Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

FANTÁZIA: Schmiedlová bude v Katoviciach bojovať o prvý titul na WTA

Slovenka Anna Karolína Schmiedlová Foto: TASR/AP

Vo finále ženskej dvojhry nastúpi proti Talianke Camile Giorgiovej, ktorá zdolala najvyššie nasadenú domácu tenistku Poľku Agnieszku Radwaňskú.

Katovice 11. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa suverénnym spôsobom prebojovala do svojho druhého finále na okruhu WTA. V semifinále halového podujatia v poľských Katoviciach si ako nasadená osmička poradila s Belgičankou Alison Van Uytvanckovou za 75 minút hladko v dvoch setoch 6:4, 6:1. V nedeľu bude bojovať o svoj premiérový titul na WTA Tour proti vlaňajšej finalistke tretej nasadenej Talianke Camile Giorgiovej, ktorá v semifinále vyradila jednotku "pavúka" domácu Agnieszku Radwaňskú 6:4, 6:2.


V Riu jej titul uchmatla Erraniová

Vo februári bola Schmiedlová vo finále na antuke v brazílskom Riu de Janeiru, v ktorom nestačila na taliansku jednotku Saru Erraniovú. V Katoviciach bude mať šancu stať sa po Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej, Magdaléne Rybárikovej a Dominike Cibulkovej ôsmou Slovenkou so singlovým titulom na okruhu WTA. V Poľsku má už istú prémiu 21.400 eur a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní poskočí zo 67. na 49. miesto, čo bude jej nové kariérne maximum, v prípade zisku cennej trofeje sa posunie ešte vyššie.

Víťazka Talianka Sara Errani (vľavo) a jej protihráčka Anna Schmiedlová zo Slovenska pózujú so svojimi trofejami na konci zápasu 22. februára 2015 v Rio de Janeiro
Foto: TASR/AP


Schmiedlová mala hneď v úvodnom geme duelu s Van Uytvanckovou k dispozícii dva brejkbaly. Nevyužila ich, za stavu 2:2 však prelomlia súperkino podanie a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:2, ktorý pretavila v zisk prvého setu. Zverenka trénera Milana Martinca rovnako ako vo štvrťfinále proti obhajkyni titulu Francúzke Alize Cornetovej ťažila z kvalitného bekhendu, bola istejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary. V druhom dejstve úplne ovládla centrálny dvorec, po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:0 a v siedmom geme premenila po dvojchybe súperky hneď prvý mečbal. Vzájomnú bilanciu s Van Uytvanckovou upravila na 2:0, aj v Riu nad ňou zvíťazila suverénne v dvoch setoch.

Bez zbytočných chýb

Schmiedlová bola po víťazstve nad Belgičankou nadšená. "Veľmi sa teším z toho, že v priebehu dvoch mesiacov sa mi podarilo druhýkrát postúpiť do finále turnaja WTA. Je to super, veď v minulosti som nevedela prejsť cez dve kolá. Som spokojná s tým, ako som zvládla dnešné semifinále. Nebolo to ľahké, pretože bolo dosť ľudí a hrala som proti nepríjemnej súperke, ktorá dáva veľa slajzov a kraťasov, dobre servuje. Nehrá štýlom, ktorý mi vyhovuje. Bol to úplne iný zápas ako v Riu. Tam to bolo prvé kolo, obe sme boli nerozohraté. Ona iba deň predtým prišla z Európy z haly a antuku príliš neobľubuje. Dnes bolo dôležité, že som jej vrátila ťažké lopty, hrala som sústredene a nerobila som blbosti či zbytočné chyby," povedala pre TASR Schmiedlová, ktorá príliš nechcela špekulovať o finálovej súperke. "Vo finále si už človek nevyberie. Agnieszka je vyššie v rebríčku, nedávno som s ňou hrala vyrovnaný zápas v Miami. Je to hráčka Top 10, navyše v Katoviciach hrá doma. Giorgiová hrá strašne rýchlo a agresívne, no po psychickej stránke by to bola asi predsa len lepšia súperka na finálový zápas."

dvojhra - semifinále:

Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Alison Van Uytvancková (Bel.) 6:4, 6:1