Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Mošku potešil návrat Kližana do elitnej päťdesiatky i progres Kužmovej

Na archívnej snímke generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) vyslovil spokojnosť aj s výkonmi daviscupového tímu, ktorý sa po 12 rokoch prebojoval do svetovej skupiny.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku v uplynulej sezóne potešil návrat Martina Kližana do svetovej Top 50 i veľký progres Viktórie Kužmovej. Vysoko hodnotí aj výkony talentovanej Romany Čisovskej, ktorú považuje za veľkú nádej slovenského tenisu.

"Uplynulá sezóna patrila medzi tie lepšie. Podarilo sa nám dosiahnuť niekoľko veľmi dobrých výsledkov a slovenský tenis potvrdil, že patrí do širšej svetovej špičky, Kližan zakončí rok na 43. mieste rebríčka ATP, čo je veľmi dobré vysvedčenie. V roku 2019 môže pod trénerskou taktovkou Dominika Hrbatého atakovať svoje maximum a priblížiť sa k prvej svetovej dvadsiatke. Jozef Kovalík sa dostal prvýkrát do najlepšej stovky, čo je úspech dlhoročnej systematickej práce v NTC. Veľká škoda, že Lukáš Lacko v závere roka vypadol z Top 100. Norbertovi Gombosovi sezóna nevyšla, aj preto sme sa rozhodli, že v roku 2019 bude spolupracovať s novým trénerom Tiborom Tóthom."

Medzi ženami sa na pozíciu slovenskej jednotky vrátila Dominika Cibulková. "Postup do štvrťfinále Wimbledonu bol pre Dominiku veľký úspech. Potvrdila, že patrí do elitnej dvadsiatky. Veľkú radosť nám urobila Viktória Kužmová, ktorá vhupla do svetovej stovky a dostala sa až na 54. miesto rebríčka WTA. Tréneri v NTC sa jej venujú od 16 rokov. Patrí medzi tri najlepšie mladé hráčky na svete, je hneď za Arinou Sobolenkovou a Sofiou Keninovou. Výborné výkony predviedla aj v Pohári federácie. Anna Karolína Schmiedlová sa po dvoch rokoch vrátila do stovky, vyhrala turnaj v Bogote. Potešiteľné je, že nám vyrastá obrovský talent v osobe Romany Čisovskej, ktorá je ako 16-ročná už na 50. priečke v rebríčku ITF do 18 rokov. V budúcej sezóne sa predstaví už aj na grandslamoch."

Moška vyslovil spokojnosť aj s výkonmi daviscupového tímu, ktorý sa po 12 rokoch prebojoval do svetovej skupiny. "Naši využili reformu Davisovho pohára a po víťazstve 3:1 nad Bielorusmi sa ako posledný tím kvalifikovali do rozšírenej svetovej skupiny. Vo februári privítame v NTC Kanadu a verím, že na antuke môžeme prekvapiť. Dievčatá v baráži o svetovú skupinu Pohára federácie tesne prehrali v Bielorusku. Vo februári ich v Rige čaká Lotyšsko s dvomi hráčkami z elitnej dvadsiatky Jelenou Ostapenkovou a Anastasiou Sevastovovou. Ak však náš kapitán Matej Lipták zloží najsilnejší tím, máme šancu uspieť."