Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Slovensko vedie po prvom dni na Lotyšskom 2:0, Kližan zdolal Jušku

Foto: TASR/Martin Baumann

Lukáš Lacko získal prvý bod pre Slovensko na Davisovom pohári.

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po úvodnom dni stretnutia 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Lotyšskom 2:0. O druhý bod pre domáce farby sa na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC postaral Martin Kližan, ktorý si poradil s lotyšskou jednotkou Andisom Juškom za 3:34 h po päťsetovej dráme 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6 a 8:6. V rozhodujúcom dejstve dokázal otočiť z 3:5. V prvom singli vyhral Lukáš Lacko nad Martinšom Podžusom za 2:30 h v štyroch setoch 3:6, 6:3, 6:3 a 6:1. Slováci môžu spečatiť svoj triumf a postup do 2. kola už v sobotňajšej štvorhre, v ktorej by mali nastúpiť Kližan s Michalom Mertiňákom.

O osude prvého setu zápasu medzi Kližanom a Juškom rozhodol piaty gem, v ktorom slovenský tenista prelomil súperovo podanie. V druhom dejstve súkal Lotyš jedno eso za druhým a pri podaní súpera si vypracoval šesť brejkbalov. Kližan všetky odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ňom však mal navrch Juška. Tretí set sa stal korisťou slovenskej dvojky. Kližan za stavu 4:3 po skvelom returne získal Juškov servis, v ďalšom geme odvrátil štyri brejkbaly. Vo štvrtom dejstve si obaja hráči držali svoje podania a všetko smerovalo k tajbrejku. Kližan však za stavu 4:5 prehajdákal náskok 40:0 a Juška si vďaka zisku piatich fiftínov v rade vynútil piaty set. V ňom išiel Lotyš po brejku v ôsmom geme podávať na víťazstvo v zápase, Kližan však vyrovnal na 5:5 a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:6 po skvelom returne zobral súperovi servis a v štrnástom geme premenil po víťaznom bekhendovom obhodení v poradí druhý mečbal.

Kližan označil zápas proti Juškovi za náročný. "Za stavu 3:5 v piatom sete som bol v ťažkej situácii, no zabojoval som, psychicky ho zlomil a v koncovke slávil úspech. V tenise to tak niekedy býva, že aj za takéhoto stavu sa to otočí. Juška ma neprekvapil, vedel som, že má skvele podanie. Povrch mi až tak nesedel, hovoril som, že proti Lotyšom by sme mali zvoliť pomalší hard," povedal slovenský tenista v prvej reakcii pre RTVS. Slovenský kapitán Miloslav Mečíř bol rád, že po prvom dni je stav 2:0. "Vedel som, že Lotyšov nemôžeme podceniť. Lukáš Lacko sa po pomalšom začiatku postupne rozohral k dobrému výkonu. Predpokladal som, že prvý zápas bude o niečo ľahší. Martin Kližan ušiel v piatom sete za stavu 3:5 hrobárovi z lopaty. Cením si u neho, že zabojoval, kvalitne tam zareturnoval a napokon to otočil. O zložení páru do štvorhry sa rozhodnem až v sobotu, teraz som plný emócií."



Lukáš Lacko získal prvý bod pre Slovensko na Davisovom pohári



Lackovi nevyšiel úvod zápasu s Podžusom, keď v druhom geme stratil podanie a mladý Lotyš sa po potvrdení brejku ujal vedenia 3:0. Zverenec trénera Ladislava Simona síce následne znížil na 2:3, no v šiestom geme opäť zaváhal na servise, čo ho pripravilo o prvý set. Za stavu 1:2 v druhom dejstve si Lotyš nechal ošetriť chrbát. V piatom geme mal Podžus k dispozícii dva brejkbaly, no Lacko ich odvrátil, keď mu vyšli tri prvé podania. V ďalšom geme slovenský tenista svojho súpera brejkol a druhý set sa stal jeho korisťou.

Lacko sa postupne dostal do správneho rytmu, začal dominovať v dlhých výmenách od základnej čiary a na začiatku tretieho setu sa po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Podžus síce vyrovnal na 3:3, no ďalšie tri hry patrili Lackovi. Slovenský reprezentant sa výrazne zlepšil na returne, začal viac bodovať z forhendu. Na začiatku štvrtého setu Lacko po rýchlom brejku odskočil súperovi na 4:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. V siedmom geme premenil pri vlastnom servise po úspešnom voleji hneď prvý mečbal.
Na snímke slovenský tenista Lukáš Lacko v prvom zápase proti Lotyšovi Martinšovi Podžusovi v 1. kole I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára Slovensko - Lotyšsko 31. januára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Lacko priznal, že víťazstvo nad Podžusom sa nerodilo ľahko. "Nebol to jednoduchý zápas. Súpera som nepoznal, nastúpil som s taktikou hrať ľavá-pravá a ubehať ho. Môj štýl hry mu však spočiatku vyhovoval, zahral tam niekoľko dobrých úderov z behu a párkrát si pomohol servisom. Ja som mal trochu smolu, bolo tam niekoľko tesných autov. Vedel som však, že v takomto tempe nemôže vydržať celý zápas, predsa len má nižší renking. Potreboval som mu odskočiť, vytvoril si náskok, čo sa mi v druhom sete aj podarilo. Postupne mu dochádzali sily, nabehal sa oveľa viac ako ja. Herne som sa dnes cítil celkom dobre, no chýbala tam väčšia konštantnosť. Mal som tam niekoľko veľmi dobrých momentov, no potom prišli hluché chvíle. Dôležité však je, že som získal prvý bod," povedal Lacko v prvej reakcii pre RTVS.

Podžus sa nezľakol rebríčkovo oveľa vyššie postaveného súpera. "Šiel som do zápasu odvážne, neprišiel som prehrať... Rozbolelo ma rameno a potom som išiel výkonom dole. Lacko hral veľmi rýchlo, v ďalšom priebehu som na neho už nestačil. Iba druhý raz v kariére som hral so súperom, ktorý patrí do svetovej stovky," citovala slová Lotyša oficiálna stránka Slovenského tenisového zväzu.



Slováci vlani po piaty raz za sebou zvládli "záchranárske" práce, keď v septembri v 1. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny zdolali v NTC Švédsko 3:2. O dva body tímu kapitána Miloslava Mečířa sa zaslúžil Lacko, tretí pridal Andrej Martin. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Lotyšskom. Ak Slovensko vyhrá, v apríli privíta v 2. kole opäť na domácej pôde Rakúsko.



1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:



SLOVENSKO - Lotyšsko 2:0 po úvodnom dni



Lukáš Lacko - Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1

Martin Kližan - Andis Juška 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:6

sobota 14.00 Kližan, Michal Mertiňák - Janis Podžus, Arturs Lazdinš

nedeľa 13.00 Lacko - Juška, Kližan - M. Podžus