Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Tenis

Kližan si nezahrá v Pekingu finále s Djokovičom

Slovenský tenista Martin Kližan odvracia úder českého tenistu Tomáša Berdycha v semifinále mužskej dvojhry na tenisovom turnaji ATP v Pekingu 4. októbra 2014. Foto: TASR/AP
Slovenský tenista Martin Kližan sa pošmykol v semifinálovom zápase mužskej dvojhry proti českému tenistovi Tomášovi Berdychovi na tenisovom turnaji ATP v Pekingu 4. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Po senzačnom postupe cez Rafaela Nadala slovenský tenista v pozícii kvalifikanta prehral s tretím nasadeným Čechom Tomášom Berdychom.

Peking 4. októbra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v semifinále dvojhry na turnaji ATP v Pekingu. V pozícii kvalifikanta prehral s tretím nasadeným Čechom Tomášom Berdychom v dvoch setoch 4:6, 1:6. Zverenec trénera Martina Damma neodplatil súperovi prehru z grandslamového US Open, keď nenašiel recept na jeho skvelé podanie.

Kližan v nedeľu nebude bojovať o svoj tretí singlový titul na okruhu ATP, turnaj v Pekingu bol však pre neho veľmi úspešný. Vo štvrťfinále získal najcennejší skalp v kariére, keď vyradil bývalú svetovú jednotku a nasadenú dvojku Španiela Rafaela Nadala. Z čínskej metropoly si odnáša prémiu 129.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej päťdesiatky a mal by sa posunúť na 41. miesto.

Galéria zo zápasu:





Semifinálový zápas sa pre Kližana nezačal šťastne. Na konci druhého gemu si pri pokuse dobehnúť loptičku podvrtol členok a musel sa nechať ošetriť. Po návrate na dvorec dokázal sú súperom držať krok v dlhých výmenách od základnej čiary a za stavu 3:3 sa prepracoval k prvému brejkbalu. Berdych si však podržal servis a v koncovke setu slávil úspech, keď v desiatom geme prelomil podanie Kližana. Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii rodáka z Valašského Meziříči, ktorý za stavu 5:1 premenil po víťaznom forhende hneď prvý mečbal. Vo finále nastúpi proti najvyššie nasadenému Srbovi Novakovi Djokovičovi.

Kližan bol po prehre s Berdychom sklamaný. "V konečnom dôsledku je jedno, či prehráte v treťom sete 6:7, alebo dvakrát 1:6, no vnútorne som z dnešného výsledku sklamaný. V prvom sete sme sa ťahali o každé moje podanie, boli tam zhody a výhody, zatiaľ čo Berďo si vyhrával svoje servisy oveľa ľahšie. Za stavu 3:3 som sa dostal k brejkbalu, no nevyužil som ho. To bola prvá a posledná šanca, ktorú mi súper dal. Potom už nebolo o čom. Berďo hral úplne uvoľnene a v druhom sete ma rozsekal. Nemal som nárok, ani som si neťukol. Čakal som, že po náročnom trojseťáku s Nadalom nebudem stopercentne fit. Na začiatku zápasu som sa navyše pošmykol a mal som potom problém s nohou, pri servise ma bolelo rameno. Berďo bol oddýchnutý, lepšie servoval a mal viac energie ako ja. Vyhral zaslúžene," povedal pre TASR Kližan.

Najlepší slovenský singlista vyslovil s celkovým vystúpením v Pekingu spokojnosť. "V čínskej metropole som odohral super turnaj. Postúpil som z kvaldy až do semifinále a 200 bodov mám doma, navyše som zdolal prvýkrát Rafu. Ide sa ďalej. Dúfam, že sa dám rýchlo dokopy a v Šanghaji na budúci týždeň opäť uhrám nejaký dobrý výsledok," dodal Kližan, ktorý sa v Šanghaji dostal do hlavnej súťaže vďaka tzv. špeciálnej výnimke. V úvodnom kole ho čaká kvalifikant.


Najdôležitejšie okamihy stretnutia:







dvojhra - semifinále:

Tomáš Berdych (3-ČR) - Martin KLIŽAN (SR) 6:4, 6:1