Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Slováci vedú po úvodnej dvojhre v Maďarsku 1:0

Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Andrej Martin. Foto: TASR/Martin Baumann

O prvý bod pre hostí sa na antuke v Budapešti postaral Andrej Martin, ktorý pri premiére v úlohe slovenskej tímovej jednotky zdolal maďarskú dvojku Pétera Nagya 6:4, 6:2, 6:4.

Budapešť 15. júla (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola 1. skupiny euró-africkej zóny Davisovho pohára nad domácim Maďarskom 1:0. O prvý bod pre hostí sa na antuke v Budapešti postaral Andrej Martin, ktorý pri premiére v úlohe slovenskej tímovej jednotky zdolal maďarskú dvojku Pétera Nagya 6:4, 6:2, 6:4. V druhom singli sa v priestoroch Europa Tennis Center predstavili Márton Fucsovics a slovenský daviscupový debutant Jozef Kovalík.

Duel Martina s Nagyom sa od začiatku niesol v znamení dlhých výmen od základnej čiary. Slovenský reprezentant dvakrát nedokázal potvrdiť brejk, za stavu 4:4 však čistou hrou opäť prelomil podanie Nagya a následne pri vlastnom servise spečatil zisk prvého setu. Martin, ktorého na tribúne povzbudzovala početná skupinka slovenských fanúšikov, bol aktívnejším a variabilnejším hráčom.

Často využíval stopbaly a nebál sa chodiť na sieť, kde zakončoval úspešnými volejmi. V druhom sete sa Martin uvoľnil a po dvoch brejkoch odskočil rebríčkovo oveľa nižšie postavenému súperovi na 5:0. Nagyovi sa podarilo už iba skorigovať na 2:5. O osude tretieho setu rozhodol Martinov brejk v siedmom geme. Za stavu 5:4 premenil účastník 3. kola Roland Garros v poradí siedmy mečbal. .

"Prvé zápasy sú vždy ťažké. Súpera som veľmi nepoznal, hral som spočiatku na istotu. Oproti minulým dňom dnes fúkal vietor, čo sťažovalo podmienky. Ovplyvnilo to zápas. Bolo to viac o bojovnosti ako o kvalite. Som rád, že som potvrdil papierové predpoklady a skončilo sa to 3:0 na sety. Nagy je šikovný hráč, nerobí veľa chýb, musel som si to sám uhrať,“ uviedol po zápase Martin.

Slovenskému kapitánovi Miloslavovi Mečířovi po úspešnom vstupe do zápasu s Maďarskom spadol kameň so srdca. "Som rád, že máme prvý bod. Nebol to ľahký zápas. Nagy hral bojovne a málo kazil, Andrej si musel všetko uhrať sám. Veľmi dobre sa vyrovnal s náročnými podmienkami aj nepríjemným vetrom. Vyšiel mu najmä druhý set, v ktorom veľmi dobre ustál koncovky gemov. Ináč by bol aj tento set asi tesnejší."

Slováci nastúpili v historicky prvom daviscupovom súboji proti Maďarom bez svojho lídra Martina Kližana, ktorý tento týždeň štartuje na turnaji ATP v nemeckom Hamburgu, kde sa prebojoval už do štvrťfinále. Zverenci kapitána Miloslava Mečířa majú šancu postúpiť tretíkrát za sebou do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine. Vlani prehrali s Poľskom, predvlani s USA - v oboch prípadoch na pôde súperov. Naposledy hralo Slovensko vo svetovej skupine v roku 2006.

Stretnutie 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

Maďarsko - SLOVENSKO 0:1 po úvodnej dvojhre
Péter Nagy - Andrej Martin 4:6, 2:6, 4:6
nasleduje Márton Fucsovics - Jozef Kovalík
sobota 14.00 Fucsovics, Levente Gödry - Martin, Igor Zelenay
nedeľa 11.00 Fucsovics - Martin, Nagy - Kovalík