať. V tomto roku som odohrala trojseťáky s Flaviou Pennettovou, Alize Cornetovou i s Bouchardovou, potrápila som ich, no v rozhodujúcom dejstve som ťahla za kratší koniec," povedala Kučová pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu www.stz.sk.

Slovenský kapitán Matej Lipták je napriek stavu 0:2 po prvom dni optimistom. "Janke chýbali tri razy možno dve lopty... Žiaľ, necítila sa od začiatku optimálne, napriek tomu rozohrala zápas veľmi dobre, ale ku koncu jej to nevyšlo tak, ako by si to predstavovala. Mala veľké šance, a keby ich využila, mohlo to ovplyvniť aj druhý zápas, v ktorom Kika Kučová podala vynikajúci výkon. Škoda, že prvý set prehrala zo setbalov. Hráčky majú za sebou dva ťažké a vyrovnané zápasy, na nedeľu sa však musíme pozerať pozitívne. Tak, ako sme prehrali v sobotu dva tesné zápasy, môžeme v nedeľu vyhrať."

Oklieštený slovenský tím

Slovenský tím pricestoval do Quebecu bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej. Cibulková dala prednosť štartu na turnaji v malajzijskom Kuala Lumpur, kde postúpila už do finále dvojhry, Hantuchová sa pripravuje na antukové podujatia v Európe a Rybáriková sa kapitánovi Liptákovi ospravedlnila pre problémy s chrbtom. Slovenky vo februári prehrali v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.

Na snímke zľava Kristína Kučová, Janette Husárová, nehrajúci kapitán Matej Lipták, Jana Čepelová a Anna Karolína Schmiedlová
Foto: Teraz.sk/Facebook Jany Čepelovej
.
baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Kanada - Slovensko 2:0 po úvodnom dni
Aleksandra Wozniaková - Jana Čepelová 4:6, 7:5, 7:5
Eugenie Bouchardová - Kristína Kučová 7:6. 2:6, 6:1

nedeľa 19.00 SEČ:
Bouchardová - Čepelová
Wozniaková - Kučová
Sharon Fichmanová, Gabriela Dabrowska - Čepelová, Janette Husárová

Ďalšie výsledky:
baráž o svetovú skupinu Fed Cupu:

Španielsko - Poľsko 1:1
Silvia Solerová-Espinosová - Agnieszka Radwaňská 2:6, 2:6
Maria-Teresa Torrová-Florová - Urszula Radwaňská 4:6, 6:0, 6:1

Rusko - Argentína 2:0
Jelena Vesninová - Paula Ormaecheaová 6:3, 6:3
Jekaterina Makarovová - Maria Irigoyenová 7:5, 6:1

semifinále Fed Cupu:

ČR - Taliansko 2:0 po prvom dni
Lucie Šafářová - Sara Erraniová 6:4, 6:1
Petra Kvitová - Camila Giorgiová 6:4, 6:2

Austrália - Nemecko 0:2 po 1. dni
Samantha Stosurová - Andrea Petkovicová 1:6, 6:7 (7)
Casey Dellacquaová - Angelique Kerberová 1:6, 0:6